Skärpning i debattstudion!

Zappade lite till och från in på partiledardebatten i förrgår och tänkte delge er mina tankar om det. Jag såg inte hela av några anledningar: Det är ju hela sju månader kvar till valet, samtidigt förmedlade public service OS som licensbetalarna har köpt rättigheterna till – ingen enkel tv-konkurrent. Men framförallt fanns det två inslag i debattprogrammet som jag inte tålde.

  1. Publik! Varför i hela världen ska man dra in en folkhop i studion? För att representera valmanskåren? Eller ännu värre: För att representera s.k. ”vanligt folk”? Det kunde kanske vara ok om de sitter knäpp tysta och fungerar som dekor. Men varje gång studiopublik är med under såna program ska de alltid applådera de åsikter som framförs. Denna gång tittade jag för kort tid för att bilda mig en uppfattning huruvida partierna körde sin vanliga publikstrategi som de brukar göra, dvs. att de (eller förmodligen respektive ungdomsförbund) ser till att komma över så många publikplatser som möjligt för att sedan sitta och tokjubla varje gång deras partiledare når fram till en poäng. På så sätt ska den politiskt vilsne tv-tittaren ges en känsla av att den partiledaren säger väldigt bra saker och att vinden blåser åt det partiets håll. Och om de skriker riktigt högt kanske han/hon t.o.m. uppfattas som ”kvällens vinnare”. Bah!
  2. Hånskrattsattityden! Så fort ett påstående eller en fråga ställdes till en partiledare i ett ämne där dess meningsmotståndare ansåg att han hade låg grad av trovärdighet började (givetvis) publiken skratta (vad annars kan man förvänta sig?). Men det värsta var att flera av partiledarna inte tvekade att delta i hånandet. Vad är det för nivå? Är det inte en partiledardebatt inför nästa riksdagsval det handlar om? Eller är det Parlamentet? Eller är det rent av en s.k. ”diskussion” mellan snarstuckna företrädare för ytterkanternas ungdomsförbund och liknande, där allt tas personligt och ideologiska klyschor kombineras med aggressiva känsloargument? Har mediacoachen kanske sagt att partiledaren i fråga snabbt som attan skulle hänga på så fort pöbeln i studion började hånskratta, allt för att ge ett folkligt intryck? ”Titta att jag följer med er och glöm inte att även jag är en del av Er – folket…” Suck! Ömsesidig respekt är väl förtroendemässigt det minsta man kan begära av personer som ser sig lämpliga som statsråd efter valet…


Kommentarer
Postat av: Adam

Håller med fullständigt. Såg dock inte debatten (hela upplägget kändes lite som avslagen päronsoda).

2006-02-21 @ 19:14:55
Postat av: Peter

Förvisso var debatten fruktansvärt dåligt arrangerad och moderatorerna ska bli fråntagen allt tänkbart cred.

Men man bör betänka att det är två fruktansvärt jämna block som ställs mot varandra, och då är det inte konstigt om "fula" trix används. Snarare tvärtom, rent väntat, den som inte använder sådana (t.ex. att "hånle") kommer förlora poäng.

2006-03-15 @ 23:18:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback