Ris och ros till nya Jeopardy

Har ett tag tänkt att hylla Jeopardy för den lyckade ansiktslyftningen: Alsing är spontan, skämtsam och bra. T.ex. använder han presentatören som en renodlad sidekick då och då som Härenstam aldrig gjorde och han initierar applåder på fler ställen än en lyckad dubbelchans. Vidare slipper man de oläsliga handstilarna i pultarna till förmån för tangentbordsskrift och som pricken över i har tredje generationen av de så karaktäristiska signaturmelodierna skapats: Voice Boys human beatboxing och acapellasång i förra versionen var verkligen en cool, frisk fläkt när den kom. Men även såna bleknar efter ett antal år och när nu Timbuks funkpolare i Damn! har anlitats att spela in nya versioner av de kända jinglarna är resultatet hellyckat.

Hade även tänkt skriva nåt positivt om att TV4 den här gången inte har dragit in nåt jäkla pöbellotteri som de har gjort i flera andra programformat i samband med förändringar. Som t.ex. när det förtroendeingivande Vem vill bli miljonär? med Bengt förvandlades till lottkrängningsursäkten Postkodsmiljonären med Rikard som är full av avbrott och prisutdelningar och Gud vet vad. Men så ser jag i ett Jeopardyprogram härförleden att det helt plötsligt är just precis vad de har gjort!! Och då sjunker med en gång även förtroendet för det redaktionella materialet - frågorna. För självklart måste de därför göra lättare frågor så fler lockas att titta för att dessa därigenom känner sig smarta, vilket i sin tur leder till att fler köper lotter...

Innan fyran tilläts ha reklam mitt i program tyckte jag att de visade en ganska hög ambition (som ofta gav resultat). De kändes som en fräsch svt-wannabe som tog avstånd från trailertrash-TV3 och som ville visa att det gick att göra bra och trovärdig tv trots en kommersiell finansiering. Sen kom reklamen inne i program och filmer och varenda program som på nåt sätt anknyter till tävling försågs med tittartävlingar för att dra in cash... Dekadensprocessen blev komplett i och med Päradajs Håtälls tillblivelse. Pussel, Ordjakten och Nattöppet är inga tv-program - de är rena visuella lotter och de bevisar slutgiltigt att TV4 är betydligt närmare släkt med trean och femman än med svt.

Och nu har alltså tittartävlingsotyget nått ända in i den anrika kronjuvelen Jeopardy. Men till min stora glädje finner jag att de hanterar det så subtilt som det går. Alsing nämner i förbigående referenser till lotterna men programmet avbryts aldrig p.g.a. dem. Om detta är priset för att få ha kvar Jeopardy tycker jag att det är ok men jag kommer att ha frågornas nivå under uppsikt...

Kommentarer
Postat av: Marie

Ja, Jeopardy var bättre förr. För så där två år sedan nådde det faktiskt sin höjdpunkt i ett avsnitt dagen före midsommarafton. :-) Och Ordjakten är ett fint program. I alla fall om man vill tjäna mycket pengar på kort tid. Det borde du testa någon gång!

2006-03-21 @ 08:20:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback