Här är den: The ultimate sågning av Melodifestivalen, en gång för alla!

Har ju redan sågat formatet en gång, innan eländet började för denna gång. Sen dess har jag ju, som ni har sett, koncentrerat mig stenhårt på att inte kommentera "Melodifestivalen" (uttalas föraktfullt) för det tar ju alla andra hand om. SJUKT överexponerat i media på bekostnad av andra saker. Inte nog med att det äntligen är över, det för med sig mer ondska! T.ex att man hädanefter måste stå ut med att det då och då kommer ett väckelsemöte-soundtrack direkt till Jesu ära i P3! Jag trodde naivt nog inte att det skulle föra med sig den typen av konsekvenser men hade jag tänkt på det hade jag åtminstone gått in med en aktiv förhoppning om att nån av dom P3-iga låtarna hade vunnit.

Intressant att folk i stugorna svär över Pridefestivalen men sitter klistrade framför Melodifestivalen när skillnaden bara är marginell... Den ursprungliga schlagerrörelsen är lika liten som indiepopen eller punken, det är bara det att den har lyckats lura med sig massorna och ständigt kämpar för att hålla kvar dom genom att fabricera en myt och kultur kring det, trots avsaknad av grundfundament. T.ex. genom en tidskrift och Gardells film men även m.h.a. artister som var med på 80-talet för att spela på nostalgi. Ju mer texter man kan utantill från 80-talets schlagervärld, ju större kredd får man som schlagerfan. Det är ju uppenbart att vissa halvkändisar i dessa kretsar därför pluggar in texter och fakta från den tiden...

Folk tittar på skiten av samma skäl som de tittar på Kalle Anka på julafton: man tittar på det varje år och det blir till en tradition, som leder till nån slags kultstatus, och som i sig leder till att många tycker att de gillar låtarna. Visst är låtarna cathigt skapade och ofta stulna för att fastna efter en lyssning men jag är övertygad om att majoriteten aldrig hade tyckt om 90% av dom om dom inte hade associerat till just den företeelsen med namnet Melodifestivalen.

Eftersom många tittar så hänger kvällstidningarna på och ger massa publicitet med sina konstruerade icke-nyheter, ännu fler inser att, oj, det här är tydligen något som andra bryr sig om, vad intressant. Det lånas uttryck från idrottsvärlden, som "representera oss", "i år måste vi kvala", etc. för att ge sken av att det är på samma nivå som riktig sport. Luftstenarna fylls alltså på en efter en i konstruktionen. Svt inser att de kan få ännu mer uppmärksamhet genom att hitta på "deltävlingar" ute i landet. (Undrar om de har tackat den riktiga idrottsrörelsen för att elithockeyklubbarna har byggt nya fina arenor åt dom?) Och mellan lördagarna körs det nöjesnytt med schlagernyheter. Genom att dra ut det hela över längre tid får det samma mäktiga exponering, fast istället för bara runt en vecka får de en hel månads totalt mediafokus (utom i andra tv-kanaler, såklart, eftersom det ju egentligen bara är ett tv-program i Svt men det är det ingen som tänker på). ALLA tror därmed att det verligen betyder nåt och "finalen" får rekordtittarsiffror. Den nakne kejsaren regerar alltså slutgiltigt i sitt stora luftpalats.

Alla tv-program med många tittare ger så småningom spin-offer. Givetvis ser Svt sin chans i det här sammanhanget att konsolidera sin skapelse ytterligare:

Spin-offen "Alla tiders melodifestival" placeras på en annan tid på året för att publiken ska hållas varm. Intresset är inte riktigt lika stort, vilket i sig gör att arrangemanget, som tänkt, offras som en underhuggare för att extra mycket skapa bilden att "Melodifestivalfinalen i Globen" utgör toppen av fejkpyramiden.

Som luftigt vispad grädde på det ännu mer luftigt vispade moset är den andra spin-offen, "Lilla Melodifestivalen", enligt denna ondskefulla strategi, helt naturlig. Den sörjer för den långsiktiga återväxten. Precis som frireligiösa scouter ska läras och lockas in i den vuxna frikyrkoförsamlingen och Hitlerjugend skulle fostra ungdomar till rättrogna nazister, på samma sätt ska barnen insocialiseras till att ta Melodifestivalen på mycket stort allvar och bära schlagerfacklan högt långt in i framtiden...

Som ni ser är allt mycket diaboliskt uträknat...

Christer Björkman ÄR Machiavelli!!

Kommentarer
Postat av: Avner

Gillar att du fick med Hitlerjugend. Bonuspoäng.

Triviologen; du ger mig bra vibrationer.

2006-03-24 @ 07:52:31
Postat av: Billy Häggqvist

Även om du för din antipropaganda gentemot Christer "Machiavelli" Björkman med följe får de ironiskt nog space även här. Elefanter tar sig fram överallt!

2006-03-26 @ 11:53:30
Postat av: Henrik

A: Tack. Vi kan ju visserligen vår Anderberg men det otäcka är ju att det på riktigt är samma insocialiseringsprincip i dessa fall...

B: Det är ingen antipropaganda. Det är bara sanningen och den förtjänar att sägas för allt färre vill se den...

Jag såg

2006-03-26 @ 18:42:48
Postat av: Henrik

Jag såg ironin i googleannonsen men det är inget som jag kan påverka så man får väl se min huvudtext som konsumentupplysning... :)

2006-03-26 @ 18:50:02
Postat av: Jonas

Citat: "Bazooko's Circus is what the world would be doing every Saturday night if the Nazis had won the war. This was the Sixth Reich."

-Fear and loathing in Lasvegas.

(Bazooko's Circus, kan bytas ut till något lämpligt... Melodifestival eller ngt liknande)

2007-02-04 @ 10:36:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback