Första sajber-ambassaden

He he, vad kul! Läser på Carl Bildts nystartade svenskspråkiga blogg att Svenska Institutets chef Olle Wästberg tänker öppna Sveriges ambassad i Second Life!

En fiktiv ambassad kräver ju såklart en fiktiv ambassadör. Och gärna nån som har stora kunskaper om politik i kombination med internationell renommé...

Så vad sägs om Carl Hamilton? Han har ju tjänat det officiella Sverige i flera år, t.o.m. med livet som insats, så en belöning skulle kunna vara att ge honom ett statusfyllt uppdrag som ambassadör. Han gjorde förvisso en mindre comeback på en ubåt härförleden men han är ju trots allt pensionerad som fältagent. Och glöm inte att han redan har skaffat sig erfarenhet som myndighetschef då han basade över det litterära Säpo under en period. Dessutom har han bra kontakter i ett flertal länder och organisationer som t.ex. USA och PLO, vilket aldrig kan vara en nackdel inom diplomatin. Men han kanske inte vill bli diplomat utan känner möjligen en naturligt närmare tillhörighet till Försvarshögkvarteret. Då kan han han ju bli lämplig som Försvarsattaché.

Emil Svensson, Lönneberga, är en annan kandidat till den nya ambassadörsposten. Om jag inte minns fel så blev han ju Kommunalnämndens ordförande i vuxen ålder, så erfarenhet av politiskt ledarskap och representation har han ju. Och han har ju ett utåtriktat sätt med en förmåga att bemöta nya människor med en avväpnande värme och karisma. Vidare har han alltid goda avsikter med sina projekt samt en erkänt stor initiativrikedom...

Sen hade ju Bamse kunnat vara ett alternativ också, p.g.a. sitt brinnande intresse av rättvisa och fredsmäklande. Dock faller han tyvärr på sin omvittnat dåliga förmåga att förlita sig på diplomatiska förhandlingar i alla lägen. Det är välkänt hur han vid ett flertal tillfällen har tappat tålamodet och gått så långt som att ta till våld för att lösa den aktuella konflikten. Även om det har varit legitimt har agerandet ändå varit bortom alla rättssäkerhetsprinciper som landet han skulle representera tillämpar, vilket ju naturligtvis inte alls är acceptabelt för en så hög officiell företrädare, om ens för någon. Dessutom har han varit föremål för polisiärt intresse för ett eventuellt dopningsbrott och även om han inte blev åtalad kan sånt aldrig se bra ut för en ambassadör. Han kan istället få ansvar för säkerhet, vaktmästeri o.dyl. om han vill.

Nån kanske även skulle föreslå The Swedish Chef för posten tack vare sitt mångåriga leverne i US and A men jag tror inte UD skulle uppskatta honom som utsänd p.g.a. sina grava kommunikationsproblem. F.ö. vet jag inte om han överhuvudtaget är svensk medborgare... Har han ens bott i Sverige? Men skulle han vilja kunde han ju vara lämplig som kökschef på House of Sweden.

Det var alla mina förslag. Nu får vi se vem regeringen väljer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback