Triviologi har fyllt 1 år!

50246-3


Grattis till att ha fyllt 1 år, bloggen! Jag har kunnat kalla mig "bloggare" i ett år om jag har velat. Men dom få gånger jag har berättat att jag har en blogg för någon som aldrig har varit inne här har jag automatiskt fått höja garden eftersom de tycks utgå ifrån att ens inställning till sitt bloggskrivande måste vara tok-pretentiöst och jätte-nördigt. Känns nästan som att det beror på att de tror att det är jobbigare att skriva än det är p.g.a. av att de själva tycker att det är ansträngande att slänga ihop en text för att de hanterar ett tangentbord så sakta...!

Ett år har gått sen starten. En del saker har hänt (bl.a. var jag på studiebesök på friidrottsveteranernas kokainfest). En del saker har inte hänt (mina VM-semi+final-biljetter brann inne för att mitt lag hade den dåliga smaken att inte nå dit). Men jag kan notera att jag har förhållit mig till bloggandet precis som jag tänkte inför
uppstarten. Skriva när jag känner för det, inte skriva när jag inte känner för det, vara seriös eller oseriös som jag behagar samt att helt godtyckligt välja ämnen att ta upp och välja olika vinklar helt utan att behöva vara konsekvent på minsta sätt. Ja utom när det gäller privatgrejer då men det hoppar jag för att det inte intresserar mig plus att det ju finns så många andra navelskådande bloggdagböcker out there att kolla in om man tycker att jag inte kastar tillräckligt mycket inälvor runt mig.

Det är helt enkelt skönt att inte ha någon kredd att kämpa för och hålla fanan högt över. Vem vet, kanske lever denna blogg i ett år till, kanske inte. Jag vet inte det iaf, jag lämnar aldrig bloggarantier...


Första sajber-ambassaden

He he, vad kul! Läser på Carl Bildts nystartade svenskspråkiga blogg att Svenska Institutets chef Olle Wästberg tänker öppna Sveriges ambassad i Second Life!

En fiktiv ambassad kräver ju såklart en fiktiv ambassadör. Och gärna nån som har stora kunskaper om politik i kombination med internationell renommé...

Så vad sägs om Carl Hamilton? Han har ju tjänat det officiella Sverige i flera år, t.o.m. med livet som insats, så en belöning skulle kunna vara att ge honom ett statusfyllt uppdrag som ambassadör. Han gjorde förvisso en mindre comeback på en ubåt härförleden men han är ju trots allt pensionerad som fältagent. Och glöm inte att han redan har skaffat sig erfarenhet som myndighetschef då han basade över det litterära Säpo under en period. Dessutom har han bra kontakter i ett flertal länder och organisationer som t.ex. USA och PLO, vilket aldrig kan vara en nackdel inom diplomatin. Men han kanske inte vill bli diplomat utan känner möjligen en naturligt närmare tillhörighet till Försvarshögkvarteret. Då kan han han ju bli lämplig som Försvarsattaché.

Emil Svensson, Lönneberga, är en annan kandidat till den nya ambassadörsposten. Om jag inte minns fel så blev han ju Kommunalnämndens ordförande i vuxen ålder, så erfarenhet av politiskt ledarskap och representation har han ju. Och han har ju ett utåtriktat sätt med en förmåga att bemöta nya människor med en avväpnande värme och karisma. Vidare har han alltid goda avsikter med sina projekt samt en erkänt stor initiativrikedom...

Sen hade ju Bamse kunnat vara ett alternativ också, p.g.a. sitt brinnande intresse av rättvisa och fredsmäklande. Dock faller han tyvärr på sin omvittnat dåliga förmåga att förlita sig på diplomatiska förhandlingar i alla lägen. Det är välkänt hur han vid ett flertal tillfällen har tappat tålamodet och gått så långt som att ta till våld för att lösa den aktuella konflikten. Även om det har varit legitimt har agerandet ändå varit bortom alla rättssäkerhetsprinciper som landet han skulle representera tillämpar, vilket ju naturligtvis inte alls är acceptabelt för en så hög officiell företrädare, om ens för någon. Dessutom har han varit föremål för polisiärt intresse för ett eventuellt dopningsbrott och även om han inte blev åtalad kan sånt aldrig se bra ut för en ambassadör. Han kan istället få ansvar för säkerhet, vaktmästeri o.dyl. om han vill.

Nån kanske även skulle föreslå The Swedish Chef för posten tack vare sitt mångåriga leverne i US and A men jag tror inte UD skulle uppskatta honom som utsänd p.g.a. sina grava kommunikationsproblem. F.ö. vet jag inte om han överhuvudtaget är svensk medborgare... Har han ens bott i Sverige? Men skulle han vilja kunde han ju vara lämplig som kökschef på House of Sweden.

Det var alla mina förslag. Nu får vi se vem regeringen väljer.