Alternativ Idolfinal

Så var valet över för den här gången... Men till skillnad från de senaste gångerna blir det nu inte bara ett par ministrar som flyttas i en regeringsombildning. Nej, valresultatet den här gången har givit upphov till en sällan skådad aktivitet. Och allt blev klart inom loppet av bara några minuter: Alliansledarna tar ut segern som betyder att en hel regering samt dess ca 200 politiska tjänstemän i regeringskansliet kickas och att lika många med blå anknytning ska in. Men inte nog med det: I samma tal som s-statsministern erkänner sig besegrad annonserar han även sin avgång som partiledare. Hur ofta är det sån här action i svensk politik?

Därefter var det dags för segerintervjuer. Här fick man nästan en liten känsla av att det var en Idol-final som precis hade avgjorts. När röstningsresultatet hade tillkännagivits fick vinnarna framföra sin låt i direktsänd tv inför en jublande publik och en stor samling journalister och sedan fira under segernatten för att direkt sätta igång med hårt arbete redan från morgonen därpå för att kunna spela in och ge ut CD:n inom den knappa tidsram som satts. Denna skiva med Fredrik featuring Maud, Lars & Göran har likt Idol redan spelat in sin förstasingel, med namnet Trovärdigt Regeringsalternativ, vilken alltså blev en smash hit runt om i landet. Redan igår började så inspelningen av gruppens första fullängdare. Den 6/10 är det dags för andrasingeln - Regeringen Reinfeldt - att släppas. Ska bli mycket intressant att se hur den låten är arrangerad... Bara tio dagar efter det är releasedatumet satt för albumet Borgerlig Budgetproposition. Riktigt snabba ryck, m.a.o... Men enligt bandmedlemmarna själva har de repat materialet tillräckligt mycket för att det inte ska bli några problem. Det ska hursomhelst bli spännande att följa denna grupp framöver...

Skräckvision på julafton

Idag är det julafton för statsvetaren i mig! Alla luckorna är öppnade och man har sett fram emot den här dagen under en tid. Först ska man gå iväg och själv vara tomte genom att ge bort klappar i form av en väl vald vit lapp, en väl vald blå lapp och inte minst en förbaskat väl vald gul lapp till vissa i familjen, beroende på hur snälla de olika medlemmarna har varit / hur snälla de har potential att vara framöver. När det är klart tackar man så för sig och lovar att dyka upp nästa gång igen. Sedan får man lunka hem och ägna kvällen åt det många gör på julafton - titta på tv. Sent ikväll blir så den nya riksdagstillsättningen klar.

Dock finns det den här gången en risk att julklapparna inte kommer att trilla in vid 12-snåret och att man får vänta kanske ända till onsdag som var den dag då alla röster hade räknats klart vid förra valet. Så jämnt kan det faktiskt bli.

Och inte nog med det: Tänk om alla tiders mardrömscenario skulle inträffa!! Att det blir exakt jämnt mellan blocken plus att Sverigedemokraterna får ett mandat. 174+1+174 och sd blir vågmästare!! Blotta tanken gör en mörkrädd... Brr!! Nä, i ett sånt parlamentariskt läge måste de andra tänka om och ändå bilda nån form av "koalitionsminoritetsregering" med halvt oheligt ad-hocstöd. T.ex. mp som stödjare åt alliansens småföretagspolitik eller c som stödjare åt socialistsidans energipolitik el.dyl. Nästan vad som helst är ju bättre än att sd får nåt att säga till om. Fast det principiella dilemmat med att mobba ut fula partier som på demokratisk väg har kommit in är ju att man inte respekterar folkviljan men så länge dom är små går det ju alltid att pussla runt för att slippa dom i uppgörelserna. Värre är om det blir som i Norge där Fremskrittspartiet förra året fick 20% (!) av rösterna. Var femte norrman kan man ju faktiskt inte negligera...

Så låt oss hoppas att det bara ligger klappar i säcken som är ok. Om man får många bra, fina och roliga julklappar gör det inget om några är tråkiga stickade tröjor med dålig passform. Så länge vi slipper detta enfrågeparti, vars enda drivkraft är att motarbeta påhittade enemies of the state, i den lagstiftande församlingen får vi vara nöjda. Mångfald är samhällsekonomiskt rationellt.


Slutdebatten

Dåså, sista partiledardebatten avklarad och det är hög tid för mig att avbryta min bloggsemester så jag hinner skriva om några intryck från valrörelsens slutspurt innan vallokalerna stängs.

Från kvällens debatt är det mest intressant att notera hur Persson nu attackerar allianspartierna för att vara ett enda högerparti utan nyanser sinsemellan när sossarna i alla tider har kört divide et impera-taktik och verkligen spelat på hur oense de är - och därmed regeringsodugliga. Nu har förutsättningarna ändrats till det motsatta och då måste något dåligt hittas med deras enande. Det kändes faktiskt lite desperat när han spelade ut det kortet i kvällens debatt.

Annars störde jag mig som vanligt på publikens overkligt entusiastiska åsiktsapplåder. Mina
synpunkter på det utvecklade jag för ett halvår sen så det behöver jag inte göra igen. Den här gången tvingades Marianne t.o.m. säga till dom (!) att lugna sig, vilket ju säger allt...

Till sist: Leijonborg använde det billiga retorikknepet "alla vet ju att"... Ha ha! Vilka är "alla" och hur vet han att dessa "alla" "vet" det han påstår? Men det funkade nog i sammanhanget.