I knew it!

Fredrik Ljungberg har nu alltså blivit officiellt presenterad som nyförvärv hos West Ham United.

Nån gång i vårvintras kom det ut ett rykte om att Ljungberg hade fått besked av Wenger att se sig om efter en ny klubb. Därefter kom det nya uppgifter om att de båda hade "rensat luften" och klargjort förutsättningarna och att Ljungberg hade accepterat att få konkurrera om en plats i laget på samma villkor som de andra. Men detta trodde jag aldrig på. Jag sa då att han skulle byta klubb i sommar. Min teori var att det inte var meningen att de första uppgifterna skulle komma ut för att de skulle innebära att hans marknadsvärde skulle dumpas. Därför var Arsenal tvungna att gå till motoffensiv. Först klargjorde de att parterna hade pratat och kommit överens om att han skulle stanna. Därefter tog de sig an alla implicita signaler för att bygga på trovärdigheten: Han fick speltid, Wenger hyllade honom och sa att han var en viktig spelare, han själv försäkrade att han skulle stanna eftersom han trivdes så bra och att bossen ville ha kvar honom, samt att han anslöt till försäsongslägret. Men trots alla deras försäkringar trodde jag ändå att han skulle spela nästa säsong nån annanstans. Men när alla transferrykten som ven dementerades så började jag undra om han faktiskt till sist skulle stanna ett halvt eller ett år till. Och det trodde väl många andra också då West Ham visst ska lägga upp 41 millar, vilket ju ändå är hyfsat mycket stålars.


Förra årets CL-final verkar alltså ha varit hans sista chans att vinna den största klubbtiteln - om han inte gör som Tévez och gör succé i Hammers och blir värvad uppåt igen. Han är ju visserligen en utpräglad London-fetischist, det är ju denna övergången ett bevis för, men jag hade hoppats och trott att han skulle göra som polaren Henry och gå till nån toppklubb i Spanien/Italien och både kunna vinna en annan prestigefylld ligatitel och fortfarande ha chans på CL-titeln. Där har ju fotbollen lika hög kvalitet men har ett något lägre tempo, vilket borde gynna honom som den åldrande speedkula han är. Min gode Arsenal-vän sa i sin tur när vi snackade om detta i vårvintras att han trodde och hoppades på just West Ham p.g.a. klubbens coolhet och rätt stad. Det fick han ju rätt i.

Hur påverkar det Ljungbergs sportsliga framtid då? Under förutsättning att han får vara hel så är det mesta positivt för konkurrensen i Hammers är ju givetvis inte lika hård som i Arsenal, så han kommer ju garanterat att få spela varje match. Och deras matchprogram är ju inte lika mustigt som Gunners så han kommer ju få mer tid att läka ihop sin skadebenägna kropp mellan matcherna. Speltiden, hans status och det stora ansvaret gör att hans självförtroende och form stiger ännu mer och det gynnar ju landslaget såklart. Nackdelen är att han troligen inte kommer få ställa in nånting mer i sitt prisskåp. Två förlorade europeiska storfinaler hade förtjänats att kompletteras med en vinst men utöver en mindre chans på nån FA- eller Ligacup finns det tyvärr inget annat att sikta på som Hammer. Iofs satsar ägare Magnusson stort med flera bra spelarköp så hoppas kan man ju alltid... Jag kommer iaf småheja lite på West Ham framöver och önskar Ljungberg lycka till med den nya missionen.


Att Sveriges landslagskapten har bytt klubb är en stor nyhet som kan påverka hans och därmed landslagets sportsliga framtid. Men Sportspegeln nämnde ändå inte ett ljud om det i gårdagens sändning. Visserligen bedriver inte SVT samma sorts journalistik som TV4. Dom är väl mer inne på att berätta om saker som är helt klara jämfört med TV4 och kvällstidningarna som har upparbetade kontakter som dom ringer för att kolla vilka rykten dom har snappat upp om vem som är "på väg" vart. Och Ljungberg har faktiskt inte presenterats av West Ham förrän idag. Men Poppsen kunde ju ha nämnt det i förbifarten som en notis: "enligt obekräftade uppgifter...", "enligt vad TV-sporten erfar...", "enligt brittiska tidningar...", "...vi återkommer i ärendet." Eller också blev dom helt tagna på sängen när fyran berättade om det bara en knapp halvtimme innan sändning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback