Rösta på Rockbjörnen!

Såg att det var tid för Rockbjörnsröstande och klickade på länken för att kolla in det lite närmare. Bland det första jag lade märke till var ett par rader i adressfältet. Att de vill veta åldern på de röstande är väl ok, det är ju en ren konsumentgruppsundersökning. De vill kolla demografisk spridning och vilka åldersgrupper som tilltalas mest så att de kan anpassa annonseringen, helt enkelt. Men att det oftast verkar vara - och att de därför utgår ifrån att det bara är - fjortisar som röstar avslöjas av föregående ruta, benämnd "lunarnick". Visst, jag har aldrig varit insatt i Lunarstorm men jag har en hel bunt fördomar om det och den största är att det vänder sig till barn under 17 år... Men just eftersom det alltid är fjortisbrudarna med för hög månadspeng som lever sina liv genom mobiltelefonen som sms-röstar i alla dokusåpor/musiktävlingar så är det ju dom som påverkar en oproportionellt för stor del av populärkulturen och dess utveckling. I 999½ fall av 1000 bryr jag mig inte men när det gäller Rockbjörnen gör jag ett undantag och gör mitt för att påverka slutresultatet.

Då visade det sig att det inte fanns några givna alternativ eftersom det var den första omgången. Och utan nomineringar uppstår både begränsningar och möjligheter. Det är ju t.ex. svårt att på rak arm minnas alla 2006 års skivsläpp (men där har AB en sidoartikel till hjälp) och den annars oväsentliga skillnaden mellan någon som är nykomling och någon som har slagit igenom oavsett skivans nummer är ju i detta fall betydelsefullt. Möjligheterna är ju såklart att man kan rösta på artister man gillar men som antagligen inte har sålt tillräckligt mycket för att de skulle finnas med i slutrundan.

Första kategori att ta ställning till är Årets svenska kvinnliga artist. Här är utbudet magert. Skulle man rösta på beiga, platta och tråååkiga Lisa Miskovsky? Eller på tonårsromantifierande 80-talsschlagerfetischisten Linda Bengtzing? Nä, som tur är finns det ett namn som jag gillar på riktigt: Anna Ternheim, så min röst faller på henne, trots att jag bara har hört hennes senaste skiva ett par gånger. Men den är helt ok so far.


I andra fältet gäller Årets svenska manliga artist och inte heller här duggar kandidaterna tätt. Håkan Hellström är ju en glad prick men det hjälper tyvärr inte i det här sammanhanget. Och när det gäller alternativet Basshunter är det bara att travestera på hans egna skivtitel: LOL...! I brist på annat får den gamle 90-talshjälten Eric Gadd bli mitt val. Men inte för skivan som jag ej tänkt lyssna på utan p.g.a. en färgsprakande, tajt svängig hårdfunkande och jäkligt bra konsert i somras.


Därefter är turen kommen till Årets svenska grupp och här finns det några band att välja på. Mina gamla favoriter Bo Kaspers har diskvalificerat sig själva genom att ge ut en skiva där de har lämnat alla musikaliska finesser som jag gillade med dom. Kvar finns bara tänkvärda texter (antar jag - har lyssnat en gång + att jag normalt inte "perceptuerar" låttexter) på svenska med rak rockbakgrund som säkert passar utmärkt till Winnerbäcks och Olle Ljungströms publik men inte till mig. Torgny Melins som jag skrivit om tidigare kanske? Kul grepp som humor men såklart inte med i diskussionen här. Peter, Bjorn and John hade en bra och annorlunda låt som spelades mycket i somras men jag har inte hört det övriga på den skivan. Jag beslutar mig för att rösta på Helt Off trots att jag bara hörde förstasingeln i våras. Men jag såg dem för några veckor sen på en riktigt bra spelning. Det var stabilt och glatt gung hela tiden och när Tiny Tim till sist dök upp på scenen höjdes temperaturen ytterligare. Ska fixa den skivan snart.


Vidare följer Årets svenska låt och här får man tänka till lite extra. Nyss nämnda Peter, Bjorn and Johns låt "Young folks" är tveklöst en kandidat. Men det är däremot inte "Det går bra nu", som nämnts tidigare. "Gilla läget" kanske...? HAHAHA! Vapnets "Thoméegränd" var ju en söt popsak men valet står ändå mellan Helt Offs "Det brinner i Paris", Salem Al Fakirs "Good song" och Koops "Come to me". Den förstnämnda svänger bra men kanske är lite väl revolutionär... (fast jag bryr mig ju inte direkt om texter ändå, som sagt). De andra är ju aktuella nu, vilket gör dom svårbedömda. Men jag väljer ändå den sista p.g.a. att det är en cool jazzy feel-good-låt. Priset till årets sämsta låt borde iaf gå till Thåström för hans radiodänga från i somras, vad den nu hette. Det är inte alltid en P3-låt får en att orka byta kanal men det lyckades denna med. Varje gång...


Årets svenska skiva
blir riktigt svår. Jag har mest lyssnat på utländska skivor i år. Men bland förslag som Ternheim, Christian Falk och Fibes Oh Fibes! får Anna Ternheims "Separation road" min röst för en solid melankoli-pop-platta. Men också p.g.a. att jag knappt har lyssnat på nån annan hel svensk skiva...


Priset för årets svenska nykomling skulle Salem Al Fakir kunna få men hans albumsläpp är inte förrän andra sidan nyår så jag vet inte om han är kvalificerad. Jag hoppas iaf att få höra mer av honom i framtiden. Men jag väljer ändå att rösta på I'm from Barcelona för de var verkligen en pigg nykomling när de kom med sin kombination av klassisk svensk gladpopindie och Polyfonic Spree förpackad i en 80-talsskolfotoimage. Tre catchy trallsinglar har snurrat på radion och trots att undertecknad var lite halvskeptisk charmades jag av dom och deras totala eufori på en spelning i somras (och blev dessutom lite kär i maraccastjejen med de stora glasögonen...♥)


Sedan tas klivet ut i världen och först ut är den svåra kategorin årets utländska artist. Hade varit kul att rösta på Van Morrison men jag har inte hört det alster han tävlar med. Snoop känner jag inte för och Jay-Z har nyss släppt så han får ju svårt att hävda sig. Christina Aguilera har lite oväntat blivit en liten kandidat eftersom hon försökte ta det "back to basics", som hon själv hävdar. Samplat gammalt jazzblås och referenser till ett stilfullt förflutet är lovvärt men det håller inte ända till en röst. Eftersom jag är en John Legend-fan så borde jag kanske rösta på honom men hans uppföljare känns än så länge sämre än debuten. Det finns ingen låt som fastnar på samma sätt som förra gången. Pharrells skiva har ju inte slagit så som man trodde så det får väl bli Justin Timberlake här. Han har ju två singlar som snurrar rejält därute, även om de är klart sämre än dom från hans förra skiva.


Nästa kategori är däremot den lättaste. Årets utländska grupp är definitivt Gnarles Barkley! Atlantatokig funkpop med hiphopkänsla. Roliga, coola och snygga temagig och -videor och sköna låtar (åtminstone de tre singlarna) som blir till en vitamininjektion på fester eller om man bara vill pigga upp sig hemma. Mer av Prince Gnarles i framtiden! Utmanare var Outkast men de har den otacksamma uppgiften att jämföras med sin förra skiva som ju gjorde fundamental succé överallt. Den nya är ju betydligt ojämnare. The Roots ska också nämnas för de hade nog fått min röst om inte SeLo och Faromusen blandat sig i. Rötternas skiva är helt ok men framförallt gick deras gig förrförra veckan inte av för hackor...


Vad gäller årets utländska låt gillade jag länge "Put your records on" med Corinne Baily Rae men den har inte stått sig fullt ut. Istället kommer Gnarles Barkley även här och blandar sig i striden. Både deras första- och andrasingel, "Crazy" resp. "Smiley faces", tillhör ju musikårets 2006 absoluta höjdpunkter. Men på målfoto kommer Lupe Fiasco (ft. Jill Scott) och vinner min röst med "Daydreamin'". Den har en stark melodi, både stråksamplingen i versen och sången i refrängen. Sen tycker jag att den gode Lupe gör bra ifrån sig på miken och framförallt kan man se framför sig tre black dudes som dansar simultant vid varsin mikrofon och knäpper med fingrarna samtidigt som de sjunger "I fell asleep and met the flowers for a couple of hours..." Hög coolhetsfaktor...


Avslutningsvis gäller det att utse årets utländska skiva. Prince Gnarles skiva "St Elsewhere" är naturligtvis högaktuell här också. Sen har vi outsiders som Outkast, Legend, Timberlake och Pharrell men de når inte ända fram, som nämnts. Nej, här röstar jag på The Roots "Game theory" (som även gillas av andra). Den är svartare och råare än tidigare och har en touch av rock i sig. Jag gillade nog förra skivan bättre men den är ändå jämn och bra så spelteorin får bli mitt val. (Och har man Brother ?uests trumstock hemma måste man helt enkelt vara lojal... :) )



Sådär, det var mina val i första omgången av årets Rockbjörnsomröstning, vilka är dina?


Jag var först!

Så går man där på stan med polaren man är och hälsar på och får syn på en bil med reklamtrycket "Mockfjärds Fönster AB" el. dyl. och kopplingen till det mest eftersökta misstänkta palmevapnet är uppenbar. Tyckte jag iaf men det kanske mest berodde på mitt gamla palmemordsnörderi för han hade aldrig hört om det. Jag ägnade därför några tiotals meter av promenaden åt att berätta om det lilla jag visste om Mockfjärdsvapnet och om hur det var en av få .357-Magnumrevolvrar på palmegruppens lista som de inte hade fått tag på för att kolla. Så var ett av många nonsenssamtalsämnen över och vi gick över till att prata om annat. Jag snackar inte om orten Mockfjärd eller om vapnet som bär dess namn särskilt ofta, det skulle rent av kunna vara första gången i hela mitt liv jag offrar ett par minuter på detta ämne. Och vapnet hade sökts i 20 år and counting så det var ju inget hett samtalsämne, direkt... Då.

För bara ett dygn senare har just Mockfjärdsvapnet blivit ordet på allas läppar. Helt otroligt nog fiskades nämnda revolver upp av en dykare bara några TIMMAR efter att jag hade kommit att tänka på och berättat om detta gamla ev. palmevapen. Ett mycket märkligt sammanträffande.

Därför tänkte jag nu att jag i största allmänhet skulle börja okynnesprata om tipsvinster, miljonarv, aktieutdelning etc. för det verkar ju vara en ytterst effektiv metod för att få saker och ting att inträffa... :)

Det är ju du som är han!

Satt på O'Leary's i lördags och såg ett bekant ansikte jag inte kunde placera. Efter ett tag trillade så poletten ner och det visade sig vara antingen James Keene eller hans okände indentiske svenske tvilling, för så lik var han. Men eftersom den gamle gaisaren ju skulle tillbaka och träna med Portsmouth efter säsongens slut torde han ju knappast befinna sig på svensk mark. Därför valde jag ändå att utgå ifrån att det rörde sig om "lika-som-bär-of-the-year". Facit visar dock att så jäkla lik honom kan ingen vara. Det var helt enkelt originalet som var på plats för att deala med några nordiska klubbar och därför passade på att följa Premier League på den pubkedjan som garanterar sådan visning.

Här är en äkta lika-som-bär inom idrottsvärlden - åtminstone mellan mitten- och högerbilden.

Skelevision

Ha ha, vad sjukt! Den där Conan O'Brien är allt en riktig tok. De folkliga Leno och Letterman kör med pumpor, spökhus och maskeraddräkter i sina halloweenprogram, vilket är helt ok och passar utmärkt för the Nascar crowd. Men min favorit av dom tre, Late Night with Conan O'Brien, börjar inte förrän halv 12/halv 1 därborta och torde därför ha en lite smalare och antagligen lite yngre och lite smartare publik. Därför har Conan stort utrymme för sin skruvade humor. När det gäller halloweentemat tar han det också ett steg längre och sänder sitt program i "skelevision". Allt är sig likt förutom att alla människor i studion har bytts ut mot skelett med nån för varje person karaktäristisk utsmyckning. Conan-skelettet har en ginger-peruk och slips, Max-skelettet har grå-svart peruk och glasögon, La Bamba-skelettet har hatt och mustasch och självklart har det gästande Larry King-skelettet glasögon och hängslen! De pratar och skämtar om annat som vilket program som helst, vilket gör det hela ännu mer twistat... Kolla själv imorgon på TV4+ kl 15.55 eller gå in här och klicka på The Skeleton Show för att se programmets höjdpunkter.

BK vs. Donnie Brasco

I Popnonstop i P3 finns ett inslag som heter Musikpolisen dit man kan anmäla låtar som är misstänkt lika andra låtar. De spelar vartannat parti från båda låtarna i en ihopklippt version och så får lyssnarna mejla in och framföra sina synpunkter om huruvida den nyare låten är ett plagiat eller ej.

Tyvärr finns ingen motsvarighet för bildmedia vad jag vet för annars hade jag haft en anmälan:

BK:s reklamfilm som rullar just nu har en avslappnad cool snubbe som förklarar uttrycket "have it your way". Med en självklar och tillbakalutad attityd ger han flera helt olika exempel på hur uttrycket används, varav vissa t.o.m. säger emot varandra. Den sista repliken är "...fast ibland betyder det helt enkelt have it your way..."

Rätt kul men inte unikt. Det är nämligen jättestulet från Donnie Brasco när Johnny Depp förklarar för sina poliskollegor vad maffian menar när de säger "forget about it". Flera olika förklaringar nämns och den sista är att det ibland bara betyder forget about it rent bokstavligen. Till sin idé och upplägg är BK:s reklamfilm alltså helt identisk med Depps repliker.

Jag lär ju knappast vara ensam om att ha noterat det så det kan ju förstås också vara en hyllande referens till filmen från BK:s sida. Fast samtidigt är den ju inte SÅ stor och känd så att Herr och Fru Medelsvensson känner igen reklamfilmsreplikerna från filmen. Det är ju inte direkt Bonde-söker-fru-genomslagskraft över Donnie Brasco även om den har visats på bio och tv... But then again så vänder sig väl BK mer till kids som har lite koll på populärkulturen...

Min sista spekulation är att de helt enkelt har köpt rättigheterna från Donnie Brascos produktionsbolag bara för att det var en bra idé som passade perfekt in i konceptet. De som känner igen det ler lite extra men alla gillar det... Hursomhelst, de hade åkt dit stenhårt om det hade funnits ett motsvarande programinslag som Musikpolisen... :)


Relaxed attityd

Ha ha! Såg MTVEMA ikväll och insåg hur skönt livet kan vara om man är en populär och framgångsrik amerikansk hiphopartist... Man lägger ett par dar för att dra till Nordpolen nånstans och slappna av utan att bry sig om nåt. Pharell tokstötte på den ganska snygga post-show-programlederskan under det som var tänkt att bli en intervju. Istället sjöng han för henne en stund, frågade vad hon hette och med en blinkning sa var han bodde och att hon skulle ta sig dit. Sen var det Kanyes tur att bli intervjuad och han gick inte heller direkt in för det, kan man väl säga... Han var så full så ögonen nästan gick i kors och han fick koncentrera sig för att inte vingla. På frågan vad han hade gjort under kvällen sa han att han mest hade ägnat sig åt sippy-sippy. Förutom när han bröt in under ett annat bands prisutdelning och höll nån form av spontant anförande. Sedan fick han frågan om vad han skulle göra resten av kvällen och svaret var lika lysande som logiskt: "Some more sippy-sippy..."

Deras åtagande är att vara närvarande, kanske köra ett uppträdande. Dom är där i egenskap av stjärnor så de behöver inte riktigt ta andra grejer på allvar utan bara göra det dom känner för, hänga ut och låta sig hyllas.

Men å andra sidan är dom artister som lever på att vårda en cool image så kidsen gillar det dom gör. Alltså måste de vara seriösa med sitt oseriösande i såna sammanhang. Det hade ju faktiskt varit oseriöst att vara seriös i deras kläder...