Allsvenskan on fire!

De här allsvenska dagarna är de roligaste på mycket länge. Tabellen är fullt levande inför sista omgången och de lag som inte har nåt att spela för är ytterst få. Även om toppstriden rent tekniskt inte har varit klar inför sista omgången några gånger under de senaste åren har den ändå varit det i mina ögon. Det har alltid stått mellan stora, fula och elaka fotbollsorganisatoriska maskiner som DIF och MFF och lite IFKG (fast de har varit för dåliga).

Representanten från den kategorin den här gången är förstås AIK. De har visserligen inte toksatsat i ett par års tid med dyra etablerade nyförvärv som de ovan nämnda men i det här fallet räcker det inte. AIK är trots allt alltid AIK. Jag missunnade inte dem deras två nittiotalsguld men om de skulle vinna den här gången skulle de bli fullständigt unika genom att ha marscherat genom Superettan och rakt genom Allsvenskan till SM-guld. Och DET unnar jag dem förstås inte. Alla som trackade dem när de åkte ur för två år sen skulle få käka upp det och de själva skulle spricka av revanschkaxighet. Nä, det får naturligtvis inte ske. Det finns ju gränser... Om de överhuvudtaget tvunget måste vinna får de göra det någon gång från nästa år och framåt, inte nu. Elfsborg är däremot en liten och anspråkslös förening som inte gör en fluga förnär. De har visserligen flera offensiva profiler och spelat attraktiv fotboll i år men det är ändå ett lag som ligger mitt i älska-hata-skalan och som man normalt inte bryr sig om och det räcker i det här sammanhanget långt för att inta rollen som good guy. Som Skönheten mot Odjuret, St Görans mot draken, Ban Ki-Moon mot Kim Jong Il, Letterman mot O'Reilly, Whitney mot Bobby eller P3 mot reklamradiostationernas "morrongäng" - ja, ni hajjar.

Detta resonemang tycks alla icke-gnagande fotbollsintresserade människor vara överens om. Igår kväll var därför en tid av samling runt ett tillfälligt AIK-hinder - GAIS. Det var på något sätt en fin stämning som infann sig då vi alla, i denna prövningens tid, förenades kring våra tillfälliga sympatier för GAIS. De var ett av få lag som i praktiken inte hade nåt att spela för men anti-AIK-känslan är en stark drivkraft, i synnerhet när man representerar en göterborgsklubb. De stod upp och såg till så att Elfsborg har allt i egna händer nästa omgång.

Men där slutar inte historien, den tar istället en lustig vändning. AIK:s öde kan helt enkelt hamna i händerna på Djurgården och där är det ju knappast nån som vill hjälpa dem till vinst. Spelarna kommer ju att kämpa normalt för de är professionella, de vill nå Royal League, plus att de ofta har rötter i andra klubbar och är vana vid att skifta tillhörighet. Men de tillresta supportrarna passar i de flesta fall inte in på nån av dessa beskrivningar och det skulle egentligen inte heller ha någon betydelse men efter Råsundaupploppet för två år sen skulle arenaupploppsstraffen skärpas. I såna sammanhang tävlas det som bekant alltid över att vara mest pk och rösterna höjdes därför för att förbundet skulle få befogenhet att straffa klubbarna även idrottsligt. Argumentet var att fansen på läktarna inte bryr sig om deras klubb får dryga böter men att de däremot skulle bry sig mer om laget bli berövade poäng och därför skulle låta bli att storma planer i framtiden. Denna påstådda koppling kan ju aldrig styrkas och istället blir det en ful klassisk gammal kollektiv bestraffning som drabbar spelarna som kämpar för framgång och skötsamma hardcorefans lika mycket, eller antagligen mer än de lösa ligister som orsakat allt. Hammarbys pilotfall visade att SvFF menar allvar med att nyttja denna regel. En praxis är upprättad så nu måste förbundet vara konsekventa. Visst, när regeln kom kunde ju ingen förutspå att någon hade något att vinna på att bli av med en seger men i det tabelläget som nu har uppstått kan alla räkna ut resten själva... Signalen kan alltså inte vara tydligare till Djurgårdens supportrar: Om ert lag håller på att vinna matchen och ni inte vill att er största ärkefiende tar SM-guld är det bara att storma planen och ställa till med så mycket djävulskap som möjligt så får ni precis som ni vill...

Såhär kan det naturligtvis inte vara. Av många skäl bör denna misslyckade regel tas bort. Bråk och sportsliga poäng kan aldrig höra ihop. Hellre då som Ingvarsson sa igår att man går civilrättsligt tillväga och gör om lagar så att de skyldiga individerna grips och straffas hårdare. Klubbarna kan fortsatt få böter från förbundet p.g.a. bristande säkerhetsarrangemang men det räcker.

Hursomhelst, djurgårdssupporterpoliser, vakter på Borås Arena och inte minst Boråspolisen vet vad som gäller på söndag.

Sportsligt sett njuter jag iaf dessa dagar av full allsvensk action och kommer hålla alla mina tummar stenhårt för mitt tillfälliga favoritlag Elfsborg på söndag.


Om "Anke" Borg och de andra

Jaha, två har gått, migrationsministern kämpar vidare och färskast ut i stormen är innehavaren av den tyngsta posten av de hittills omtalade - Anders "Anke" Borg. När vi för första gången på länge har fått en finansminister som är kung på nationalekonomi, vilket man väl alltid borde vara om man har det jobbet, så kanske han sitter löst av skäl som jag inte tar ställning till här. Skulle kännas som ett slöseri om han avgick eftersom jag alltid har förespråkat mer teknokrater åt folket. Det ska inte vara ett krav att en minister är "starkt förankrad inom rörelsen" (dvs. har kokat kaffe i ungdomsförbundet sen 13 års ålder). En kombination är väl helt ok men stor fackkunskap i ämnet måste väl ändå vara det viktigaste. Självklart är förtroende viktigt i branschen men att två nu redan har gått bättrar nog på Ankes förutsättningar att kunna vara kvar. P.g.a. hans räknenissekvaliteter skriver jag nu: Go "Anke" Borg!!

Vad gäller handels- och kulturministerposterna säger nu flera tunga röster att det
inte är självklart att efterträdarna tas från moderaterna. Alltså kommer de nya ministrarna att antingen vara moderater - eller inte vara moderater. Det är ju ett tillstånd som stämmer in på rätt många. Ja, faktiskt alla. Så.... man kanske skulle ta och kontakta Freddan och söka jobb... Jag har ju faktiskt en gedigen bakgrund inom kultursektorn. Jag har studerat musik och framfört musik i kommunala musikskolans regi. Jag har i grupp framfört egenhändigt komponerad musik. Jag författar texter då och då och får dem t.o.m. publicerade, varav detta är en av dem. Ja, det finns t.o.m. vittnen som påstår sig ha sett mig gestalta känslostämningar inom dansens värld... Det sistnämnda tror jag iofs inte på men de övriga meriterna talar ju sitt tydliga språk och torde understryka min lämplighet som kulturminister.

Eller kanske borde jag söka jobbet som handelsminister? Jag var ju faktiskt utomlands för ett tag sen och idkade en hel del foreign trade.. I samband med detta importerade jag även en känd svensk produkt som just innan hade exporterats. Så visst har jag rutin även där...

Så Freddan, du kan ju skriva härunder i kommentatorsfunktionen när jag ska infinna mig på Statsrådsberedningen för intervju. Vi ses!

Sunday Night Football

Viasat visar NBC:s Sunday Night Football direkt. Det kanske de gjorde innan också på nån av deras mer obskyra kanaler, typ Viasat Sport 78, men det fina med detta är att de nu visar det i TV6. Skälet är väl att förvalta intresset från senaste Super Bowl samt att bygga upp intresse inför nästa Super Bowl. Eller helt enkelt att passa på och sända ut det när man ändå har köpt rättigheterna. De har inte ens en svensk kommentator så det kostar ju inget. Hursomhelst är det perfekt för den som inte sover på söndagnätterna! Det enda jobbiga är ju att det blir lika många miljoner reklamavbrott som i USA... Eftersom det antagligen är rätt få som tittar gör Stenbeck mest reklam för sina egna grejer, som andra TV6-program och systerföretag inom koncernen, vilket gör att det är väldigt få reklamfilmer som rullar runt, varv efter varv... Därför står man aldrig ut hela matchen men det är ändå en skön grej att erbjudas att få smak på NFL live en gång i veckan. Ja, alltså om man inte gör som jag och sover då, vill säga... :)


F.ö. är det här den smärtsammaste bilden jag har sett på länge...!


Bibehållen segersvit!

Skitbra! 3 poäng mot Island PÅ Island kan man aldrig bara begära hursomhelst, det måste man slita sig till. Trots stort manfall visade ändå laget rätt inställning och kämpade till sig segern. Målen var visserligen snygga men de yttre förutsättningarna gjorde det svårspelat. Lägg därtill ett 0-1-underläge och ett farligt isländskt ribbskott som kvitteringschans i slutet och man inser att den här segern inte promenerades hem. Nu är maximala 12 poäng bärgade och det ser riktigt jävla bra ut inför EM-08...

Gött mos!

Vad härligt! Vilken skön match de gjorde precis när det behövdes som mest, av alla möjliga skäl. Först ett helt oväntat mål i bara 10e min. När hände detta senast mot ett bra-på-pappret-lag som man ska backa hem och spela säkert mot de första 20 eller kanske hela första halvlek för att sedan komma in och ta över succesivt när de har blivit lite trötta? Den väntade anstormingen blev inte lika stark som man trodde och Elmander kunde kontra in ettan efter ett oväntat vinkelpass till honom till höger om Svensson istället för till vänster där Ljungberg kom ren. Lika oväntat var det visst för Spaniens backlinje för de trodde uppenbart mer på Ljungberglinjen och gick bort sig så fältet öppnade sig för Elmander. Synd att dennes kanon i ribban lite senare inte var något lägre så snyggt som det då hade blivit - men det är ju synd att gnälla en dag som denna...

Hela försvaret gjorde en ypperlig match - Ramis sköna tävlingsdebut på Råsunda, den för ett tag sen inte helt självklara Micke N till höger, solide Edman till vänster, formstarke Mellberg i mitten tillsammans med kvällens försvarsutropstecken Petter H. Det oväntade förstahandsvalet Anders S var även han lyckad i första halvlek. Tufft att peta Kim men Anders är ju bra här hemma och spelar med stort självförtroende. Fast på leråkern i Solna skulle ju alla komma att ta slut så därför var det perfekt att stoppa in en kompetent Lyonmittfältare med pigga ben längre fram i matchen (som t.o.m. fick en "hockeyassist"). Alla inhoppare gjorde f.ö. bra ifrån sig. Det var som om laget hade slutit sig samman och sagt: "Fan, va dom snackar skit i tidningarna, nu ger vi dom bra spel och tre poäng bara för att jävlas med dom så KAN dom inte skriva nån mer skit hur dom än försöker...".

I andra halvlek blev den spanska pressen större och ett antal chanser mynnade ut i den största chansen, vilken istället för att gå in snyggt räddades av Linderoth på mållinjen. Detta var också starten för det som skulle bli kvällens mest euforiska ögonblick. I 82a min kunde kvitteringen ha kommit när Shabaan överspelades på en hörna och en nickboll letade sig mot mål men där fanns alltså Räddaren I Nöden aka Tobias Linderoth och lyckades nicka bort bollen ut till sidan. Källström sprang direkt ut och passade till Edman som spelade tillbaka till en Källström i fart. Han drev upp bollen en bit tills han spelade upp den vidare till Wilhelmsson som i sin tur i perfekt läge slog in bollen till Allbäck. Just när man var rädd att spanjorerna var på väg att hinna upp honom gjorde han en Henke från Bulgarien -94. Iskallt skottfintade han bort både back och målvakt för att sedan lägga in bollen med andra foten... och alla Sverige-fans fick en fotbollsorgasm...!

