God jul från mig och Karl-Bertil Jonsson

Sista inlägget innan jul så därför kommer nu ett

GOD JUL!! önskar Er egen Triviolog.


Glöm för allt i världen inte att titta på Karl-Bertil Jonssons julafton på SVT1 kl 19.00 på julafton. Kalle Anka är givetvis tradition att se men Disney har i modern tid pushed it too far och förhandlat in ett par rena jävla reklamfilmer för multinationella koncernens aktuella såväl köp-DVD'er som biofilmer mitt i programmet, vilka visas helt ogenerat inför vanligtvis ca 4 miljoner människor - bland Svt's mest sedda på hela året. Jag som trodde att det var licensfinansierad statlig Fri Television man tittade på. Att de för längesen började visade programmet var ju för att svenska barn bara fick se tjeckoslovakisk dockfilm och sällan tecknat, allra minst Disney. Och när de väl hade köpt in ett program så valde de självklart att visa det på julafton som en julklapp till alla barn. Sen förändrade sig barn-tv-landskapet till den milda grad att det idag emellanåt visas Disneys moderna grejer, det är lätt att köpa hem en DVD-film med karaktärerna och sen ett par år tillbaka är det t.o.m. möjligt att abonnera på det stora företagets egna tv-kanal! Alltså finns det egentligen ingen som helst anledning för SVT att nuförtiden visa programmet alls. OK om det hade varit originalklippningen med Alice i Underlandet och Tre små grisar m.fl. som skymtar i slutet. Då hade det kunnat ge upphov till äkta kultstatus men nu får man koncentrera sig på att hitta tillbaka känslomässigt till den tiden då man inte kunde tänka i såna här banor och stålsätta sig under själva reklamen. Tomteverkstan är onekligen klassiskt julig och rolig och Bengt Feldreichs och Benjamin Syrsas stämningsfulla duett är ju trots allt orörd.

Nej, prioritera rätt och ställ klockan på tre timmar senare för då börjar Karl-Bertil! Jag har förstått att det tyvärr är långtifrån alla som har koll på denna kultförklarade godbit. Det är en varm och fin saga av Tage Danielsson om den idealistiske fjortonåringen som så gärna vill vara hjälte genom att omfördela mellan rika och fattiga. Och nej, detta är inget ideologiskt vurmande vänsterut. Det rör sig helt enkelt om ett smart indie-program med glimten i ögat. En animerad satir från 70-talet. Den är charmigt historiskt inkorrekt på ett medvetet och uppenbart sätt. T.ex. är taxin gengasdriven och flaggirlangen innehåller en nasseflagga, samtidigt som Tyko sitter hemma och tittar på sin tv... Och framförallt delas det i smyg ut kängor i förbifarten på ett sätt som nästan bara görs i Simpsons. "...den här sagan tilldrog sig på den tiden då julen fortfarande firades till minne av Kristi födelse" är ju t.ex. en helt lysande replik. Dessutom innehåller programmet en hel uppsjö av citat som med tiden har blivit klassiska och väldigt förknippade med julafton.

I ett ev. förestående krig mellan Karl-Bertils Armé och Kalle Anka Crusaders skulle jag alltså lätt ta värvning i den förstnämnda. Om du inte redan är ett fan så gör dig själv en tjänst och se till att bänka dig framför tv'n klockan sju på julaftons kväll!

"Nu så kommer julen
nu är julen här,
lite mörk och kulen
men ändå så kär. . .
"

Kommentarer
Postat av: Lilla Spöket

Håller fullständigt med, älskar Karl-Bertil och skulle för mitt liv inte vilja missa det!!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback