Orättvisa och upplysning

Tänkte på världens muslimers massiva bojkott mot Arla. Danska företag växer väl inte på trä'n i den regionen så de är väl glada över att ha hittat ett. Konsumentmakt är en mycket bra konfliktåtgärd och en bojkott är helt ok jämfört med en lynchmobbs våldsamma upplopp. Men i det här fallet drabbas ju hela Arla och hälften av hela Arla utgörs av svenska bönder som faktiskt helt orättvist blir bestraffade. Danska bönder har väl inte heller så mycket med Jyllandsposten att göra men de tillhör åtminstone den danska staten och det är ju den som har blivit föremål för protesterna. Arlabojkotten slår hårt och tillhör man dessutom den del som blir freerider-straffad så torde förståelsen för händelserna vara minimal.
Bilden av en svensk bonde är en person som är sin hembygd kär, som knappast har varit på långa backpacking- eller tågluffarresor där nya kulturer har träffats på eller som har bott i mångkulturella storstadsdelar. Han (oftast en han) har så klart inte heller pluggat någon form av bakgrundsförklarande samhällsvetenskap på universitet eftersom det inte har med yrket att göra. En del av dessa bönder kunde därför redan innan sitta och berätta hur hemska muslimerna är - utan att någonsin ha träffat en enda. Några förhastade slutsatser byggda på en ensidig mediabild kombinerad med okunskap och klassisk landsbygdstrångsynthet och dessa personer blir främlingsfientliga.
När de sedan orättvist drabbas ekonomiskt av just den muslimska världen är risken uppenbar att de förvandlas till fullfjädrade ortodoxa islamafober. Så man får för allt i världen hoppas att förklarande och korrekt information ges till Sveriges bönder så de kan få förståelse för hur det hela hänger ihop, trots förståelig bitterhet över biznizfinanserna...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback