Tidernas viktigaste ishockeylandskamp framför dörren

Oj, vad snyggt! Propagandaspel mot pucktrollarna Tjeckien och Sverige är klart för första OS-finalen i ishockey sedan –94. Men då var ju inte världens bästa spelare med så en vinst på söndag skulle vara mycket större. Och det skulle vara så viktigt för generation Sundin att få vinna nåt riktigt stort innan det är för sent, så eftervärlden kan förstå hur stora dessa spelare var.

Pågående OS-turnering är bara det tionde valida världsmästerskapet någonsin och bara en gång tidigare har Tre Kronor spelat final i ett sånt men då blev det förlust. Nu finns alltså chansen att bli bäst av alla i hela världen genom att vinna den viktigaste matchen ett svenskt ishockeylandslag nånsin har spelat. Jag tycker alltså att den är större än Canada Cupfinalen –84. NHL-uppehållet ger status genom de bästa spelarnas medverkan och det riktar hela hockeyvärldens odelade uppmärksamhet mot Sverige och Finlands OS-final, till skillnad mot ”VM”. Och de fem ringarna gör att turneringen blir anrik, till skillnad från Canada/World Cup, vilket ju i sig ger mer status.

Och den här gången har inget av de förlorande lagen nåt att skylla på heller. Det är inte strejk- eller lockout-säsong så alla är fulltränade. Det är mitt i säsongen. Inte före, så säsongerna inte har startat och spelarna nedtränade som brukligt under tidig höst. Inte efter, så att man har slagits ut ur Stanley Cup, motivationslös, halvskadad eller supandes med grabbarna på hockeysemester i Europavåren.
 
Jag hade på förhand föredragit Ryssland för att dels få revansch på 5-0-förlusten i inledningsmatchen men framförallt för att de är traditionsbevarare (som det heter i det militära) för och arvtagare till Sovjetimperiets mäktiga hockeysoldater. Det hade känts extra stort att få besegra det närmaste man kommer The Big Red Machine nuförtiden i en olympisk final. Men Finland är helt ok också. Det visar att de bästa spelarna uppenbarligen kommer från Norden. Och matchen kommer att få fin prestigekryddning. Gamla rivalitetskänslor kommer komma upp och spä på finalintensiteten och förvandla finalen till en match som inget kan få mig att missa. THIS is hockey!!!
 
Det måste alltså vara sant att ett svenskt landslag inte kan prestera om det inte får slå ur underläge men det känns ju lite överdrivet att de var tvungna att lägga sig –98, –02 och –04 bara för att skruva ner förväntningarna inför Turin –06… :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback