BK vs. Donnie Brasco

I Popnonstop i P3 finns ett inslag som heter Musikpolisen dit man kan anmäla låtar som är misstänkt lika andra låtar. De spelar vartannat parti från båda låtarna i en ihopklippt version och så får lyssnarna mejla in och framföra sina synpunkter om huruvida den nyare låten är ett plagiat eller ej.

Tyvärr finns ingen motsvarighet för bildmedia vad jag vet för annars hade jag haft en anmälan:

BK:s reklamfilm som rullar just nu har en avslappnad cool snubbe som förklarar uttrycket "have it your way". Med en självklar och tillbakalutad attityd ger han flera helt olika exempel på hur uttrycket används, varav vissa t.o.m. säger emot varandra. Den sista repliken är "...fast ibland betyder det helt enkelt have it your way..."

Rätt kul men inte unikt. Det är nämligen jättestulet från Donnie Brasco när Johnny Depp förklarar för sina poliskollegor vad maffian menar när de säger "forget about it". Flera olika förklaringar nämns och den sista är att det ibland bara betyder forget about it rent bokstavligen. Till sin idé och upplägg är BK:s reklamfilm alltså helt identisk med Depps repliker.

Jag lär ju knappast vara ensam om att ha noterat det så det kan ju förstås också vara en hyllande referens till filmen från BK:s sida. Fast samtidigt är den ju inte SÅ stor och känd så att Herr och Fru Medelsvensson känner igen reklamfilmsreplikerna från filmen. Det är ju inte direkt Bonde-söker-fru-genomslagskraft över Donnie Brasco även om den har visats på bio och tv... But then again så vänder sig väl BK mer till kids som har lite koll på populärkulturen...

Min sista spekulation är att de helt enkelt har köpt rättigheterna från Donnie Brascos produktionsbolag bara för att det var en bra idé som passade perfekt in i konceptet. De som känner igen det ler lite extra men alla gillar det... Hursomhelst, de hade åkt dit stenhårt om det hade funnits ett motsvarande programinslag som Musikpolisen... :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback