A Trubadurman in New York

Häftigt! José Gonzales gör, enligt Aftonbladet, "USA-succé". Självklart måste man ta en sån rubrik med några kilo salt eftersom alla svenska musiker som spelar i USA gör just "succé", om man ska tro på kvällstidningarna (vilket man sällan ska). Men inne i artikeln står det att han har genomfört många gig i New York med en spelning hos Conan som topp, vilken jag ska hålla utkik för på TV4+.

Att svenska rockband, som Europe eller Hives, eller band med kommersiellt lättillgängligt popsound, som Roxette eller Ace of Base, slår utomlands är ju en sak. Men att det satsas på att lansera Gonzales utomlands har ju högre odds. Hans sound är ju inte det mest kommersiell-radio-vänliga man har hört. Men när hans låt nu valdes i en internationell reklamfilm är det ju bara att köra på. Även om han aldrig kommer att bli Billboard-etta finns det ju ändå alltid en marknad för trendig cafémusik i stil med Norah Jones genombrott. Även vuxna köper ju skivor, inte bara kidsen...

Lovely

Såg programmet om killen som startade sitt eget land igår på tv och idag ringde även Annika Lantz upp honom och han berättade bl.a. att landet hade en lag om att brott var olagligt. Kul idé men jag tänkte på hur han skulle lösa den lilla bagatellen med att skaffa territorium. Han var ganska smart, han lämnade ett brev i Blairs port där han proklamerade sin lägenhet fri från brittiska staten, typ som USA gjorde en gång. Men till skillnad från det amerikanska fallet skickade regeringen inga styrkor mot separatisten för att tvinga tillbaka lägenheten in i Storbritannien. Han antog därför att dom accepterade och revolutionen var därmed ett faktum. Landet Lovely existerade även fysiskt. Eftersom programmet har kommit ända till Svt innebär ju det att han har fått en hel del genomslag. Och mycket riktigt: mer än 57000 personer har ansökt och accepterats medborgarskap! Nu väntar jag bara på landets intåg i den internationella idrottsrörelsen så Sverige kan få några lätta segrar... :)

Ett bra val utifrån förutsättningarna

Det blev inget av mina förslag till ny utrikesminister. Men det var ju mitt eget fel eftersom jag publicerade dom, som jag nämnde. Det blev istället Janne E och det tycker jag var bra. Jag har betydligt större förtroende för rekryterade teknokrater som Bodström än för partistrebrar som Sahlin.

Eliasson gjorde helt enkelt en Henke. Från en position som internationell striker får han i slutet på karriären ett tilltalande anbud hemifrån om att återvända för att använda sin kompetens och lojalitet och därigenom bidra till framgångar för laget i sitt hjärta - samtidigt som han försäkrar att det inte medför en nedtrappning.

Det var också bra att Persson kunde slå sig fri från det irrationella argumentet att "eftersom statsministern är en man så bör utrikesministern vara en kvinna". Ett annat argument som jag tycker är irrationellt är partiförankringen. För att få ett erkännande av "rörelsen" måste man ha varit typ SSU-kaffekokare, valarbetare och innehaft många partirelaterade förtroendeuppdrag genom åren men jag tycker att hans meritlista talar för sig själv. På posten som utrikesminister känns det ju något viktigare att vara erkänd och respekterad inom det internationella samfundet. Nu kan han ju tillgodoräkna sig arbetarklasskredd ändå tack vare sin fattiga uppväxt vilket borde vara tillräckligt även för de mest ortodoxa sossarna.

Jag trodde inte att det var möjligt att förena ett ordförandeskap i generalförsamlingen med en utrikesminsterpost och det trodde inte borgarna och John Bolton heller men tidigare ordföranden har visst varit utrikesministrar samtidigt också så då är det ju uppenbarligen möjligt.

Sen säger Brors och Kåge m.fl. att Göran valde diplomat Eliasson för att denne inte har någon egen agenda och att Persson därmed kan stärka sin egen position i utformandet av utrikespolitiken från statsrådsberedningen. Allt enligt hans presidentialistiska strukturomvandling. Men Eliasson har UDs förtroende och brinner för FN så han kommer säkert arbeta hårt för att visa en svensk hög profil i de internationella frågorna.


Arne hälsade på helt gratis

Idag har jag tittat på den längsta reklamfilmen i hela mitt liv, 6 timmar och 40 minuter. Det var Kanal 5 som var Canal+'s prisonbitch. Hegerfors Lördag med PL-derby och hockey-semi med mitt lag visades gratis i mitt hem och jag njöt. Allting gick i betalkanalens ledband. Återkommande abonnemangserbjudanden, Wiklund som kom in i studion och promotade C+'s filmer och serier och t.o.m. reklamgrafiken var i Canal +-utförande. Det har ju integrerats mellan kanalerna innan: Fotbollsmagasinet är ett sätt för C+ att göra reklam för sig själva och för femman att kunna visa bilder från de bästa ligorna och dra publik från den målgrupp som undertecknad tillhör. Sedan ska ju Rome börja visas på femman efter att ha gått på C+ ett tag. Hoppas att många tecknar C+-avtal efter idag så att samarbetet ger mersmak så att det kommer fler sköna sportlördagar hem till mig utan dyrt abonnemang.

Kan nån f.ö. tala om för mig varför man är destined att bli expertkommentator efter karriären om man är en idrottsman från just Göteborg? Hysén, Strömberg och Wernersson var ju kända för mig men denna C+-eftermiddag har jag även lärt känna Calle Johansson som bisittare och det visade sig att han är bra. Sen har vi även alla dom som inte kommer ursprungligen från Götet men som har gjort sig kända för att spela i Gbg-lag: Puntass Kaymark, Jeppe Blomkålsöra och Gais-Pelle. Är det nåt i grundvattnet i stan som gör att tungan lossnar? Eller är det den berömda omklädningsrumskulturen med dom busiga practical joksen, typ kalsongklippningarna, som gör att man som idrottsman blir extra verbal?

Skivsår och tips

Är så lessen över att min braiga skiva The tipping point med The Roots har fått ett fett hack över sig. Jag lovar, den är verkligen bra! Och som ni ser är jag så lessen att jag t.o.m. använder kid-termen "fet" och det skulle jag ju aldrig göra i normal sinnesstämning... Till råga på allt har Murphy hälsat på och sett till så att hacket har hamnat mitt över en av dom bästa låtarna på skivan, Somebody's gotta do it. Självklart upplever jag den dessutom som bättre och bättre ju längre tid som går sen jag hörde den senast. Hur ska jag då åtgärda detta...? Ladda ner? Nej, sånt gör ju inte jag, det är ju olagligt! Ladda ner lagligt? Nej, det kostar ju pengar och jag har ju redan betalat för den. Nä, jag får väl helt enkelt försöka kommer över ett annat ex och bränna. För det är ju som tur är helt lagligt att för eget bruk mångfaldiga sina inköpta upphovsrättsskyddade verk hur många gånger som helst.

Jag skrev ju för ett tag sen hur jag hade överraskats positivt av Robyns elektropopkonsert i somras. Därför rekommenderar jag P3 Live ikväll kl. 21 med en timme konsert med Robyn, hennes sequensers och hennes 3-manna-band med Hedlund i spetsen! Har man annat för sig mellan 9 och 10 denna fredagkväll så har man ändå en hel vecka på sig att lyssna när man vill, här.

Även om man som jag har svårt för folk som inte kan sjunga så ska man ändå försöka titta på Rampfeber, för det är inga mindre än Blacknuss som har anlitats som kompband. Heltajta och 100% live.

Här är den: The ultimate sågning av Melodifestivalen, en gång för alla!

Har ju redan sågat formatet en gång, innan eländet började för denna gång. Sen dess har jag ju, som ni har sett, koncentrerat mig stenhårt på att inte kommentera "Melodifestivalen" (uttalas föraktfullt) för det tar ju alla andra hand om. SJUKT överexponerat i media på bekostnad av andra saker. Inte nog med att det äntligen är över, det för med sig mer ondska! T.ex att man hädanefter måste stå ut med att det då och då kommer ett väckelsemöte-soundtrack direkt till Jesu ära i P3! Jag trodde naivt nog inte att det skulle föra med sig den typen av konsekvenser men hade jag tänkt på det hade jag åtminstone gått in med en aktiv förhoppning om att nån av dom P3-iga låtarna hade vunnit.

Intressant att folk i stugorna svär över Pridefestivalen men sitter klistrade framför Melodifestivalen när skillnaden bara är marginell... Den ursprungliga schlagerrörelsen är lika liten som indiepopen eller punken, det är bara det att den har lyckats lura med sig massorna och ständigt kämpar för att hålla kvar dom genom att fabricera en myt och kultur kring det, trots avsaknad av grundfundament. T.ex. genom en tidskrift och Gardells film men även m.h.a. artister som var med på 80-talet för att spela på nostalgi. Ju mer texter man kan utantill från 80-talets schlagervärld, ju större kredd får man som schlagerfan. Det är ju uppenbart att vissa halvkändisar i dessa kretsar därför pluggar in texter och fakta från den tiden...

Folk tittar på skiten av samma skäl som de tittar på Kalle Anka på julafton: man tittar på det varje år och det blir till en tradition, som leder till nån slags kultstatus, och som i sig leder till att många tycker att de gillar låtarna. Visst är låtarna cathigt skapade och ofta stulna för att fastna efter en lyssning men jag är övertygad om att majoriteten aldrig hade tyckt om 90% av dom om dom inte hade associerat till just den företeelsen med namnet Melodifestivalen.

Eftersom många tittar så hänger kvällstidningarna på och ger massa publicitet med sina konstruerade icke-nyheter, ännu fler inser att, oj, det här är tydligen något som andra bryr sig om, vad intressant. Det lånas uttryck från idrottsvärlden, som "representera oss", "i år måste vi kvala", etc. för att ge sken av att det är på samma nivå som riktig sport. Luftstenarna fylls alltså på en efter en i konstruktionen. Svt inser att de kan få ännu mer uppmärksamhet genom att hitta på "deltävlingar" ute i landet. (Undrar om de har tackat den riktiga idrottsrörelsen för att elithockeyklubbarna har byggt nya fina arenor åt dom?) Och mellan lördagarna körs det nöjesnytt med schlagernyheter. Genom att dra ut det hela över längre tid får det samma mäktiga exponering, fast istället för bara runt en vecka får de en hel månads totalt mediafokus (utom i andra tv-kanaler, såklart, eftersom det ju egentligen bara är ett tv-program i Svt men det är det ingen som tänker på). ALLA tror därmed att det verligen betyder nåt och "finalen" får rekordtittarsiffror. Den nakne kejsaren regerar alltså slutgiltigt i sitt stora luftpalats.

Alla tv-program med många tittare ger så småningom spin-offer. Givetvis ser Svt sin chans i det här sammanhanget att konsolidera sin skapelse ytterligare:

Spin-offen "Alla tiders melodifestival" placeras på en annan tid på året för att publiken ska hållas varm. Intresset är inte riktigt lika stort, vilket i sig gör att arrangemanget, som tänkt, offras som en underhuggare för att extra mycket skapa bilden att "Melodifestivalfinalen i Globen" utgör toppen av fejkpyramiden.

Som luftigt vispad grädde på det ännu mer luftigt vispade moset är den andra spin-offen, "Lilla Melodifestivalen", enligt denna ondskefulla strategi, helt naturlig. Den sörjer för den långsiktiga återväxten. Precis som frireligiösa scouter ska läras och lockas in i den vuxna frikyrkoförsamlingen och Hitlerjugend skulle fostra ungdomar till rättrogna nazister, på samma sätt ska barnen insocialiseras till att ta Melodifestivalen på mycket stort allvar och bära schlagerfacklan högt långt in i framtiden...

Som ni ser är allt mycket diaboliskt uträknat...

Christer Björkman ÄR Machiavelli!!

Pudelrock ÄR faktiskt astöntigt

Ett fullständigt lysande avsnitt av Simpsons gick ikväll. Familjen befann sig inne i klassikerna Odysséen, Jeanne d'Arc och Hamlet, ja ni har säkert sett det. Skönt att de nyss har kommit överens om två nya säsonger. Eftersom de gör satir på aktuella händelser i samhället går ju alltid livet i Springfield vidare utan att fastna, som i andra serier. Däremot är det fortfarande helt oförståeligt (men kul) hur det kan produceras av och visas på just Fox av alla kanaler... Här kan man göra sin egen karaktär.

HAHAHA! Fick sedan på Rundgång på tvåan och de visade ett reportage från Rapport -84 som handlade om att det på Råsunda hade hållits "en så kallad hårdrocksgala", som Classe Elfsberg uttryckte sig. OK, jag kan förstå att många tycker att hårdrock är tufft när t.ex. Hettan argt visar hörntänderna och stönar till i slutet av varje frasering eller när Kiss/Alice Cooper/Marylin Manson/Rammstein etc. kör en sprakande show med skräckfilmsreferenser och eld. Men när detta Rapportreportage visar ett Möttli Kry i toperat långt hår och sedan huvudakten - keyboardrockarna Van Halen, då förstår jag inte var det tuffa ligger... Och Paul Stanley hade väl rosa kläder och läppstift när han sjöng Lick it up under samma tid? Hur kunde folk ta sånt på allvar?! Och en del gör det ju fortfarande. Hamnade konstigt nog på en fest med bl.a. just Möttli Kry-fans i höstas. Trodde det var maskerad... Tycker det passar bättre att göra som Filip & Fredrik gjorde - ta med den svenska samlade hårdrockselitens välgörenhetsprojekt från denna period i 100 höjdare och skratta åt dom! :)
Ja, ja, whatever, tråkigt om alla gillar samma. Var och en blir salig på sin tro och så ska det vara.

Sen fortsatte Rundgång däremot med ett riktigt coolt inslag om bandet Hellsongs, som sade sig spela launchrock. De spelade en avskalad Run to the hills i en ren Eva Cassidy-tappning, alltså med bara akustisk gitarr och piano som ackompanjemang till en kvinnoröst. Riktigt bra!!


Ny utrikesminister

Droppen som fick Lailas bägare att rinna över var alltså hennes kännedom om ett troligt demokratividrigt initiativ från en tjänsteman. Kom att tänka på stugorna igen... Undrar hur snacket går där. De (de flesta iaf) gillar ju inte sd och de har ju allid så svårt att fatta demokratins principer. Dom måste väl tycka att hon fick skit för att hon gjorde rätt som stängde ner ett sånt hemskt partis hemsida som dessutom höll på med nåt som skulle riskera att dra ner Sverige i Danmarks skit. Men eftersom dom inte gillar henne sen tsunamin så väljer dom nog att fokusera på det och känna sig nöjda med utfallet.

Och nu ska alltså Bosse vicka och det känns inte så bra. Men det kändes ännu värre i förmiddags när jag fick nyheten genom Lantz allmänna radioflamsande och fick uppfattningen om att han verkligen var ersättaren! Men nu kommer det alltså att bli nån rutinerad men oväntad eftersom Persson tvångsmässigt måste ta nån som inte har nämnts som tänkbar av media... Så därför är det bara att börja spekulera i namn som ingen har sagt eller kommer att säga under den här tiden. Här är mina förslag:

Arne Weise. Kan visserligen lysa med sin frånvaro under stora delar av året men har förmågan att tala till massorna och är van att vara på jobbet över jul.

Pia Sundhage. Van att representera Sverige och visade vilja och framåtanda med språngnicken -84. Har kanske inte åstadkommit något stort sen dess men jobbar med ledarskap och har ett brett nätverk i både Sverige och USA.

Ipren-mannen. Känd för att vara positiv trots ett tufft jobb. Kan visserligen vara riktigt enerverande men ger sig aldrig förrän han har lyckats uträtta sitt ärende på ett konstruktivt sätt.

John Polman. Välkänd och rutinerad, kan geografi och blandar och ger, såväl hög- som lågtryck. Dock mest över Norden, vilket kan ses som en begränsning.

Amy Diamond. Kan uppfattas som orutinerad men är en stark ung kvinna med visioner som inte är fast i några hämmande politiska strukturer. Bra på engelska och når ut till folket.

J-O Waldner. Överlever även när han blir pressad långt bort i hagen och kan även kontra därifrån. Har möjligen en oseriös image, men kan å andra sidan plocka upp kantbollar som ingen annan samt har goda kontakter i Asien.

Någon som har andra förslag?


Conan tipsar

Barry Bonds can still get into Hall of Fame. Det var många som trodde att det var kört men Conan kunde berättade att det fortfarande är möjligt trots allt:

Han kan riva ner en vägg och gå in, han kan störta genom taket eller också kan han lösa en biljett och promenera in...
(för den oinsatte är det en känd basebollspelare som ertappats som dopad och som alltså inte längre har en chans att väljas in i Hall of Fame vilket annars skulle ha skett)

Smart manöver!

SOK ville stämma en liten pizzarörelse på 50 lök för att den en kort period sålde OS-pizza, som till på köpet verkar ha varit helt klart i undertecknads smak. En annan, beprövad, god pizza heter Betman och säljs på en pizzeria i min lilla ursprungsstad. Jag och mina polare har alltid haft kul åt det uppenbart felstavade seriefigursnamnet. Men denna OS-pizza-historien öppnade nu mina ögon och fick mig att inse att pizzabagaren hemma i själva verket har gjort ett genidrag. Naturligtvis är namnet Betman helt genomtänkt! För på så sätt kan han både kränga mer pizza genom att låta kunderna associera till en tuff superhjälte samtidigt som han undgår risken att dra på sig en maffig stämning från amerikanska Marvel, eller om det är DC Comics. Slugt!
Underskatta alltså aldrig en pizzabagare från landsorten... :)


Bra avslutning

Första avsnittet av Kronprinsessan tyckte jag ju var lovande men för full av genuspolitiska floskler för att få toppbetyg av mig. Serien blev allt bättre och sista avsnittet som gick på TV nyss var en riktig höjdare. Händelserikt, realistiskt och ett Disney-lyckligt slut. Det var också kul att autentiska politiska reportrar med hög status medverkade på ett hörn. Sedan kom ett intressant uppföljningsreportage i Aktuellt där journalisten hade träffat kronprinsessefolket Vibeke-Holst och Rapaport respektive politikerna Sahlin och Ohlsson för att prata om kopplingen mellan seriens fiktion och verkligheten, som sades vara nära.

Naket på is

Ha ha ha! En streaker på bandyfinalen! I vanliga fall tycker jag att det bara är måttligt kul och att dom inte är så crazy som dom tror. Men om en kille beslutar sig för att streaka i vintersportsammanhang, utomhus i minusgrader, då är det bara att skratta åt honom. Dessutom var bandyfolkets reaktion skön. Inga bajsnödiga europeiska fotbollsvakter som springer benen av sig och därmed bjuder på riktig cirkus i jakten på att fånga in personen och sen spöa upp honom på utvägen och bakom kulisserna. Nej, när spelet stannade upp här åkte domaren (!) fram och visade honom åt sidan med ett halvleende som sa typ: ok det var ganska kul och originellt men nu har du fått din uppmärksamhet så nu vill vi fortsätta matchen. Även tv-produktionen hanterade det bra. Inte som i andra kanaler eller i moral-USA där de filmar på läktarna när nåt sånt händer och man som tv-tittare undrar vad som pågår för att de tror att de därigenom kan skydda känsliga tittare mot hur en människokropp ser ut samt att undvika fler streakningar i framtiden. Men det har ju inte hjälpt hittills iaf. Nej, svt visade den stackarn från början till slut så att alla vi i tv-soffan fick ett gott skratt. Hoppas snubben fick bra betalt för vadet iaf...

And the struggle continues...

must...

resist...

COMMENTING... 

M E L O D I F E S T I V A L E N...!!!

TKO-vinst över norskan

Träffade en norska i höstas och snackade lite. Och som så ofta förr så led one thing to another...

Just det, rätt gissat, det ledde till en språkbattle! Men ni kan lita på mig, jag representerade er på ett bra sätt. Jag gick ut lite lugnt med att göra mig lustig över det norska namnet på det program som på svenska heter Fab Five. I Norge heter det Homsepatrullen!! Hon kontrade då med barnprogramnamnet Gissa bajset. Själv förstår jag inte det roliga med att vara pedagogiskt smart genom att undervisa barnen på deras nivå. Men hon tyckte det var jätteroligt... NRK kanske är mer uptighta och inte använder såna ekivoka ord. Matchen gick vidare i några omgångar som jag inte minns när jag sen beslutade mig för att sluta leka katt-och-råtta och gå på knock. Med perfekt tajmat mellanrum släppte jag dom allihopa: guleböj, tallefjant, brusefåtölj och pansartax... Ja, ni inser tyngden i den slagserien... Detta gjorde henne såklart slutligt sänkt och uträknad för hon hade givetvis inga ord av den kalibern att sätta emot. Men hon hade nog försökt resa sig på nio om hon bara hade vetat att Svt ett halvår senare skulle sända en naturfilm vid namn Bajsspionen...

F.ö. visar JC nu en reklamfilm med Carmen Elektra med texten Coming to a store near you. Gissa om jag ska hålla koll på när hon kommer hit!!?! :)


Vart tog självdistansen vägen, Isak?

Ser att Isaac Hayes blev putt när killarna med South Park råkade trampa på hans, uppenbarligen, ömma tå genom att driva med scientologerna.

Va? Vad skrev jag nu? Driver South Park med folk och fenomen? Är det sant?! Men det är ju elakt!!

Det gick bra att vara med och driva med allt och alla en gång i veckan i flera år. Andras trosinriktningar, sociala grejer och t.o.m. rena personangrepp passerade revy och Hayes medverkade glatt och inkasserade ett gäng slantar på att vara rolig på andras bekostnad. Sen gick det tydligen upp för den gode gamle funkmastern att det inte var lika kul att vara på andra sidan, att vara föremål för programmets satir...

Dom är stingsliga, dom där sajentologerna. Dom måste tydligen hålla varandra om ryggen och gemensamt hålla myten uppe om rörelsen. Vem vet varför det är extra viktigt...? Inte jag iaf...

För jag blev nämligen inte uppkallad till Moderskeppet på rymdvarelsekonferens och undervisad av den allsmäktige rymdguden Xeods i intergalaktisk networking och governance, så jag kan helt enkelt inte uttala mig om det...

Ris och ros till nya Jeopardy

Har ett tag tänkt att hylla Jeopardy för den lyckade ansiktslyftningen: Alsing är spontan, skämtsam och bra. T.ex. använder han presentatören som en renodlad sidekick då och då som Härenstam aldrig gjorde och han initierar applåder på fler ställen än en lyckad dubbelchans. Vidare slipper man de oläsliga handstilarna i pultarna till förmån för tangentbordsskrift och som pricken över i har tredje generationen av de så karaktäristiska signaturmelodierna skapats: Voice Boys human beatboxing och acapellasång i förra versionen var verkligen en cool, frisk fläkt när den kom. Men även såna bleknar efter ett antal år och när nu Timbuks funkpolare i Damn! har anlitats att spela in nya versioner av de kända jinglarna är resultatet hellyckat.

Hade även tänkt skriva nåt positivt om att TV4 den här gången inte har dragit in nåt jäkla pöbellotteri som de har gjort i flera andra programformat i samband med förändringar. Som t.ex. när det förtroendeingivande Vem vill bli miljonär? med Bengt förvandlades till lottkrängningsursäkten Postkodsmiljonären med Rikard som är full av avbrott och prisutdelningar och Gud vet vad. Men så ser jag i ett Jeopardyprogram härförleden att det helt plötsligt är just precis vad de har gjort!! Och då sjunker med en gång även förtroendet för det redaktionella materialet - frågorna. För självklart måste de därför göra lättare frågor så fler lockas att titta för att dessa därigenom känner sig smarta, vilket i sin tur leder till att fler köper lotter...

Innan fyran tilläts ha reklam mitt i program tyckte jag att de visade en ganska hög ambition (som ofta gav resultat). De kändes som en fräsch svt-wannabe som tog avstånd från trailertrash-TV3 och som ville visa att det gick att göra bra och trovärdig tv trots en kommersiell finansiering. Sen kom reklamen inne i program och filmer och varenda program som på nåt sätt anknyter till tävling försågs med tittartävlingar för att dra in cash... Dekadensprocessen blev komplett i och med Päradajs Håtälls tillblivelse. Pussel, Ordjakten och Nattöppet är inga tv-program - de är rena visuella lotter och de bevisar slutgiltigt att TV4 är betydligt närmare släkt med trean och femman än med svt.

Och nu har alltså tittartävlingsotyget nått ända in i den anrika kronjuvelen Jeopardy. Men till min stora glädje finner jag att de hanterar det så subtilt som det går. Alsing nämner i förbigående referenser till lotterna men programmet avbryts aldrig p.g.a. dem. Om detta är priset för att få ha kvar Jeopardy tycker jag att det är ok men jag kommer att ha frågornas nivå under uppsikt...

Vinterglass?!

Gick för en stund sen förbi ett skyltfönster och snappade upp reklamskyltar som lanserade ett par nya produkter. Och det var inte vilken bransch som helst som var i farten. Det var GB-glass som presenterade kommande sommars nya glassar!! Inte så jäkla lyckat i minusgrader, om man säger så... Folk är trötta på allt vad is och kyla är under denna evighetslånga längtan till våren och dom som har möjlighet flyr bort med resor till solen, vilka därför inte precis är billiga. Dom som inte har råd eller möjlighet att åka bort och smälta litegrann en stund går runt och plågas av Kung Bores, Vita Häxans och Mr Freezes gemensamma kölddiktatur över våra breddgrader och försöker därför desperat tänka positiva och förhoppningsingivande tankar om framtiden. Just när man går där och koncentrerat ägnar sig åt detta kollektiva mediterande fastnar ens ögon på ny glassreklam som, sådär i bara förbifarten, berättar att våren borde ha varit här vid det här laget. Trött och frusen trycks man än djupare ner i skoskaften av GB:s hånande, går hem och dricker varmt thé och börjar skissa på en företagsbojkott sen när värmen till sist kommer... För det gör den väl?

Så blir det när marknadsföring planeras utifrån almanackans årstider i ett kontor ett halvår tidigare...

Många maskulinistiska dagar i rad...

För ett antal timmar sen slutade Internationella kvinnodagen. Den första av 364 Internationella mansdagar i rad kunde då ta vid och ordningen är därmed återställd. Tycker det är ganska generöst av oss att ge kvinnorna så många som 24 av årets 8760 timmar…

Nej, nej, nu driver jag ju gäck med er igen på mitt egna spjuveraktiga sätt. Men min åsikt är kanske ändå inte den ni tror. Jag tycker nämligen att det är löjligt att utse en särskild dag till ett kön. Visst, självklart är jag medveten om att jämställdheten bör bättras på här och där och att många kvinnor har tuffa förutsättningar för att klara sitt vardagliga liv, i synnerhet de som lever i u-länder, och att ett sätt att försöka förändra till det bättre är att sätta fokus på deras situation genom att utse en speciell dag för detta ändamål. Det har säkert också sina marknadsföringsmässiga fördelar med att lansera Dittdagen hit och Dattdagen dit, det blir ett klatschigt namn som fastnar i Medelsvenssons huvud. Men ett problem med principen att märka ut en särskild dag och tillägna den ett fenomen är att alla andra dagar blir icke-dagar till det fenomenet. Julafton ligger på en särskild dag om året och alla andra dagar är således icke-julaftnar som kännetecknas av att tomten INTE kommer, att det INTE är den 24/12 i almanackan och att Kalle Anka pratar UTAN att använda Bengt Feldreichs röst... Och om det hela handlar om en dikotomi som t.ex. spelkort så innebär ju ett icke-svart kort givetvis att det är ett rött kort. En annan dikotomi är biologiskt kön, vilket, med detta resonemang, slutledningsmässigt betyder att en icke-kvinnodag alltså därmed helt automatiskt är en mansdag. Därav de 364 Internationella mansdagarna om året. Och det tycker jag är en orättvis och ojämställd fördelning så därför skriker jag nu:

AVSKAFFA INTERNATIONELLA KVINNODAGEN!!

För att vara lite mer seriös så ska väl kvinnor som har det svårt p.g.a. ojämställd könstruktur kunna uppmärksammas vilken dag som helst, eller flera, under året - även utan uttalat signum. Men visst, medias aktualitetsspotlight medger kanske inte det och då är ju en dag bättre än ingen dag alls. Men det som är mest felaktigt av allt är att prata om 100% av alla världens kvinnor i en enda fet klump. Det är inte ett dugg synd om t.ex. Condi Rice eller Christina Stenbeck

”Kvinnor” är ingen homogen grupp. Två olika individer har inte alltid samma intressen bara för att de har det gemensamt att de båda är kvinnor!

Skojig sketch hos Letterman

Tycker att The Late Show With David Letterman oftast har en tråkig humor. Han sitter där och snackar skit och är mest dryg. Men igår kväll hade de en riktig höjdarsketch! Sajdkicken Alan Kalter var helt plötsligt borta och vid hans plats satt en stor Rita Hayworth-affisch. Biff Henderson gick fram och upptäckte att den dolde ett stort hål i väggen. Sedan följde en mycket bra och rolig Nyckeln till frihet-pastisch. De hade t.o.m. tagit in Morgan Freeman som speaker. Missa inte reprisen kl 6 ikväll på ZTV!

Jönssonligan i München

Igår natt hölls ju Oscarsgalan och det enda svenska inslaget skötte sig bra. Will Farells fru Viveka skojade till en röda-mattan-reporter om att Will bara hade öppnat garderoben och tagit nästa smoking i ordningen. Jon Stewart var rolig som värd och vi fick veta att hans föregångare Billy Chrystal och Chris Rock inte kunde leda galan eftersom de fiskade och tältade tillsammans i typ Wyoming medan Steve Martin och David Letterman inte kunde ta giget eftersom de skulle stanna och ta hand om Martins barn så att de inte skulle växa upp och bli konstiga…

Broke Back Mountain fick tre statyetter och det var ju bra, av skäl som jag har skrivit om tidigare. Men för de enda filmerna jag har sett gick det dåligt. Narnia fick en för bästa smink och München hade bara en nominering (på manus eller nåt) och den gick inte hem. Jag såg München för ett par veckor sen och här är vad jag tycker om den:

Spielbergs nya film är ju ganska omtalad så jag hade skapat mig en bild av hur den ungefär skulle vara. Min föraning gick ut på att det skulle vara en variant på Den demokratiske terroristen: ett minimalistiskt politiskt drama med actioninslag i en värld av underrättelsetjänster, old-school-terrorister och agenter i en pre-9/11-tid. Fast med den skillnaden att budgeten skulle vara mycket större och att de politiska premisserna skulle vara mycket trovärdigare. Jag menar, även om det är en bra story är det ju rätt osannolikt med en svensk superagent med rätt att döda som till på köpet lyckas infiltrera RAF… Denna bild av München motsvarades faktiskt. Den är filmad med gammal teknik för att ge den rätta känslan för tidigt 70-tal, den är mycket riktigt minimalistisk och skildrar våldet på ett naket sätt. Inga extra ljudeffekter och ingen Hollywood-bakgrundsmusikmatta som man kan förvänta sig av en Spielbergfilm. Efter skotten plågas mordoffren till döds och det finns inget glamoröst i att jobba med att ta livet av folk inom statsterrorbranschen – utom den idealistiska kampen för att skipa rättvisa.

Däremot blev jag mycket förvånad över hur oprofessionellt huvudpersonerna agerade i samband med sina uppdrag. Namnet Moussad inger respekt hos mig och jag kan ju ha fel men som en av världens bästa underrättelseorganisationer idag borde de väl ha haft rutiner och upparbetade kontakter så sent som på 70-talet men tydligen inte…

Sen fanns det en del grejer som drog ner trovärdigheten. I filmen sätts en hel turnerande exekutionsgrupp samman av helt oerfarna israeler som alla är noviser inom brottets bana. Det ger ibland upphov till situationer där associationer till Jönssonligan inte är långt borta. Ledaren Charles-Ingvar ”Sickan” Avner lägger upp planerna, de andra har sina respektive ansvarsområden och med en opålitlig sprängämnesexpert inblandad är det nästan så att man väntar på ett ”vilken jävla smäll!!” Men inte nog med det. Gruppen har tydligen infiltrerats av Martin Becks avdelning vid Stockholmspolisen för en av medlemmarna är nämligen den farbrorn som är dubbad i Beck-filmerna, ni vet (vad han nu hette). Alltså kan man utgå ifrån att Haber och Persbrandt nog är hackihäl och snart kommer att sätta dit hela Moussad… :)

Missförstå mig nu inte, detta är bara smågrejer. På det stora hela gillar jag den skarpt. Likt min systerblogg tycker jag att det är en mycket bra och sevärd film och vi får följa med huvudpersonen genom hat, tvivel, skräck, sorg, förföljelsemani m.m, vilket är mycket intressant. Att Spielberg har anklagats för att vara såväl zionist, pro-arabisk som för flat och feg för att ta ställning är oförståeligt. Jag tycker att hans poäng är att våld är meningslöst och att det bara föder mer våld i en evig, ond cirkel.

Alla var vi barn i början, som det heter, men att Moussad inte hade utvecklats mer under sina första 25 år hade jag inte trott, särskilt med tanke på den nationens dramatiska historia.

Sommarmusik på vintern

På P3s rotationslista snurrar nu låten Love Generation med Bob Sinclair och Gary Pine. Och det är väl ok att höra den i bakgrunden mellan radiopratet. Däremot tänker jag på den uppenbart feltajmade releasen. Jag menar, den har ju verkligen alla ingredienser för att hamna i det klassiska sommarplåge-facket: En smittande rytm från varmare trakter, en grund med akustisk gitarr som ger beachlägereldskänsla, en enkel sing-a-long-refräng på 3-4 nonsensord och sist men inte minst en somrigt naiv visselslinga. Som klippt och skuren som catchigt soundtrack till industrisemestern!

Finland kan man lita på!

Jag trodde väl det...

Dum regel, dumt förbund och dum krönikör - fast på olika sätt

Märkligt av IOK... Turneringen är avslutad, spelarna har åkt därifrån och kan på intet sätt längre påstås vara Turin-06-olympier. SIF genomför väl vilka evenemang med vilka medlemmar tillsammans med vilka kommersiella samarbetspartner som de själva vill! Jag undrade hur IOK ens formellt kunde sammankoppla ett avslutat OS med ett separat evenemang i ett annat land. Men de hävdar att tävlanden inte får delta i kommersiella sammanhang så länge OS pågår, vilket definieras som ”så länge OS-byn är öppen”, dvs. fram till igår. Den definitionen är ju helt absurd! Varför har man en avslutningsceremoni om inte den gäller. Jag anser att OS pågår fram till sista tävlingens avslutning med en formell och symbolisk avslutningsceremoni några timmar senare. Efter det ska man få göra precis vad man vill – även om t.ex. medaljen är med! Men visst, reglerna är klara, alla inblandade känner till dem och hockeyförbundet har klantat sig. I vilket fall som helst kan väl ingen idrottsälskande människa tycka att man ska gå vidare med detta? Vem vill avancera en position på ett sånt sätt? Finnarna får väl inte upp sin hockeystolthet även om de skulle få guldmedaljerna, de har ju fortfarande förlorat finalen! Hockey är så stort i Finland så de vill vinna på ett riktigt sätt, annars kan det kvitta. Jag litar på deras kärlek till ishockey.

Stenhammar säger att hockeylaget ses som första klassens guldmedaljörer och de andra får stå i bakgrunden. No shit!?! Det var ju inte olympier i allmänhet som firades, det var ju en historisk turneringsseger med många sedan gammalt folkkära spelare. Norberg tycker att det är småsint av hockeyförbundet att de inte fick vara med men vem är det som är småsint? Ett guld i curling må skänka glädje till OS-tittarna för stunden men det är inte laddat med samma prestigekänslor som hockeyn och det kan aldrig dra 30000 pers till ett firande på stan. Olympierna firades ju på ett fint sätt på Arlanda, så de gick minsann inte lottlösa. Att det råkade vara just i ett OS som Tre Kronors förstauppställning vann mot de andra ländernas bästa lag är ju klart sekundärt. Det är ju den unika vinsten i ett sällan skådat äkta världsmästerskap i en av våra två nationalsporter som räknas!!

Karlsson på Svt och Ekwall på fyran tycker lika men med den skillnaden att Karlsson argumenterar legalistiskt och pragmatiskt medan den tröttsamma Ekwall som vanligt viftar med facklor och högafflar och skriker populistiskt om ”byråkrati som vanligt folk inte orkar bry sig om”. Dvs. ”vi vanliga” som vill leva lugnt utan krångel och inblandning av ”dom däruppe” som försöker jävlas så mycket som möjligt med ”oss”. I hans utopiska anarkivärld finns ingen enda lag beslutad, nerskriven och tillämpad för där funkar ju allt bra av sig själv och om nån slipsnisse försöker hävda sin rätt är det bara att lyncha honom tyst. Nä, där är ingen jobbig och grejar med juridiskt bindande kommers, förutsägbart myndighetsutövande, demokratiska principer och sån skit.

Patrik Ekwall für Präsident!

Extra gammal skåpmat

Kollade på det nya TV3-programmet Extra Extra och det visade sig att det var en rak ripoff på Time Out fast placerad i nöjesmiljö istället för i sportvärlden. Men det var ju bevisligen också det som var avsikten. Trean ville ge sig in i branschen och köpte helt enkelt över marknadsledande Timells vice vd, som i näringslivet. Vilket svek! Timell har haft sin protegé Möller under sina beskyddarvingar och har lärt honom allt han kan. Nåja, det gick väl ganska fort… Men när Stenbeck viftade med en sedelbunt så stack han bara…!! Nädå, inget konstigt med det men det var inte mycket eget de hade att komma med. OK att man inte ska behöva uppfinna hjulet på nytt men de har ju exakt samma upplägg, samma rundor och lika stor panel som i Time Out. Av det övriga fanns googlestatistik över panelmedlemmarna och några stulna idéer från Letterman/Leno som topplistor och en snorunge som är oförskämd mot kändisar i vimmelintervjuer. Har man inget att göra kan man väl alltid slå ihjäl en Extra halvtimme en onsdagkväll med programmet men det är ju inget Extra att spela in…

Attan! Hade ju tänkt att oddsa på Irland ikväll men glömde. Såna banker kan man ju inte förbise...

20 år sen mordet

Igår var det fettisdagen och semlan till kaffet var god men det har ju de andra varit tidigare också. Min dogmatiska syn på att julen ska firas när det är jul är alltså som bortblåst när det gäller fettisdagen. Men allvarligt, man kan ju inte hålla semmelätandet till bara en dag om året, därtill är det alltför gott som kaffetillbehör…

Men igår var det även 20 år sedan Palmemordet inträffade. Jag vaknade på lördagsmorgonen och gick ner för att titta på Hacke Hackspett på Gomorron Sverige. Men Belfrage var inte där och inte hans frukostbord heller och knappast Curt-Eric Holmqvist och hans orkester. Istället var det Aktuellt i sin vinröda inredning där programledaren, som jag tror var Ann-Britt Ryd Pettersson, bar en Rör-inte-min-kompis-brosch. Hon såg ledsen ut och sändningens budskap återupprepades gång på gång – statsministern hade mördats. Trots min ålder förstod jag vad som hade hänt men det var ändå konstigt att en känd person helt plötsligt var död. Efter det kändes det som att namnet Olof Palme nämndes i varje nyhetssändning i säkert 5 år i rad.

Jag var hela tiden säker på att det rörde sig om en storpolitisk komplott ända fram till Lindh-mordet där man blev varse att en galning faktiskt helt slumpmässigt kunde stöta ihop med en känd politiker och bestämma sig på stubben att ta livet av denne som nån slags hämnd för en upplevd oförätt. Men Palmemördaren uppträdde alltför rationellt för att det skulle ha kunnat vara Chrille P implicerar Uppdrag granskning. Bara ett direkt dödande skott på rätt ställe i perfekt vinkel plus att de jämförde med förvirrade Mijajlovics flykt där han, till skillnad från Palmemördaren, lämnade en massa spår. Och de tonar ner Lisbeths konfrontationsutpekande, för fram Chrilles brist på motiv och vapen, samt det faktum att bara nämndemän och inga domare ville fälla oavsett instans.

Den kvasiofficiella Palmemordskanalen TV3 lägger tvärtom stor vikt vid alla indicier som pekar på Chrille men det har ju sin förklaring i att de ju förstås gärna vill att det ska vara han så de får valuta för sin stora investering. Det kan ju inte vara lite checkblocksjournalistiska pengar de har lagt ner på Chrilles missbruk, allt för att teckna ett porträtt av Palmes ”förmodade” mördare. Intervjuade internationella experter pekar på att dådet var amatörmässigt utfört och att en proffsmördare aldrig skulle använda en klumpig revolver. Dessutom tyckte en mångårig utredare att det var fel att det hade ställts högre krav på bevisning än normalt i hovrättens prövning av Chrille.

Om det var han som gjorde det kommer inget mer att hända, nånsin. Om det var en grupp sammansvurna tror jag nog inte heller att nåt kommer att komma fram. Men om det var en internationalpolitisk komplott kommer den nog fram i ljuset om kanske ytterligare 30 år.

Nån som minns en rolig sketch som jag har för mig gick i programmet The Botten is nådd med Adde Malmberg? Per Eggers hade gjorts väldigt smyglik Holmér och han var helt dum-rolig i en intervju om mordet. ”Vi misstänker att dådet utfördes av en mördare…”