Å säg, kan du inte se...

Bush lipar över att Wyclef Jean och den mexikanska sångerskan Gloria Trevi har sjungit in en spansk version av den amerikanska nationalsången eftersom den "bör" framföras på engelska. Själv säger jag: Härligt jobbat, Cleffan!!!

Jag har hört Du gamla, du fria framförd med traditionellt arabiskt sound, för att visa att Sverige är och kommer förbli ett multikulturellt land. Jag har sett Galenskaparna & After Shave sjunga den då avlagda sovjetiska, nu återupptagna ryska, nationalsången med svensk revynonsenstext i swingjazz-version. Jag har själv varit med om att sjunga Marseljäsen med studentikos svensk text om vin på en restaurang i Paris. En kypare tillfrågades om det skulle vara ok och när vi fick klartecken och satte igång reste sig alla andra gäster i lokalen och sjöng med för full hals, givetvis med originaltext. Fransmännen opponerade sig alltså inte, som Mark Krakorian påstår att de skulle. Tvärtom, de var väldigt glada och stolta över att vi, som utländska gäster sjöng deras sång. Den förbrödringskänslan som  uppstod var hur mäktig som helst!

USA har inte ens ett eget språk, de använder sina gamla kolonisatörers språk och med så många miljoner spanskspråkiga som bor där ska naturligtvis Nuestro Himno finnas och sjungas öppet för den som vill. Dessutom måste den ju vara bättre än de sliskiga pojkbands-, eller tjejwailversionerna som ofta sjungs innan idrottsmatcherna.

Det enda rimliga nu är naturligtvis att alla musiker från jordens alla hörn uppmuntras att spela in egna versioner av Stjärnbanéret i alla världens olika språk och genrer och skicka till Vita Huset. Själv ser jag mest fram emot att få höra den på aboriginernas språk med stora inslag av didgeridoo... Eller kanske en amerikansk nationalsång på ukrainska i kosackstil med lutor och mandoliner... För att inte tala om en traditionell afrikansk version med körer, djembetrummor och det där afrikanska klickspråket som sångtext! Eller varför helt enkelt inte en snoa med träskofiol, nyckelharpa och text på dalmål? Bara sätt igång, Buschen väntar!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Håller med till fullo. Det börjar dock bli en ful ovana. :P

2006-05-03 @ 12:40:54
Postat av: Marie

"Kom låt oss höja en pokal en skyn..." Ja, visst var det häftigt! Håller med dig för övrigt också. Håller på att filar på den där snoa-versionen.

2006-05-04 @ 14:17:01
Postat av: Marie

Bra att jag skriver fel text också. "Kom låt oss höja vår pokal i skyn.." ska det naturligtvis vara. Den sjunger vi imorgon!

2006-05-05 @ 15:00:07
Postat av: Avner

Marie: Fan vad pinsamt. Skriva fel? Nu får du skärpa dig. Annars kommer polisen och tar dig.

2006-05-06 @ 13:33:47
Postat av: Kenneth

Sverige kommer inte att förbli ett multikulturellt land.

2007-12-02 @ 22:11:16
Postat av: H

Kenneth: Jo. Eller iofs... Förhoppningsvis kommer multikulturen tack vare en förbättrad integration i framtiden att ses som en enda svensk kultur - och då självklart en heterogen sådan, inte assimilering. Men det resongemanget kanske är för komplext för att förstås av en sverigedemokrat som tror att det är möjligt att vrida klockan tillbaka till 1950...

2007-12-15 @ 23:18:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback