Genuspolitisk och statushöjd kronprinsessa

Hade planerat att börja följa den nya dramaserien som utspelar sig i högsta politiska miljö, Kronprinsessan, och gjorde också så. Den var i allmänhet bra och lovar gott inför fortsättningen. Adaktusson chockade och hängde på och spelade sig själv. Man kunde annars tänka sig att hans politisk journalist-integritet skulle hindra en sån medverkan men så var det visst inte. Nu bidrog han istället till seriens trovärdighet. 

Inte långt in i programmet förstod jag att hela första avsnittet syftade till att skildra en fientlighet som kvinnor generellt sägs möta när de tilldelas tunga, inflytelserika poster. Jag tror de fick med alla ingredienser: På presskonferensen antog alla att frågorna var riktade till den nytillsatta manliga kollegan och han tog också uppmärksamheten och svarade först. Vidare fanns sexuellt anspelande utseendekommentarer, missunnsamhet, ifrågasättande och rivalitet från andra kvinnor i omgivningen, den välkomnande främlingen som utgår från att det är den manlige rådgivaren som är ministern. Men även ”småsaker” i förbifarten var med, som att namnskylten inte var bytt vid tillträdet samt gammalt hederligt politikerförakt från närstående i hemmets vrå. Och det hela avslutades med en saftig kniv i ryggen. Hoppas verkligen att resten av serien innehåller mer än att påvisa informell könsmaktsordning… Känns lite överdrivet men visst, ska man spegla en uppfattad känsla/struktur i ett tv-drama på bara en timme blir det väl så här. Jag både tror och hoppas att det kommer sidostories också även om detta är huvudbudskapet. Eftersom jag inte är en kvinna i maktens korridorer kan jag väl inte uttala mig om hur sånt upplevs, antar jag.

Först Kommissionen och nu Kronprinsessan… Hmm… Undrar om det är en medveten strategi från Svt:s sida att föra fram politiker i populärkulturen och visa deras mänskliga sida i en insats mot politikerföraktet nu när det är valår och allt… För huvudkaraktärerna presenteras ju som väldigt sympatiska och de är onekligen sagans hjältar. För som bekant uppstår ju en rejäl statushöjning och mytbildning runt en hel yrkesgrupp om dess jobb skildras på ett sånt sätt i en dramaserie på tv. Läkare och advokater har ju bl.a. genom Cityakuten och Ally McBeal blivit poppis ute i stugorna tidigare och den senaste yrkeskategori vars utbildningar folk har börjat strömma till efter en succé-tv-serie är ju kriminaltekniker, tack vare CSI. Om detta stämmer är det i så fall nu alltså den professionelle rikspolitikerns tur att få sin status höjd…

Eller är det bara ett inhemskt public service-bidrag till trenden med dramaserier i politisk miljö där Vita Huset och Commander in chief står som förebilder? Eller är det rent av en riktad order till Svt från (utb.- och) kulturdepartementet för att Paggan vill framstå som en cool vardagshjälte?! :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback