Härligt och pinsamt om vartannat

Såg mottagningen på Medis på tv igår med en blandning av deltagande stolthet och genans.

Den sköna känslan kom med den allmänna lyckostämningen och spelarnas glädje. Sekundärskammen kom fram ibland i samband med dumma journalistfrågor och vissa ospontaniteter. Däribland after-ski-bandets overkliga entusiasm, bl.a. försång till publiken till idioternas visa ”wö-ö-o-ö-öh!” Och då slapp man ändå otäckingen Nanne som hade sjungit nån slags hemsk kampsång framför damerna tidigare…

A-teens-Maries skönhet är redan omnämnd här men när hon kontrasterades på scenen med skäggiga hockey-norrlänningar som Holmström riktigt lyste det om henne… Undrar om hon sjöng nåt tidigare…? Det spelar ingen roll, hon var ju i min tv-ruta några sekunder! :)

Det roligaste var när världar korsades och Foppa dansade med Paggan som stod framför honom på scenen. Ingen vanlig syn och man kan undra vad Svenska Spel skulle sätta för odds på en upprepning…

Genuspolitisk och statushöjd kronprinsessa

Hade planerat att börja följa den nya dramaserien som utspelar sig i högsta politiska miljö, Kronprinsessan, och gjorde också så. Den var i allmänhet bra och lovar gott inför fortsättningen. Adaktusson chockade och hängde på och spelade sig själv. Man kunde annars tänka sig att hans politisk journalist-integritet skulle hindra en sån medverkan men så var det visst inte. Nu bidrog han istället till seriens trovärdighet. 

Inte långt in i programmet förstod jag att hela första avsnittet syftade till att skildra en fientlighet som kvinnor generellt sägs möta när de tilldelas tunga, inflytelserika poster. Jag tror de fick med alla ingredienser: På presskonferensen antog alla att frågorna var riktade till den nytillsatta manliga kollegan och han tog också uppmärksamheten och svarade först. Vidare fanns sexuellt anspelande utseendekommentarer, missunnsamhet, ifrågasättande och rivalitet från andra kvinnor i omgivningen, den välkomnande främlingen som utgår från att det är den manlige rådgivaren som är ministern. Men även ”småsaker” i förbifarten var med, som att namnskylten inte var bytt vid tillträdet samt gammalt hederligt politikerförakt från närstående i hemmets vrå. Och det hela avslutades med en saftig kniv i ryggen. Hoppas verkligen att resten av serien innehåller mer än att påvisa informell könsmaktsordning… Känns lite överdrivet men visst, ska man spegla en uppfattad känsla/struktur i ett tv-drama på bara en timme blir det väl så här. Jag både tror och hoppas att det kommer sidostories också även om detta är huvudbudskapet. Eftersom jag inte är en kvinna i maktens korridorer kan jag väl inte uttala mig om hur sånt upplevs, antar jag.

Först Kommissionen och nu Kronprinsessan… Hmm… Undrar om det är en medveten strategi från Svt:s sida att föra fram politiker i populärkulturen och visa deras mänskliga sida i en insats mot politikerföraktet nu när det är valår och allt… För huvudkaraktärerna presenteras ju som väldigt sympatiska och de är onekligen sagans hjältar. För som bekant uppstår ju en rejäl statushöjning och mytbildning runt en hel yrkesgrupp om dess jobb skildras på ett sånt sätt i en dramaserie på tv. Läkare och advokater har ju bl.a. genom Cityakuten och Ally McBeal blivit poppis ute i stugorna tidigare och den senaste yrkeskategori vars utbildningar folk har börjat strömma till efter en succé-tv-serie är ju kriminaltekniker, tack vare CSI. Om detta stämmer är det i så fall nu alltså den professionelle rikspolitikerns tur att få sin status höjd…

Eller är det bara ett inhemskt public service-bidrag till trenden med dramaserier i politisk miljö där Vita Huset och Commander in chief står som förebilder? Eller är det rent av en riktad order till Svt från (utb.- och) kulturdepartementet för att Paggan vill framstå som en cool vardagshjälte?! :)


Äntligen världsmästare på riktigt! - med olympisk krydda

De olympiska spelen avslutades med att det mest prestigefyllda OS-guldet av alla kammades hem av Sverige! Och det var så skönt – för första gången är Tre Kronor bäst i världen! (se motivering nedan) Matchen var bra och har klar klassikerpotential. Den innehöll det mesta man kan önska sig av en viktig final: spänning, dramatik, intensitet, kamp, en vändning, att en av matchens bästa spelare (Z) fick göra mål, att målvakten fick göra en riktigt svettig räddning i slutsekunderna och att det matchavgörande målet gjordes med ett stenhårt slagskott i kryllan av Lidas – härföraren! Han som nu har vunnit allt. Utom SM-guld… (men det fixas ju lätt bara genom att flytta hem och välja en toppklubb, förslagsvis serieledaren… :) Snacka med Olausson!)
 
Extra häftigt att just nr 5 spelades fram till det snygga 3-2-målet av just Sundin och Forsberg. Det var åtminstone Lidströms och Sundins sista OS och just de hade ju heller inte vunnit tidigare. Foppa ingår också i det stjärngänget så att det var just de tre spelarna som fick poäng för sista och avgörande målet är ett scenario som lika väl hade kunnat ske i en sportfilm producerad av Disney Pictures…
 
Tråkigt för Finland men man vinner inte ett OS-guld som andra mästerskapsvinst nånsin, det går faktiskt ett antal VM-guld på ett OS-guld…

Inte för att man kan bestämma sig för vem som är mest förtjänt av Bragdguldet respektive Jerringpriset redan i februari men Tre Kronor kommer att bli väldigt svårslagna på min lista åtminstone... Friidrottarna kan ju iaf glömma det. De har ju bara kvartersmästerskapet EM på nån fotbollsplan en bit härifrån i år. Och Anja som har velat vinna tidigare har ju ”bara” ett OS-guld och två OS-brons och kanske sen nån cupseger från den här säsongen. Det hade kunnat räcka ett annat år men inte den här gången. Nä, som jag ser det är det bara fotbollslandslaget som kan hota och då måste de VINNA VM. Det kanske kan bli svårt. Men för min del gör det inget om de antar utmaningen och battlar mot hockeylandslaget…
 
Sudden är kapten och föregick med gott exempel även vid nationalsångssjungandet. Kameran hade mick och hela världen kunde höra att han höll sig till tonerna och sjöng riktigt bra. Tur att Hellström inte spelar hockey för i Tre Kronor hade han alltså ändå aldrig platsat…

Kolla in FNN!

Såg Faktumreprisen i Svt innan. Programmet har ända från starten visat den egna nyhetssatiren CHTV – China Public Television som ett inslag i programmet. En skojig drift med regeringspartiet där all dess politiska utövning är rättrådig och moraliskt riktig i den utmålade enpartistaten Sverige. (T.ex. har CHTV sin egen version på sosse-mejlen… :) )

Om ett tag är det ju som bekant val så därför har man fr.o.m. den nya Faktum-säsongen även skapat ett satiriskt nyhetsprogram om oppositionen där den kämpar för att föra fram sina frihetsälskande åsikter fram till valdagen, benämnd Liberation Day. Båda sidor ska ha sitt under ett valår så FNN – Freedom News Network är ett välkommet tillskott men även som nytt inslag i Faktum är det bra. Likheten med CHTV är roliga ideologiska klyschor men skillnaden är att i FNN:s fall kan man relatera till förlagorna lite mer. De flesta har ju sett Fox och liknande amerikanska tv-nyheter och vet hur jargongen går och hur grafiken brukar se ut. Senast sa reportern: ”Or as they would say in Sweden: ‘Communistic skit snack’”. Skoj-skoj!
 
CHTV och FNN visas varannan vecka så missa inte Faktum på måndagar kl 8.

Tidernas viktigaste ishockeylandskamp framför dörren

Oj, vad snyggt! Propagandaspel mot pucktrollarna Tjeckien och Sverige är klart för första OS-finalen i ishockey sedan –94. Men då var ju inte världens bästa spelare med så en vinst på söndag skulle vara mycket större. Och det skulle vara så viktigt för generation Sundin att få vinna nåt riktigt stort innan det är för sent, så eftervärlden kan förstå hur stora dessa spelare var.

Pågående OS-turnering är bara det tionde valida världsmästerskapet någonsin och bara en gång tidigare har Tre Kronor spelat final i ett sånt men då blev det förlust. Nu finns alltså chansen att bli bäst av alla i hela världen genom att vinna den viktigaste matchen ett svenskt ishockeylandslag nånsin har spelat. Jag tycker alltså att den är större än Canada Cupfinalen –84. NHL-uppehållet ger status genom de bästa spelarnas medverkan och det riktar hela hockeyvärldens odelade uppmärksamhet mot Sverige och Finlands OS-final, till skillnad mot ”VM”. Och de fem ringarna gör att turneringen blir anrik, till skillnad från Canada/World Cup, vilket ju i sig ger mer status.

Och den här gången har inget av de förlorande lagen nåt att skylla på heller. Det är inte strejk- eller lockout-säsong så alla är fulltränade. Det är mitt i säsongen. Inte före, så säsongerna inte har startat och spelarna nedtränade som brukligt under tidig höst. Inte efter, så att man har slagits ut ur Stanley Cup, motivationslös, halvskadad eller supandes med grabbarna på hockeysemester i Europavåren.
 
Jag hade på förhand föredragit Ryssland för att dels få revansch på 5-0-förlusten i inledningsmatchen men framförallt för att de är traditionsbevarare (som det heter i det militära) för och arvtagare till Sovjetimperiets mäktiga hockeysoldater. Det hade känts extra stort att få besegra det närmaste man kommer The Big Red Machine nuförtiden i en olympisk final. Men Finland är helt ok också. Det visar att de bästa spelarna uppenbarligen kommer från Norden. Och matchen kommer att få fin prestigekryddning. Gamla rivalitetskänslor kommer komma upp och spä på finalintensiteten och förvandla finalen till en match som inget kan få mig att missa. THIS is hockey!!!
 
Det måste alltså vara sant att ett svenskt landslag inte kan prestera om det inte får slå ur underläge men det känns ju lite överdrivet att de var tvungna att lägga sig –98, –02 och –04 bara för att skruva ner förväntningarna inför Turin –06… :)


Alla (s)ätt är tydligen bra utom dom dåliga...

Hahaha! Så fruktansvärt pinsamt för sossarna att det visade sig att den respektlösa ungdomsförbundsattityden hade infiltrerat själva Politbyrån på Sveavägen. Kåge sa i Rapport att mejlaren påstod sig vara politiskt obunden, jo tjena! Borgarna är övertygade om att det hela är organiserat och att det har styrts högt uppifrån i partiets hierarki. Visst, om det skulle ligga nåt i de konspiratoriska spekulationerna så är det väl klart att s gör som de nu har gjort. Ulvskog som högsta ansvarig hålls ovetande och kan därmed spela ut deniability-kortet och helt sanningsenligt säga att hon inte visste nånting och skicka med ett fördömande för ordningens skull, samtidigt som nån ersättlig underhuggare hängs ut som ensam ansvarig. Och tvärtom: även om borgarna innerst inne tror på förklaringen så vore det tjänstefel om de inte uttalar sig om att det måste röra sig om en politisk skandal av implicerad Watergate-dignitet. Det är ju fritt att spekulera och om väljarna tappar förtroendet för sossarna är det ju inte deras fel.

Hursomhelst, förtalsmejlen är ett faktum och de visar på en helhetssyn på valkampanjer hos vissa demokratiskt ljusskygga element inom de etablerade ideologierna där det inte finns några gränser för vilka medel man tycker det är ok att använda som ett medel för att nå en liten bit mot sitt mål. Men som vanligt slår det nog istället mot hela politiken och ger politikerföraktarna vatten på sina lättrullade kvarnhjul. Argument mot argument klätt i fyndig retorik och vass polemik ska vi ha – inte lögner, fiffel & båg! Att inte spela med öppna och renhåriga kort i såna här sammanhang är så otroligt lågt att t.o.m. Glocalnet ligger i lä...

Idrottsnationalistisk ketchupflaska

Puh! Vilken jäkla sportdag!! Man har inte varit två steg utanför dörren men ändå är man helt slut. Svenskintressen och –framgångar från morgon till kväll, helt bokstavligt. När hände det senast? Som man har väntat! Skidsprint, kval till final blev spänning och guld-brons-glädje; slalom, lyckat första åk; curling-semi blev säkrad medalj; hockeyavancemang till OS-semi för första gången på 12 år (och för första gången med de bästa); förvaltad slalomledning till guld; USA-sorti ur hockeyn, Champions League-fotboll med Henke-inhopp och slutligen Kanada-sorti ur OS-hockeyn. Hur ska en sån dag kunna toppas? Det blir inte lätt. Skulle i så fall vara om det fortsätter att gå bra för B-Å:s adepter, då finns det en chans nu på söndag men det är ju långt ifrån säkert. Annars kommer inte nästa möjlighet förrän i början av juli, men det är väl för mycket begärt att de ska lyckas så bra. Alltså måste man passa på att njuta extra av landslagsframgångarna just i detta nu när de väl är här.

Skärpning i debattstudion!

Zappade lite till och från in på partiledardebatten i förrgår och tänkte delge er mina tankar om det. Jag såg inte hela av några anledningar: Det är ju hela sju månader kvar till valet, samtidigt förmedlade public service OS som licensbetalarna har köpt rättigheterna till – ingen enkel tv-konkurrent. Men framförallt fanns det två inslag i debattprogrammet som jag inte tålde.

  1. Publik! Varför i hela världen ska man dra in en folkhop i studion? För att representera valmanskåren? Eller ännu värre: För att representera s.k. ”vanligt folk”? Det kunde kanske vara ok om de sitter knäpp tysta och fungerar som dekor. Men varje gång studiopublik är med under såna program ska de alltid applådera de åsikter som framförs. Denna gång tittade jag för kort tid för att bilda mig en uppfattning huruvida partierna körde sin vanliga publikstrategi som de brukar göra, dvs. att de (eller förmodligen respektive ungdomsförbund) ser till att komma över så många publikplatser som möjligt för att sedan sitta och tokjubla varje gång deras partiledare når fram till en poäng. På så sätt ska den politiskt vilsne tv-tittaren ges en känsla av att den partiledaren säger väldigt bra saker och att vinden blåser åt det partiets håll. Och om de skriker riktigt högt kanske han/hon t.o.m. uppfattas som ”kvällens vinnare”. Bah!
  2. Hånskrattsattityden! Så fort ett påstående eller en fråga ställdes till en partiledare i ett ämne där dess meningsmotståndare ansåg att han hade låg grad av trovärdighet började (givetvis) publiken skratta (vad annars kan man förvänta sig?). Men det värsta var att flera av partiledarna inte tvekade att delta i hånandet. Vad är det för nivå? Är det inte en partiledardebatt inför nästa riksdagsval det handlar om? Eller är det Parlamentet? Eller är det rent av en s.k. ”diskussion” mellan snarstuckna företrädare för ytterkanternas ungdomsförbund och liknande, där allt tas personligt och ideologiska klyschor kombineras med aggressiva känsloargument? Har mediacoachen kanske sagt att partiledaren i fråga snabbt som attan skulle hänga på så fort pöbeln i studion började hånskratta, allt för att ge ett folkligt intryck? ”Titta att jag följer med er och glöm inte att även jag är en del av Er – folket…” Suck! Ömsesidig respekt är väl förtroendemässigt det minsta man kan begära av personer som ser sig lämpliga som statsråd efter valet…


Ännu en indicie...

En kompis messengerade att Conan-avsnittet som visas nu är skitgammalt, det visades i höstas. I’m tellin’ you!! Han kan ju inte gärna spela in nya program från ett häkte i Stockholm…

OS-namn och damkronor

Är storslalom-amerikanen Erik Schlopy das kleines Krokodil? Som jag har letat men nu kanske han är funnen...

Som bekant var ju Salt Lake-OS Stephen Copp just Stephen Copp. Men vem är egentligen denna svenska OS-trupps Stephen Copp?

Jag skulle nog säga att Damkronan Emelie O’Konor är en het kandidat till utmärkelsen. Nån som har andra förslag?

Apropå Damkronorna: Snart smäller det! Det är dags för den stora skrällen, OS-uppmärksamhetsmässigt sett. Damishockeyn är en så otroligt liten värld som därför inte förtjänar någon större bevakning men när Sverige på ett så självuppoffrande sätt lyckades slå dittills övermäktiga USA i semin och luckra upp den cementerade ordningen så blev det hela hyperintressant. Jag trodde aldrig att jag skulle bänka mig med ett sånt intresse inför deras matcher men ikväll kommer jag sitta klistrad. Det kan mycket väl bli Kalle-Anka-på-julafton- och melodifestival-tittarsiffror!! Tyvärr tror jag inte att de är kapabla att upprepa succén en gång till mot överlägsna Kanada men OM de gör det så tycker jag att de är klara kandidater till bragdguldet. Snart är det OS-FINAL!!

Jag hade alltså rätt!

Ni tror säkert att min bortavaro beror på att min bloggmotivation har börjat tryta men nej, nej, så är inte fallet. Det är större saker i görningen! Det senaste inlägget handlade ju om hur allt talade för att det var Conan som hade åkt fast som spion. Detta avslöjande var bevisligen för mycket för Säpo eller NBC för helt uppenbart var det någon av dem som ombesörjde att min uppkoppling släcktes ner i fredags. Just det, ni läste rätt! Sanningen som jag förde fram i ljuset var så pass känslig så att antingen statsmakten eller ett inflytelserikt kommersiellt jätte-tv-bolag i USA – formodligen båda i samarbete – nödgades gå in med en riktad åtgärd och bedriva censur! Mina möjligheter att fortsätta avslöja systemets hemligheter var obekväm och mina möjligheter att blogga stängdes helt sonika av under några dagar. Detta är INGET ANNAT ÄN EN PRAKTSKANDAL!! MAKTEN FÖRSÖKER TYSTA MIG!!

Under tiden jag var borta gick Säpo ut med uppenbart fabricerad
information som gick ut på att det skulle röra sig om en 29-årig rysk gästforskare som var häktad för spioneri. Säkert...

Eftersom de flesta tyvärr tror på dem har jag nu åter fått tillgång till nätet. Men ni kan vara lugna, det finns inga hakar, jag kommer alltid ställa upp för er och även fortsättningsvis rakryggat yppa sanningen även om systemet vill annorlunda…

Ren slump?

Säpo burar in en misstänkt spion bara ett par dar efter att Conan har hälsat på sin tvillingsyster Tarja i Finland… hmm… Det enda man vet är att den gripne är en man, utländsk medborgare och att han INTE är diplomat. Vilket sammanträffande…!
 
Tänk på det: Den perfekta täckmanteln i hans läge måste ju vara att intervenera i den finska presidentvalskampanjen med glimten i ögat. På så sätt får han ett skäl att åka till Norden, han övertalades väl t.o.m. av massa finnar? Alltså har han charmat ett helt folk i regionen! Good will är ju viktigt inför en sån här operation om nåt går fel så man kan mobilisera en Free Willy-opinion för att bli frisläppt… Efter det avlagda besöket i Finland var det bara att ta sig över sjön till Sverige och inhämta information. But somethin’ went wrong, mistah!!
 
Eller jag kanske är ute och cyklar? OK, får se… har han nåt alibi? Han var på tv nyss men det programmet spelades ju in för en vecka sen, alltså NEJ… Men han har ju inget motiv, säger ni? JOO då! Vem röstade Aftonbladets läsare fram som bästa utländska talkshow härom året? Jo, just det, Letterman på konkurrentkanalen CBS. Say no more…
 
Så bli inte förvånade om TV4+ visar Late Night with Someone Else om en vecka…

 
Komihåg var ni läste det först!

5:ans profil

Kollar på reprisen av Veckans Nyheter med Schyffert. Satiren över anstötliga bilder var lysande! ”Finland är i uppror efter publiceringen av Arja-bilderna” och ”svenska konsulatet i Tammerfors har bränts ner”. Annars känns programmet inte lika genomarbetat som andra i genren. Det känns mest som en stand-up de luxe - fast ändå klart sevärt. Det är mycket Kanal 5 över Schyffert eller mycket Schyffert över Kanal 5, hur man nu ser det. Uppkäftig humor för kidsen som driver med allt och alla med avsikt att skratta ÅT istället för MED. Frågan är varför han inte har dykt upp där förrän nu?

Hela femmans image tilltalar mig dock inte. T.ex. Drickbart. Programledarna snackar på ett Bullen-vis på 20-åriga grabbars sätt för att kunna få deras förtroende och därmed nå den målgruppen. Skulle de säga att ett vin har ”fin boque” el.dyl. klassiskt vinuttryck eller att vinet ”är schysst”? Ingen svår gissning… För att inte tala om förra årets skrattretande Monster Garage som verkligen BARA vara en konstruktion av klichéer, specialdesignad till alla raggare och wannaberaggare där ute. Helskojigt! Men inte så som det var tänkt. Totalt omöjligt att på något som helst sätt kunna tas på allvar... Men Veckans Nyheter ska jag fortsätta se.


Reclaimad hockeystatus

Känslan som inkom idag vid Tre Kronors första nedsläpp i 2006 års OS var den gamla goda känslan om att nu står verkligen en hockeyhögtidsstund för dörren... Att man inte har längtat till detta under hösten och vintern på samma sätt som förr är ett mysterium. Vad beror detta då på? Jag identifierar sex faktorer:

1. Ett latent överflöd och inflation av ishockey i allmänhet. En ständig utvidgning gör att kvaliteten inte hänger med. Antalet elitserieomgångar har utökats till femtielva, hobby-landslagsturneringarna går fjorton på dussinet för att dra in pengar till de olika ländernas förbund, samt att Kalle Anka-”VM” spelas år ut och år in. Det är bara Englundarna och TV3 som är glada åt det.

2. Sveken. I de turneringar som verkligen har gällt nånting de senast åtta åren - reella VM och inga luftslott - OS och World Cup som har haft äkta status har Tre Kronor, som bekant, underpresterat rejält jämfört med de skyhöga förväntningar som har målats upp. Vitryssland var peaken. Och svek leder ju naturligtvis till desillusion.

3. Svenska fotbollslandslaget. Tack vare detta och dess medverkan i snart fyra raka mästerskap har de nått platsen som ohotade kungar i tävlingen Sveriges Nationalsport. Den senaste stabila resan fram till sommarens VM har gjort att man har varit väldigt inne i allt vad det har medfört, som grupplottande, spelorter, biljettsökande och tippande. I synnerhet eftersom undertecknad har sökt OCH FÅTT biljetter till en ev. semifinal samt bronsmatch eller final!!

4. Ett tillbringat halvår i exil i ett hockey-u-land. Say no more…

5. Glömt hur högkvalitativ hockey ser ut och vilken njutning det innebär. Denna punkt är lite släkt med punkt 1. Det är så sällan man får möjlighet till att beskåda de bästa spela iförda landslagströjor och gå in för spelet. Såg innan Slovakien slå Ryssland med 5-3 i en match som hade det mesta. Samtliga 8 mål var toksnygga! Hur ofta händer det?

6. För mycket snack med norrmän, danskar och skåningar! Då förstår ni själva… Just det, folk som bara snackar fotboll och inte ens kan stava till ishockey och därmed självklart inte inser OS-hockeyns höga status och allmänna storhet...

Men nu har jag vaknat och kommer att njuta av hela den olympiska ishockeyturneringen. Om inte nåt helt oväntat inträffar, hugaligen…
 
Sverige hade tur att få inleda med ett träningspass mot Kazachstan. Få känna på miljön lite innan man går in i hetluften, till skillnad mot Slovakien och Ryssland som fick stöta på varandra direkt.

 
Lessen, folks, men det är mycket sport i bloggen just nu. Men det beror helt enkelt på att det är OS som är the main thing nu och i 1½ vecka framöver. Några andra inlägg kommer det nog också bli men en inte alltför vågad gissning är att OS-inläggen kommer att hålla i sig ett tag…

Alla hjärtans dag

Idag har det varit Alla hjärtans dag. Mitt civilstånd utgör dock en effektiv munkavel som hindrar mig att uttala min principiella uppfattning om Alla hjärtans dag som fenomen att kanalisera kärlek till en enda dag om året för att därmed kunna lura folk att köpa mer blommor, godis och skivor än vanligt. Så därför gör jag inte det. Jag har gjort anagram istället! :)

ALLA HJÄRTANS DAG

AJ GHANA RÄDS ALLT; HAJAR ANDAS GÄLLT; TAR HAN ALLA DJ, SÄG?; LÄRT HANS DALAJAG; JÄDRANS HALTGALA; JAG HAR ADLAT NÄLS; ANSTÄLLA HAJDRAG; HALTA ÄR LSD-GANJA; JAG STÄDAR HALLAN.

Fler?

Renare skidsport öppnar för svenska framgångar?

Guld! Till Sverige! i OS! i längdskidor!! För första gången på 18 år!

Det sägs ju att det alltid förekommer och nästan alltid har förekommit doping inom idrotter som friidrott och längdskidor. Det sägs också att det finns hos alla nationer och Sverige är inte förmer än andra, det finns även här. Men antidopningskampen har de facto gått framåt mycket under de senaste åren. Mühlegg trasslade sig igenom många kontroller och var OS-kung ett tag under förra spelen, men även han fångades in till sist. Detta måste ju ha signalerat att dopingpolisen numera har skaffat sig vassa klor, vilket ju givetvis måste ha respektingivande preventiv verkan på den mest suspekte atleten.

Även jag har tidigare tänkt att även Sverige, rent sannolikhetsmässigt, också borde ha ungefär samma andel (eller något lägre p.g.a. brist på medaljer) dopade skidåkare men nu har jag bytt spår: Jag har naturligtvis inga fakta till hands men det skulle faktiskt inte förvåna om det verkligen, trots allt, var så att "alla" andra länder tidigare ägnade sig åt systematisk doping utom just Sverige. Dagens OS-guld var ju alltså det första sedan Gundes -88. Det skulle vara typiskt svenska idrottare att vara tillräckligt naiva för att lita på att bara gedigen och ren träning skulle resultera så småningom. Och tänk på vad som har hänt med dem som har åkt fast här: Det har inte varit nån hejd på den mediala och sociala bestraffningen. Deras svek uppmålas, med rätta, som enormt och oförlåtligt och alla sponsorer flyr, alla skojiga erbjudanden upphör och det enda journalisterna vill ha är förklaringar och ursäkter. Ingen rolig sits. På samma sätt ser det nog inte ut i riktigt alla andra länder...

När/om nu skidsporten har renats så fungerar återigen hård träning som enda medel för framgång, vilket
ju dagens dam-guld, det första sedan Toini Gustafssons -68, isåfall är ett tecken på. Och det låter ju rimligt att dopningsmuskelmassan ju måste ge större utslag på kvinnor än på män.

Andra faktorer räknas givetvis in också men dopningsfrågan är ju ganska viktig...


Dagens roligaste var i samband med att direktsändningen gick över till segerintervju utan att Björn Lind uppfattade att ljud och bild hade kommit till honom. Den uppmärksamme tittaren hann då höra vad han sa till Leijnegaard: "Det känns som när man fick ligga för första gången". Detta upprepade han dock inte under själva intervjun sen... :)

Noch lite OS

Nu Sverige-Italien i damhockeyn. Italienskorna är för dåliga för att ens få vara med i turneringen egentligen, de är värdnationsinkvoterade. Sverige har t.o.m. råd att lufta sin andramålvakt. Vi kan alltså räkna med en klar seger. Men det är ju alltid kul att möta hemmalaget i ett stort mästerskap oavsett sport.

Sen är det alltid kul att lyssna på Lindeborg/Wikegård och se hur de klarar genusgranskarnas bevakning. Precis som jag väntade mig hade det blivit mejlstorm efter förra matchen för att de använde ordet "Damkronorna" som namn på laget. Marie (och Kim) i studion (två kvinnor) förklarade det med "men det är ju för att förbundets officiella namn på laget är så, era tröttsamma människor som inte har ett eget liv att prata om!!" (måhända uttryckte hon sig något mer diplomatiskt men andemeningen var ungefär så.) Sportokunniga feminister nöjer sig dock inte med det. De anser att man inte ska acceptera, och än mindre använda, förbundets felaktiga namngivning som implicerar att herrlaget "Tre Kronor" är norm och damlaget "Damkronorna" är något avvikande. Visst, de kan väl ha en poäng i högsta principiella betydelse men vad är det för nivå? Tagga istället ner, slötitta på deras matcher och njut av deras framgångar och var glad för att de överhuvudtaget har könskvoterats in i OS trots att grenen egentligen är på tok för liten och ojämn för att få vara med i såna här sammanhang.

Extra skojig är Wikegård som ju alltid har hållit en hög macho-profil med förespråkande av fysisk hockey och "vänd-inte-andra-kinden-till"-attityd i rinken. Han är ständigt lika oförstående efter varje utvisning och han lär ju längta till att herrturneringen sätter igång så han får se tacklingar igen. Freudian slipen "Timglas och grabbarna" avslöjade honom... :)

Tribute To Triviology

Vänner! Stolt kan jag härmed meddela att storheter som Kiss, U2 m.fl. och denna triviologiska blogg har något gemensamt. Dessa bands framgångar har lett till ett sug efter deras musik på marknaden som de omöjligt kan svara upp mot ensamma. Detta har lett till en uppkomst av fenomenet "tributeband". Helt enkelt fans som lär sig spela sina idolers låtar och framför dem inför andra fans i syfte att hylla originalen.
Vad har det då att göra med denna blogg? Jo, igår etablerades nämligen Triviologis första tributeblogg!! Bloggen
Kontra drivs sedan dess av en god vän i syfte att spegla och respondera på innehållet här på denna, min blogg! Och likt tributebanden har den alltså även namngivits i samma stil som originalet. Jag känner mig djupt hedrad!

Det roliga är att denna vän till helt nyligen var en bloggskeptiker av rang. Men härförleden planterade jag ändå lite bloggknark hos honom genom att skicka en länk till denna sida. Han snortade upp den genom bildskärmen och började läsa inläggen. När detta inte längre var tillräcklig stimulans och hela hans uppenbarelse skrek efter mer blogg-rus på allt högre och högre nivåer var han tvungen att ta det sista steget. Jag hade därmed lyckats med det omöjliga och fått en blogghatare att starta blogg...

Nu ska jag börja limma på lesbiska tjejer, spela pengar på att Norge får ett wild card och vinner fotbolls-VM, bjuda in hela Mellanöstern till kramkalas och få Winnerbäck att göra bra musik. Nu är allt möjligt! :)

Lite OS

Ha ha! Skön glädje hos jänkarna efter halfpipen. De tog med en stor pappdocka föreställande Fabio (!) i firandet vid snökanten...

Politisk inkorrekt hockey-humor: Att slå en felpass som ger motståndarna öppet läge kallas ju för att man gör en "indianare". Kanada har en spelare med "indianblod i sig" (som kommentatorn uttryckte sig). Vad säger den politiskt korrekt lagde om denna spelare slår en öppnande puck till motståndarna i egen zon? "Den kanadensiska amerikanska urinvånaren slår en amerikansk urinvånarpassning rakt i gapet på motståndarna...!" Eller?

En zapp från damhockeyutklassningen Kanada-Ryssland över till Eurosport och jag hamnade mitt i en snubbes kamp för att komma upp på kälken igen mitt i banan. Att ramla av från den har man inte tidsmässigt råd-el med... (ok, den var dålig men jag såg på På Spåret igår och då kan man bli sån...)

Dagens pulshöjare är annars Södergrens ryck under ski-athlons slutdel. Det räckte inte ända fram men det gav en stunds tv-underhållning och spänning. Bra attityd och satsning - mer sånt!

Beware! Schlagerepidemin breder ut sig!

Läser till min förskräckelse att NBC har köpt programformatet till Eurovision Song Contest. Att detta skadevirus reproducerar sig och skapar fler s.k. "deltävlingar" inom den svenska kroppsdelen var bekant. Likaså att hela Europas lekamen blir sjukare och sjukare i takt med att alltfler kroppsdelar blir infekterade.
Men att denna hemska farsot alltså är kapabel att smitta andra geografiska kroppar, även om de håller sig på en oceans avstånd, visste jag inte.

En tröst är dock att viruset bara kan växa på sunkig nostalgi och en konstruerad (och ständigt rekonstruerande) kultstatus. Detta existerar av naturliga skäl inte under inkubationstiden i en nysmittad bål och det gör att det kommande utbrottet har goda förutsättningar att bli milt, för att sedan kunna bekämpas och slutligen helt utrotas av antikropparna God Musiksmak, Substans och Framåtblickande.

Men enklast hade det givetvis varit om man hade kunnat komma tillrätta med roten till det onda. Ett slutgiltigt fullt utvecklat vaccin kanske är mycket begärt men dessa aggressivt expansiva schlagerbakterier som ligger latenta under tio månader och blommar kraftigt under två måste behandlas. Så kan någon åtminstone skriva ut penicillin innan hela världen förgås!!?!


(Notera hur jag demonstrativt INTE placerar detta inlägg i musikkategorin...)


Nu är det dags igen!

OS!! Knappt man kan tro det. Känns som om det var i förrgår hockey-OS plus några krimskramsgrenar gick av stapeln i Salt Lake City. Alla förväntningar hade knutits till ishockeyturneringen. Det började också väldigt bra men under transportsträckan till semifinalen gick det, som bekant, åt skogen och hela OS raserades i en enda fladderpuck... Eftersom det där hockeylandslaget har svikit en de två senaste OS:en har jag därför inga förhoppningar på dem den här gången. Nu känns det återigen som det finns ett helt olympiskt spel att följa, så som det var innan... Man ska ju inte lägga alla ägg i samma korg så att det känns på det sättet är nog bäst, trots att hockeyn lockar en hel del även den här gången.

Althin in på topp till slutspelet

Vilket jäkla nyförvärv!! Jag säger då det... Vilken tur för borgarna att Peter Althin valde att sätta sig i riksdagen under denna mandatperiod. Som få har undgått så har de nämligen, smart nog, tillfälligt trejdat honom från Justitieutskottet till Konstitutionsutskottet just under tsunamiförhören. KU-utfrågningarnas slående likhet med rättegångar gör att han trivs som fisken i vattnet och han torde utgöra en mycket respektingivande ledamot i regeringssidans ögon med den bakgrunden han har. De kan ju knappast köpa in någon spelare med motsvarande kapacitet! No offense till övriga KU-ledamöter men vilken politiker eller tjänsteman vill få sin arbetsinsats offentligt ifrågasatt av en av Sveriges mest meriterade och välkända brottmålsadvokater? Brr...

Dansbandsdagslända

Tema Torgny Melins på Lantz i P3 nu. Jag hatar dansbandsmusik. Har föraktat det i hela mitt liv. Men jag hyser också en kärlek till genreöverskridande fyndiga omarrningar och remixar. När Torgny Melins tolkar Teddybears STHLM blir det en clash och vad vinner då? Jo, jag tycker att deras dansbandsarr av Teddybearslåtar är kul och givande men det är bara tack vare att jag känner till låtarna i original, annars hade det kvittat. Så dansbandsivrare som tror att detta kommer att leda till en rekrytering av dansbandsfans har FEL FEL FEL!! Det är en kul dagslända som visar att man kan förpacka samma musikaliska innehåll på olika sätt men det är inget mer.

Elektro-Robyn på Grammisgalan

Tidigare ikväll var det en halvtimma Robyn-konsert på tv tätt följd av en grammisgala där hon också var med. Såg hela hennes show i somras. Tänkte då först att det väl kunde vara en ok tidsdödare mellan de konserter jag ville se. Jag menar "alla-13-åriga-tjejers-favorit-Robyn" goes Kraftwerk, liksom... och med bara ett tremannaband. Men jag blev positivt överraskad - trots regnet. Nu kom den känslan tillbaka. Hon är bra, skicklig på sin grej och tack vare samarbetet med Teddybears-Klas är det en gedigen elektropop-show hon serverar med Hedlund som kung bakom trummorna vare sig det är akustiska eller digitala grejer han slår på. Och de giftiga in-your-face-texterna flyttar Robyn en bit från den roll som hela familjens artist hon hade tidigare. Det är tydligen inte bara jag som tycker att hon har gjort en schysst musikalisk ansiktslyftning för hon fick grammis för årets kompositör (givetvis tillsammans med Klasse), årets kvinnliga popartist och årets album.

En kul grej jag kom att tänka på under galan var när Darin fick pris i leksakskategorin "årets ringsignal" (sic!). Han sa att han ville "tacka alla som har röstat". Han kan ju rent tekniskt ha syftat på de enskilda jurymedlemmarna som gav honom sina röster men det lät verkligen som att han slog på sin autopilot som är framtagen för att tacka alla sms-röstande fjortisbrudar på de många überkommersiella playbackgalor han brukar göra rent hus på...

Skoj också att det var allas vår Paggan som var speaker. Det var ingen som sa det men det var helt uppenbart hans röst och det där är ju hans domäner så varför inte?

Orättvisa och upplysning

Tänkte på världens muslimers massiva bojkott mot Arla. Danska företag växer väl inte på trä'n i den regionen så de är väl glada över att ha hittat ett. Konsumentmakt är en mycket bra konfliktåtgärd och en bojkott är helt ok jämfört med en lynchmobbs våldsamma upplopp. Men i det här fallet drabbas ju hela Arla och hälften av hela Arla utgörs av svenska bönder som faktiskt helt orättvist blir bestraffade. Danska bönder har väl inte heller så mycket med Jyllandsposten att göra men de tillhör åtminstone den danska staten och det är ju den som har blivit föremål för protesterna. Arlabojkotten slår hårt och tillhör man dessutom den del som blir freerider-straffad så torde förståelsen för händelserna vara minimal.
Bilden av en svensk bonde är en person som är sin hembygd kär, som knappast har varit på långa backpacking- eller tågluffarresor där nya kulturer har träffats på eller som har bott i mångkulturella storstadsdelar. Han (oftast en han) har så klart inte heller pluggat någon form av bakgrundsförklarande samhällsvetenskap på universitet eftersom det inte har med yrket att göra. En del av dessa bönder kunde därför redan innan sitta och berätta hur hemska muslimerna är - utan att någonsin ha träffat en enda. Några förhastade slutsatser byggda på en ensidig mediabild kombinerad med okunskap och klassisk landsbygdstrångsynthet och dessa personer blir främlingsfientliga.
När de sedan orättvist drabbas ekonomiskt av just den muslimska världen är risken uppenbar att de förvandlas till fullfjädrade ortodoxa islamafober. Så man får för allt i världen hoppas att förklarande och korrekt information ges till Sveriges bönder så de kan få förståelse för hur det hela hänger ihop, trots förståelig bitterhet över biznizfinanserna...

Dagens låt...

...är Ex-factor med Lauryn Hill, på radio nyss. Ruskigt bra stycke musik. Monsters friskusversion av samma låt är också bra. En dag ska jag spela en kombination av dessa varianter i ett band. Nu kaffe!

Går det verkligen så bra, Petter?

Hörde nyss Petters comeback-låt "Det går bra nu" på P3. Blingbling-komplexet lyser igenom och eftersom ju alla förstår att han inte drar in i närheten så mycket stålar som den patetiske Halvdollarn så blir det hela ganska futtigt...

Låten efter var A-teens-Maries solodebut. Hon är på tok för snygg för att inte ge en bunt potentiella brottarhits. Inte för att jag kommer ihåg nåt av låten men hon kommer ju åtminstone vara på tv framöver... :)


Angående Broke Back

OK, jag är ingen dramakille. Brukar inte se dramafilmer och ännu mindre betala för att se såna filmer på bio så jag kommer inte att gå på Broke Back Moutain. Därför kan jag inte uttala mig om dess kvalitet men en sak kan jag fastslå som bra. Det är en lugn vanlig storfilm som retar gallfeber på The religious right i USA. ALLT som retar dem är bra! Receptet är ganska enkelt:
Man tar något som de är stolta över och identifierar sig med (helylleamerikanska kåbåjjsare som njuter av friheten i storslagna landskap) och för in ett moment som de hatar och vars existens de inte kan acceptera (osedligt leverne och manlig mer-än-vänskap) och helt plötsligt är deras John Wayne-republikanska drömmytologi besudlad och nerplockad på jorden. Till på köpet har vanskapelsen kommit på drift över hela världen, via stark marknadsföring och Oscarsgala. Ingen snackar om församlingar som köper upp hela bioföreställningar och bjuder med sekulära grannar, som var fallet med en annan film häromåret.

Undrar om de amerikanska wacko-pastorerna som ansåg att svenskarna förtjänade att dö i tsunamin
nu hoppas att en jättevåg ska skölja över hela USA... Ha ha!

Ingen kan bestämma hur någon annan ska leva, inte ens om man är kristen amerikan och anser sig
ha fått i uppdrag att styra skutan Jorden...


Champions of the World, my ass!

Idag, söndag, utses två olika lag till världsmästare. Det ena är redan klart, Ryssland slog Sverige i en välspelad och spännande bandyfinal och vann därmed Internationella Bandyförbundets VM-turnering och kan rättvist kalla sig världsmästare. Inget konstigt med det.

Den andra utnämningen står nu mellan Seattle Seahawks och Pittsburgh Steelers i Super Bowl. Just det, vinnaren av en amerikansk proffsliga brukar nämligen betitlas "Champions of the World". Vän av ordning undrar när en nationell liga fick moraliska befogenheter att utse världsmästare. Visst, vinnarlaget i det här fallet är väldigt sannolikt det bästa laget i världen i sporten amerikansk fotboll men det räcker inte för att kunna kalla sig världsmästare. Det måste ju för bövelen vara lag från olika länder som gör upp om att bli världsmästare! Inte kallas SM-vinnarna i innebandy för världsmästare trots att de troligen är bäst i hela världen...

Bandyvärlden är liten, ljusår mycket mindre kommersiell och hade t.ex. betydligt färre länder som sände finalen än som visar Super Bowl. Men ändå är bandy-VM:s utnämning av världsmästare legitim, trots många ojämna matcher och att de tre bästa lagen är överlägsna de övriga, som fallet inte är i NFL. Det beror på att IBF är en paraplyorganisation med ett antal nationella bandyförbund utspridda i olika länder underställda sig. NFL, däremot, är ett företag som har sålt franchiserättigheter till finansmän i olika städer runt om i USA.

Seattles/Pittsburghs footballag har de facto kämpat under längre tid än Rysslands bandylag och en av dem kommer att bli värdiga Super Bowl-mästare men de kommer ändå aldrig vara i närheten så legitima världsmästare som Ryssland, god damnit!


Bloggo Ergo Sum

Sådär! Så sällar även jag mig till Den Stora Massan och startar en blogg, det är ju uppenbarligen bara då man existerar, att döma av de triljoner bloggar som har växt fram som svampar ur jorden. Syns du inte så finns du inte. Mainstreambloggen har förvisso haft sin tid i rampljuset och flyger nu långsamt som
en slö höstfluga på väg att dö. Men hardcorebloggarna kommer ju fortsätta så det finns ju
ingen risk att man kommer att bli ensam out there. Ska bli intressant att se vilken av grupperna man tillhör... Hursomhelst har jag helt enkelt känt för att starta en blogg ett tag nu och gör nu slag i saken.

Jag kommer aldrig skriva hela mitt namn för att undvika att kunna bli framgooglad av presumtiva arbetsgivare. Inte för att jag kommer att skriva SÅ rebelliskt utan mer för att jag ska kunna ha utrymme till att dissa och/eller skämta rått om fenomen eller personer. Man vill ju inte gärna bli missförstådd att man menar jätteallvar när man inte gör det... Dessutom kommer det väl ändå bara vara en eller annan kompis som läser, om ens det. Och skulle andra personer titta in blir jag ju inte mindre anonym för dem bara för att jag skriver till mitt namn...

En som hamnade i gränslandet mellan privat- och yrkesroll genom sitt bloggande var ju The Original Robinson Champ - polisman Martin Melin. Han snackade med sina polare och bloggade om sina tankar och vips! Helt plötsligt hade han "lämnat ut uppgifter från polisutredningen" angående SSU-Sjödin vs. Crazy Horse-vakten och blev själv föremål för internutredning. Självklart slutar killen blogga för att inte riskera att i framtiden skriva mer saker som kan bedömmas som tjänstefel. Därmed är hans närvaro här ute i sajberspäjs ett minne blott. Under tiden har min just påbörjats: Jag bloggar, alltså finns jag till...