Skräckvision på julafton

Idag är det julafton för statsvetaren i mig! Alla luckorna är öppnade och man har sett fram emot den här dagen under en tid. Först ska man gå iväg och själv vara tomte genom att ge bort klappar i form av en väl vald vit lapp, en väl vald blå lapp och inte minst en förbaskat väl vald gul lapp till vissa i familjen, beroende på hur snälla de olika medlemmarna har varit / hur snälla de har potential att vara framöver. När det är klart tackar man så för sig och lovar att dyka upp nästa gång igen. Sedan får man lunka hem och ägna kvällen åt det många gör på julafton - titta på tv. Sent ikväll blir så den nya riksdagstillsättningen klar.

Dock finns det den här gången en risk att julklapparna inte kommer att trilla in vid 12-snåret och att man får vänta kanske ända till onsdag som var den dag då alla röster hade räknats klart vid förra valet. Så jämnt kan det faktiskt bli.

Och inte nog med det: Tänk om alla tiders mardrömscenario skulle inträffa!! Att det blir exakt jämnt mellan blocken plus att Sverigedemokraterna får ett mandat. 174+1+174 och sd blir vågmästare!! Blotta tanken gör en mörkrädd... Brr!! Nä, i ett sånt parlamentariskt läge måste de andra tänka om och ändå bilda nån form av "koalitionsminoritetsregering" med halvt oheligt ad-hocstöd. T.ex. mp som stödjare åt alliansens småföretagspolitik eller c som stödjare åt socialistsidans energipolitik el.dyl. Nästan vad som helst är ju bättre än att sd får nåt att säga till om. Fast det principiella dilemmat med att mobba ut fula partier som på demokratisk väg har kommit in är ju att man inte respekterar folkviljan men så länge dom är små går det ju alltid att pussla runt för att slippa dom i uppgörelserna. Värre är om det blir som i Norge där Fremskrittspartiet förra året fick 20% (!) av rösterna. Var femte norrman kan man ju faktiskt inte negligera...

Så låt oss hoppas att det bara ligger klappar i säcken som är ok. Om man får många bra, fina och roliga julklappar gör det inget om några är tråkiga stickade tröjor med dålig passform. Så länge vi slipper detta enfrågeparti, vars enda drivkraft är att motarbeta påhittade enemies of the state, i den lagstiftande församlingen får vi vara nöjda. Mångfald är samhällsekonomiskt rationellt.


Kommentarer
Postat av: Christopher

Frågan är om folkets "vilja" står över statens "välgång". Demokratiska val är inte perfekta ur ett "demokratiskt" perspektiv. Det kan fortfarande bli så att majoriteten blir besviken.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback