Lägg ner nu, JämO!

50246-2
Men släpp det nån gång! Borgström har gjort sin poäng nu. Opinionsbildning är viktigt men det kommer inte att bli nån VM-bojkott!

TROTS att man får Peter Antoine i present som motdebattör. Just det, nån borde anmäla tv-programmet
Debatt till granskningsnämnden för brott mot objektiviteten! För bjuder man in Antoine som debattör måste man sympatisera med andra sidan eftersom man på förhand vet att han kommer göra bort sig rejält och spela sina motståndare rakt i händerna hela tiden, vilket han också gjorde. Men man får tyvärr inte alltid välja sina "lagkamrater". I rasistdebatter på TV3 har man helt plötsligt hamnat på samma sida som Baren-MeraI. Say no more...

Nä, skomakare, bliv vid din läst! Istället för att vara pinsam inom allmändebatten borde Antoine hålla sig till att såga fotbollspelare i sportprogram, för det behärskar han. Idrottskändisar kan inte debattera och ska därför hålla sig borta och låta nån som har kolla på båda sidor kliva in istället. Ringholm är bättre men inte så genomslående, som bekant. Det är väl bara Bodström som har tillräcklig trovärdighet, p.g.a. sin fotbollsbakgrund - och tillräcklig kunskap i sak och i retorik, p.g.a. sin nuvarande position, som kan föra ordentlig talan mot JämO och hans hejdukar. I sakfrågan f.ö. har jag redan kommenterat en gång tidigare, plus att jag håller med varenda ord i denna Esk-krönika.


En välkommen smak av Hassan

Jag brukar inte bry mig om när Annika Lantz har semester eller inte men fr.o.m. idag är det just vad hon har och det är säkert trevligt för henne men det är ännu bättre för mig och mina likasinnade på andra sidan radioapparaterna för hennes vikarie går nämligen inte av för hackor! Det är ingen mindre än Kristian Luuk som har anlitats (genom Carina kan man tänka sig). Men inte nog med det, han har med sig Fredrik Lindström som sidekick! Eller bisittare, som han hellre vill kalla sig av språkpolitiska skäl. Det är inte bara två gamla polare som sitter och skojar, det är ju även två kända humorprofiler som jobbade ihop i just P3 när de slog igenom, alltså är kemin på topp i studion. Det märks tydligt att de är på samma nivå eftersom de hela tiden hänger på varandras skojresonemang, ironiimprovisationer och raljeringar. Det är så man känner att man gärna hade tagit några öl med dom... (Lyssna själv)

Dessutom slipper man Lantz drift med sina sidekickar och framförallt hennes trötta feministiska samhällsgärning. Undrar bara vilka som kommer att vara bisittare resten av veckan...? Hoppas det blir fler gamla Hassan-personer, som Schyffert, Haag eller Felix. Eller iofs... ett program som t.o.m. bär Lantz namn kan nog inte acceptera att vara utan kvinnligt inslag en hel vecka.

Hoppas att hon har det riktigt skönt på sin semester och stannar några veckor extra! :)

Kulturupprop: Kim Sulocki - förgyll oss åter med din storhet!

Har inte ni också undrat vad som har hänt med Kim Sulocki och hans filmiska skådespelarkarriär? Jag vet att jag talar för oss alla när jag beskriver vår tacksamhet inför den stora kulturgärning som han har bidragit med genom alla sina strålande men ack så djupsinniga rolltolkningar genom alla år. Högt - lågt, fram - bak, plus - minus, svart - vitt och alla respektive stadier däremellan har tolkats av Kim men frågan vi alla nu ställer är: Var är han nu?

Har han, någonstans bakom Dramaten, fallit offer för droger och existensiell ångest över estetiken och dess nyckfulla växlingar mellan konstruktiv eskapism och destruktiv penetration av folkhemmets socialrealism? Eller ligger han månne någonstans på Bergmans Fårö utslagen av tvivel och desperation i strävandet efter att söka tygla skapandets inneboende väsen?

Sulocki slog som bekant tidigt igenom som den känslige och mogne Lasse i tonårseposet Klassliv där det godas kamp mot det onda samt gemenskap i en föränderlig tid skildrades på ett mångbottnat och fantastiskt sätt. Den publika succén var ett faktum och det kändes därför helt naturligt när nationaltelevisionen sedan skapade en uppföljare med namnet Lasse & Millan, vilken fokuserade än mer på just Klasslivs huvudkaraktärer Lasse och Millan och den komplexa relationen dem emellan.

Sedan blev det tyst om Kim under några år innan han kunde beses i privata TV4s gripande samtidsdrama Tre Kronor som den hemkommande FN-soldaten Jimmy. På ett mycket förtjänstfullt sätt gestaltade Sulocki rollfigurens upplevda likgiltighet inför den nygamla verkligheten, ställd i kontrast till att han själv kom hem levande medan kamraternas livlösa lekamen transporterades i kistor till vigd jord i fosterlandet. Men han tolkade även Jimmys moraliska kval när kärleken grep tag i den unge mannen med en sådan kraft att det var omöjligt för honom att motstå sin fars trolovade ryska kvinna.

Bara något år senare spelades Hugo, en ung man med ett starkt arbetarklasspatos, med en träffande övertygelse av Sulocki i samma kanal. Produktionen Nya Tider präglades av klassmotsättningar och gränsöverskridande kärlek på ett sätt som får Romeo och Julia att blekna i jämförelse. Konst ska visserligen aldrig relativiseras men Shakespeare hade haft mycket att lära om han hade fått ynnesten att bevittna en episod av detta briljant djuplodande sekelskiftesdrama. Å andra sidan kan ingen döma honom då man kan konstatera att han aldrig, per se, hade tillgång till en skådespelare av Kim Sulockis dramaturgiska kvalitet och tyngd.

Efter att karaktären hade spelat ut sin roll försvann Sulocki återigen men denna gång skulle hans återkomst dröja. Och väntan pågår än i denna dag.

Det är uppenbart att saknaden efter denne gigant delas av många då undertecknad kan notera att en eller flera skickliga imitatörer hyllar Sulocki genom att prata på ett liknande sätt i de kommersiella tv-kanalernas konsumentinformationsinslag samt i animerade barnfilmer. Och det är inte i blott ett inslag, hans röstimitation används frekvent av diverse olika näringsidkare som ett medel att nå ut till publiken.

Möjligheten finns också att det rör sig om en subjektiv villfarelse då inbillningens makt är stor. Undertecknads saknad och längtan efter nya stordåd framför kameran från Sulockis sida är oändlig och skulle kunna förleda mig i mitt perceptuella tillgodogörande av företagens audiovisuella budskap till den grad att jag uppfattar det vara Den Store Kim Sulocki som har talat in ett vurmande för produkten i fråga. Men så är det naturligtvis inte. Ty för dylika uppdrag är han naturligtvis alltför stor.

Kim, vi kulturkonsumtionens gräsrötter behöver dig då andra skådespelare näppeligen förmår att göra en potentiellt stor roll riktigt berörande, till skillnad från dig. Filmens och televisionens dramer behöver dig för att åter kunna lyfta sig till de nivåer de en gång hade med din närvaro. För att inte tala om hur det som utgör kulturens själva essens behöver din passion, glöd och drivkraft för att en gång i framtiden kunna bli ett med sig själv.

Vi ropar härmed med våra förenade röster till den kanske störste någonsin: Kom tillbaka, Kim Sulocki!Edit. Triviologi for dummies:
http://ifyoudidntgetit.com/


Cirkus i stan

Klart man inte kan göra nåt åt det men trött blir man ju... Jag syftar på demonstrationerna och protesterna och allt liv i samband med finansministerns ceremoniella promenad med vårbudgeten till genomklubbningen hos de folkvalda. Det finns teleledningar nergrävda mellan F och RD, jag lovar, så han MÅSTE inte överlämna proppen fotledes. Han skulle förslagsvis kunna skicka filerna med Messengern, publicera allt på bloggen nudersbudget.blogg.se, läsa upp den högt i Skypen, visa sida för sida i en webkamera eller helt enkelt lägga upp den på Lunarstorm där riksdagsledamöterna själva kan gå in och ladda ner den.

Men nu är det inte så. Nu väljer dom att fortsätta den gamla traditionen med att inför medborgarna (via journalister) symboliskt lämna över budgetförslaget. Och det är då dom kommer. Det är randiga fångar som rasslar med kedjor, det kastas tårta i förnedringssyfte, det vftas med plakat överallt, det skanderas ramsor etc., etc. och folk försöker "kuppa" så mycket dom bara orkar för att få en eller två sekunders exponering i media. Säpomänniskorna blir alltmer bestämda, stämningen blir högljudd för att inte säga hätsk medan fotograferna kämpar för att få finansministern på bild samtidigt som reportrarna försöker få in ljudet av när han pratar om nånting som jag tror handlar om... Ja just det, sakfrågan: BUDGETEN!!