2-0 mot den ena av gruppens huvudfavoriter och läget kunde inte vara bättre efter maximala 9 poäng på de tre första matcherna... Spanien har två raka förlustmatcher och Danmark fick bara 0-0 hemma mot Nordirland. Tur att man slapp möta Nordirland den här hösten, så heta som dom verkar vara efter 4 poäng i de två senaste matcherna mot två av tre gruppfavoriter - Spanien och Danmark...

Nu gäller det för Sveriges del att hålla kvar den här sköna känslan och gå ut och slå Island på onsdag. Svensson är avstängd, Ljungberg byttes ut p.g.a. vadskada, Linderoth är solidariskt höggravid och vågar kanske inte satsa på en Islandstripp och Allbäck spelade på smärtstillande tabletter, vilket inte är några positiva tecken men om Allbäck får vila lite och ta ett par piller till så ska han väl kunna köra även på onsdag. De två förstnämndas ersättare spelade fläckfritt idag så om de kan upprepa det mot Island ska det heller inte vara några problem. Linderoths försteersättare, D. Andersson, kom ju också in och fick luft och del i segern. Om man får välja på någon att stängas av så är det ju självklart Svensson när man har en så bra spelare på samma position att tillgå. Och Ljungberg är givetvis bättre än Chippen i långa loppet men om Chippen spelar med denna attityden på onsdag så ska han kunna ersätta Ljungberg om det krävs. Dessutom trivs han bra på Island: han spelade förra kvalmatchen där, för två år sedan, och gjorde då även mål. Ett kanonskott från distans om någon kommer ihåg.


...och det här som såg så dåligt ut på förhand... Nu gav det det mig istället 30 spänn på Oddset (hey, en gratis omgång på stryket är inte att förringa) och gott humör.

Nu kör vi på mot EM -08!! :)


Spekulationsutvärdering - ganska bra gissat

Helt lost var jag faktiskt inte i mina statsrådsspekulationer... Fast Odenberg fick Försvars- istället för Finans- där det nu dök upp en person som inte hade nämnts alls på förhand. Men det visade sig ju vara en väl utbildad nationalekonom med bra ekonomimeriter och som visst är ideolog bakom m's ekonomiska politik. Även om han har fått kritik för för dåliga politiska erfarenheter så känns det ändå förtroendeingivande att ha en teknokrat just på den posten. Dessutom gav han bra svar på tal på Göran Perssons kritik...

Vidare fick Maud mycket riktigt Närings- och fp fick utbildningsdep för sig själva med mina näjmdroppar Leijonborg som utbildningsminister och chef samt Björklund som skolminister. C fick traditionsenligt jordbruksposten och besatte den med ett namn som jag inte kände till, Eskil. Hägglund fick, som jag skrev, en klassisk kd-post inom ett "mjukt" politikområde och blev socialminister. Däremot blev det ingen kändisadvokat som justitieminister och inte heller någon justitieutskottsordförande. Det blev en rutinerad gammal minister från när det begav sig på tidigt 90-tal, Ask. Och lika bra det på en post som tidigare har kallats för katapultstol...

"Näst högst status betyder att en partiledare skulle kunna få [utrikesministerposten]", skrev jag och mycket riktigt hade samtliga partiledare erbjudits jobbet men tackat nej. Och det var bra det för därigenom fick man in den mest kompetente, mest internationellt erkände med det största nätverket bland högdjuren som överhuvudtaget var möjligt av alla personer med svenskt medborgarskap knutna till alliansen. Jag är precis lika glad åt Bildts tillsättning som jag var när Eliasson kom hem i våras som den bäste spelaren på den positionen som det röda laget överhuvudtaget kunde uppbåda. Skönt att slippa rookiemisstag på en sån viktig post. Av UD-statsråden fick jag alltså in 3 av mina näjmdropps av 4 (även om EU-minister Malmström sitter hos Fredrik på Statsrådsberedningen). Den fjärde, Borelius, var det ju ingen som gissade så... Här sa Kåge om sin gamla kollega att det var en sak att vara framgångsrik tv-journalist men en helt annan att vara en duktig minister.

Enligt Bo Holmström är Bildt tillsammans med Ask de enda ministrarna från den gamla Bildt-regeringen -91-94 men då missade han ju totalt att den gamle räven Odell nu blev Finansmarknadsminister och att summan därmed ska vara 3 nygamla ministrar. Skäms Bosse!

Bra att Reinfeldt lägger fram gamla ministerlagbrott direkt. För när garderobslik kommer i flock har de en förmåga att neutralisera varandra. Nu får tidningarna jobba hårdare för att hitta några gamla skandaler, det räcker inte med att skriva att Handelsministern åkte fast för rattfylla 1988...

Och vad gäller dom två som tippade ministerstryktipset i Lantz i P3 så fick de in 2 respektive 4 rätt, vilket ju inte låter så bra, men det berodde visst på att många av de rätta svaren inte hade funnits med bland alternativen och visst - då är det ju lite svårare att tippa rätt... Det var alltså ingen förlust att kupongen inte hade lagts ut på nätet...

Ny regering (utan kupong)

Spännande... Bara några timmar kvar tills den nya regeringen presenteras. Idag på Lantz i P3 tippade dom ett särskilt regeringsstryktips. Det fanns tre alternativ på varje och rätt rad skulle spås inför avgörandet imorgon. Perfekt att tippa en triviologisk rad av detta speciella stryktips, tänkte jag och gick in på Lantz sida för att hämta kupongen. Men till min besvikelse hade de inte lagt ut den där. Och att tippa på fri hand är ju svårare, det kräver ju en så stor insatthet så att jämförelser mellan folks spekulationer inte blir rättvisa.

Statsministern är ju klar iaf och Odenberg som Finans- är ju trolig. Sen ansågs Maud länge vara vikt för Näring- men någon kännare undrade om m verkligen ville släppa den. Fp har ju under valrörelsen profilerat sig på skolpolitiken, så de flesta gissar att de får tillsätta Utbildningsministern. Frågan är om det blir Leijonborg eller Björklund eller nån helt annan. Hägglund får säkert en klassisk kd-post inom nåt "mjukt" politikområde, som social-, vård- eller biståndsminister. Justitietillsättningen är man ju väldigt nyfiken på. Pehrsson från justitieutskottet har nämnts men samtidigt har man ju kändisadvokaten Peter Althin att välja på som faktiskt har rutin från föregående mandatperiod i Riksdagen, viket ju skulle överträffa Bodströmtillsättningen. Intressantast dock på Utrikesposten. Näst högst status betyder att en partiledare skulle kunna få den - Leijonborg har nämnts mycket. Samma skäl + att statsministern är en man skulle kunna göra att den ges till en kvinna, så som sossarna har brukat resonera. Isåfall kan Cecilia Malmström eller Gunilla Carlsson ligga bra till. Allt detta tillsammans skulle kunna peka på Maud här också. Sen har vi högoddsaren, den stora överraskningen som Jyllandsposten har gått ut med: Att Bildt skulle bli ny utrikesminister, vilket han avfärdade flera gånger redan under valvakan.

I vilket fall som helst - snart vet vi.

Veronica Maggio goes skatepunk

Måste rekommendera en liten lyssning på senaste Musikjournalen Live där Veronica Maggio gör en skör och avskalad akustisk version av Offsprings gamla kioskvältare Self Esteem på ett mycket snyggt och bra sätt. Gå in på programmets hemsida, kolla under rubriken "Senaste sändningen" och klicka på "20.03-21.00". Sen är det bara att spola fram till 43.20 och njuta av framträdandet.