Detta är inget pro-sosse-snack för det skulle se likadant ut, fast tvärtom, även om finansministern skulle komma från andra laget. Rättshaverister och äventyrare kommer det alltid att finnas och de kan ju hållas på avstånd i alla andra sammanhang men här verkar det omöjligt. Om man spärrar av förlorar man ju hela poängen med handlingen. Nä, det är väl bara att välja mellan att helt lägga ner traditionen eller att stå ut med kuppromantikerna, I guess...

Fridlys Sudden & Co!

Klart att tidningarna kör ett rubrikrace över varje OS-hjälte som tackar nej till VM. Fast de borde inte det. Det är helt naturligt om de flesta av dom tackar nej till ett litet årligt VM som i år hålls i Riga när de har åstadkommit nåt så stort den här säsongen som att skriva hockeyhistoria. Bra mycket större en ev. VM-triumf. Och varför överhuvudtaget sätta sitt positiva minne av denna strålande landslagssäsong på spel? Som om de skulle utföra stordåd bara tre månader efter att ha vunnit det största man kan vinna på landslagsnivå kombinerat med en Stanley-Cup-besvikelse.

Nej, ge "A-landslagets" NHL-spelare ledigt som tack för OS-guldet och ge istället chansen till de näst bästa i NHL som inte fick plats i OS-truppen (eller var skadade) och de heta elitseriespelarna. Det finns ju en hel del att välja på och deras revanschlusta över att inte ha fått vara med att spela hem en stor titel är nog stor och kan användas som en bra drivkraft som jag tror kan leda långt i VM. Norström, Näslund, Nylander, Hedström, Ekman, Nilson, Sundström, Franzén, Wallin och Weinhandl m.fl. känns ju inte direkt som några andrahandsalternativ till en VM-trupp! Lägg därtill ungdomlig entusiasm med NHL-spelare som kanske aldrig har varit med i VM alls tidigare, som Steen, Sjöström och R. Nilsson. Avsluta med gräddan av elitseriespelarna, framförallt dom som har presterat bra i slutspelet.

Sen kanske några siktar högt och vill försöka vinna både OS och VM samma säsong och dom är självklart välkomna men dom får i så fall ses som ren bonus. Ingen kan klaga på OS-guld-hjältarnas nej till VM!!

Självdistans i ny miljö

Det nya programmet Lilla Vi på fyran överraskade positivt. Inte för att jag slog volter av gapskratt och inte heller för att det var "bra för att vara kvinnorhumor", utan för att det fyllde ett tomrum. För första gången nånsin (känns det som iaf) fokuserades det på kvinnoperspektiv med, läs och häpna, självdistans! Dom bjöd på sig själva!! Möjligen kan man säga att det har drivits med feminismen och man har skratttat ÅT den. Men här var det folk som brinner för ämnet som självironiskt drev med klischébilden och avsikten var att skratta MED dem. Att få med Gudrun i skoj-tv-sammanhang förvånade inte, hon har ju varit på Fortet och allt möjligt, men att få henne att spela sig själv i en sketch där hon tar avstånd för allt hon står för på riktigt och göra helt tvärtom, det trodde jag inte var möjligt. Idealister kan mycket väl skoja med sin övertygelse men det brukar vara omöjligt att få dom att ta ord i sin mun som motsäger allt det som de kämpar för. Men eftersom Fi är ganska oomtyckta just nu har väl mediacoacherna sagt att de inblandade ska visa upp en mindre bajsnödig sida för att få med vanliga jämställdhetsfans, som ju är rätt många.

Noterade också att Lilla Vi hade "Sveriges Michael Moore" (-wannabe) Olle Palmlöf som redaktör. Han var ju tidigare programledare i CP-magasinet och Faktum men när han körde bil på fyllan kunde han ju inte längre synas i rutan eftersom han har byggt upp hela sin image på att offentligt såga sånt beteende. Därför tog han steget bakom kameran till att enbart vara redaktör i Faktum men nu hade han alltså zappat över till TV4 och med facit i hand var programmet väldigt likt de ovan nämnda produktionerna. Samhällssatir i en särskild fråga med inbakade humorambitioner.

Kul att de gav igen lite och drev med Filip & Fredrik som ju alltid gör sig lustiga över allt och alla. Det tog sin tid men Lilla Vi blev först. Hoppas nu bara att de antar utmaningen och ger igen på nåt roligt sätt, så vi får en humor-beef! :)

Och?

Vilket icke-reportage Per Svensson bjöd på i kvällens Drevet. Under större delen guidade han tittarna genom bildarkiv som visade att Sveriges dåvarande kronprins hade kontakter med högt uppsatta nazister. Wow, breaking news! En kunglig person som har diplomatiska förbindelser med ett annat lands statsledning! Han kanske skulle ha plockat fram Saidas kristallkula och bojkottat dem? Och blivit politiker och drivit en linje som hade lett till fientliga relationer med en soon-to-be aggressiv stormakt...

Dessutom var Tyskland något av en kulturell förebild och till på köpet hans frus hemland, vilket gör kontakterna ännu mer naturliga. Och nazismen var naturligtvis inte lika ond före dess illgärningar som den är idag, efter att historien har kastat sin mörka skugga över den och vi vet vad dess regim åstadkom.

Men mitt när man sitter där och undrar om Svensson verkligen ska köra fullt ut på en onyanserad och totalt dekontextuell kritik mot dessa möten så anger han alla de ovan nämnda förklaringarna. Kvar blir då endast några svaga indicier på att prins Gustav Adolf kan anses ha träffat dessa personer lite för ofta jämfört med vad som borde vara rimligt utifrån förutsättningarna. Men hela reportaget avslutas med att hovets informationschef förklarar agerandet och dementerar det hela. Kvar blir då... ingenting! Jag har blåsts på ett antal minuter av mitt liv. Han hade ju inget nytt att komma med, inget grävande superskjutjärnsjournalistiskt maktavslöjande, ingenting. Falsk varudeklaration.

Förolämpningschock!

Näe, fy bubban vad hemskt! Sjutton gubbar vilken taskmört Per Ledin är. Under en intervju i direktsänd tv idag tittade han upp från reportern och ropade ett ruskigt okvädningsord mot motståndarnas målvakt Tommy Salo. Detta kränkande och vanhelgande ord är så rackarns magstarkt så jag borde inte upprepa det här men jag nödgas göra det ändå så att ni, kära läsare, ska kunna inse allvaret och förena er med mig på mitt korståg i kampen mot nedsättande ord mellan spelare i viktiga matcher. Alla barn som läser detta får hålla för ögonen nu. Okvädningsordet var... och det är inte jag som säger utan det är ett citat...:

"Tjockis"

Jag förstår om ni blir lika chockade som jag blev. Jag satte kaffet i halsen, hoppade jämfota och tappade hakan. Sen skickade jag 300 förfärade mejl till Ekwall som stod vid sidan av för att försöka få honom att göra nåt åt detta oskick och få ett svar på vad som har hänt med våra moraliskt högstående idrottsutövare. Det han sen sa som svar i tv är ofattbart: Han hade fått ett rekordartat antal mejl från mig och mina likasinnade idrottsmoralister, Ledins ordval var milt (!) och det sägs betydligt värre saker mellan spelarna på isen! Tvi vale, det hade jag ingen aning om! Jag kan inte ens föreställa mig vilka nedriga ord det kan vara!

Vad sänder detta för signaler till våra ungdomar? Hur ska vi kunna fostra dem in i idrottens goda kamratskap och hälsobringande uppmuntringar när deras idoler på intet sätt agerar renhårigt?

Se hur det gick efter att Per Oscarsson klädde av sig inpå bara livet hos Hyland. Efter det har det bara gått utför och det går inte en dag utan att det visas hud eller guppas under täcken i tv-apparaten. Och nu är vi alltså på väg åt samma håll inom idrottsvärlden. Nej, någon borde sätta ner foten och återinföra moralen innan vi alla går under!

Härvidlag nödgas jag utbrista: Stoppa omoralen i idrotten, stoppa omoralen i idrotten, stoppa den!
Eller för att citera Ledin själv: "Nån gång är råttet mågat" (sic!).

Hey Borgström-iba

Mycket skojigt på Hey Baberiba igår när Magnusson gjorde en förvirrad Lagerbäck. Men det var inte det som var det roliga och det var heller inte särskilt likt. Nej, det fina var att de drev med Borgströms helt orimliga "krav" på en VM-bojkott. "Lagerbäck" sa att det var lika bra att bojkotta hela VM eftersom svenska landslaget ändå inte hade kunnat spela mot England p.g.a. deras hantering av Gandhi -42 och inte heller mot Paraguay p.g.a. den förre diktatorns illgärningar. Mycket bra åskådliggjort av det omöjliga att använda idrottsbojkotter som politiskt medel att påverka länder för saker man själv inte står för. Det är inte många länder man skulle kunna ha idrottsligt utbyte med om man skulle ställa krav på att man var tvungen att ha identiska uppfattningar om allting. Jag tycker dock att de inte tog poängen särskilt långt i sketchen, de hade kunnat dra det hela mycket längre, då hade det blivit ännu roligare. Men då hade de väl framstått som att de hade tagit ställning på riktigt mot Borgström och blivit hatade av alla slentrianfeminister och politiskt korrekta idealister och det hade ju varit dumt för dom är ju ganska många. Det är roligare som det är nu att allmänheten är förbannade på Borgström och det feministiska etablissemanget för att dom försöker sno det folkkära fotbollslandslaget och använda det som ett politiskt bollträ där risken är att man blir out-strikad och folk blir blåsta på en VM-högtidshomerun.

Tänkte ett tag att det var konstigt att Fi inte hakade på i debatten, dom behöver ju synas, men när SOM-institutets väljarbarometer kom häromdan förstod jag varför... Att jävlas med folksjälens kärlek till svenskt deltagande i fotbolls-VM är nog inte det mest lyckade att göra när man är det näst mest hatade partiet av alla, endast slagen av Sverigedemokraterna...!! :) 

Nä, det internationella idrottsutbytets roll är att gå bortom politik för att öppna gränser och skapa dialog. Det ger på sikt tolerans och förståelse för olika uppfattningar. Men olika utspel i syfte att bilda opinion ska vi däremot självklart behålla för det är ett bra sätt att sätta fokus på viktiga frågor och få folk att reagera och diskutera med varandra. Och det har ju Borgström onekligen lyckats med, vilket ju är hans arbetsuppgift. Han kan ju inte gärna själv ha trott på att det verkligen skulle leda till en riktig bojkott...

Konstigt...

...att det har dröjt så här länge men nu när det är klart ser jag verkligen fram mot den här filmen...

Kompletterande om José

Nöjesnytt sa nu att Gonzales har sålt platina, 300 000 ex, i Storbritannien och att hans Conan-spelning sänds i TV4+ den 7 april.

Rikläjmad allsvenska!

Inte kunde jag väl tro att direktsändningsrättigheterna till Allsvenskan nånsin skulle kunna hamna i en gratiskanal som fyran, och i hela fem år dessutom! Trodde det var status i RF-bastun att tillhöra ett förbund som drar in så mycket stålar så att matcherna bara kan sändas i betalkanal och ppv. När nu Lagrell hade fått fullvärdigt medlemskap i samma vip-klubb som hockeyn och det ultimata beviset på att hans sport hade uppnått den högre graden av kommersialism och popularitet så trodde jag inte att fotbollen skulle gå tillbaka och bli var mans egendom utan ansträngning. Självklart behöver fotbollen en folklig förankring och exponering för att bibehålla intresset och inspirera barn och ungdomar men det har ju kunnat skötas ändå genom Fotbollskväll/Avspark. SvFF är ju inte kända för att ha IOKs inställning om lättillgänglighet men måttet var väl rågat när det i övrigt utmärkta Avspark hade så få tittare att det flyttades över till ZTV och där sjönk ännu djupare ner i tittarsiffrornas ökenkvicksand, samtidigt som direktsändningarna var hänvisade till hardcorefansen som var beredda att pynta flera hundra i månaden. Nä, då ville dom komma tillbaka ut till folket och TV4 blev den perfekta partnern, både kommersiell och markbunden. Lite som när Atlanta-OS blev too much of läskjippo och Aten därför fick nästa spel för att återgå till rötterna. Fast Kentaro hade ju lagt 1,3 mdrkr och ville väl ha en del tillbaka av det så fyran ska ha all heder för bra förhandling och bra verksamhetsprioritering när det gäller den egna cashen. Så tack, TV4! Bara dom nu inte lägger alla direktsändningar i TV4+ för då blir det ju ändå en betalkanal om man inte råkar ha den sen innan. Men som det ser ut nu ska det bli riktigt kul det här!