Segerdagsfirande med ryska muskler

Idag firades 65-årsjubiléet av segern i andra världskriget i Moskva. Nytt för i år var att utländsk trupp från bl.a. Storbritannien och USA deltog i den stora paraden. Alla tidigare år har Ryssland/Sovjet paraderat själva och man har inte ens definierat samma dag som krigets slutdag som västländerna. Men nu gäller alltså enighet och jag tycker att Nato-ländernas närvaro var bra, eftersom det ju trots allt var dessa länder tillsammans som störtade den aggressiva fascistregimen. Likaså är det bra att dagens Tyskland har höga representanter på plats för att, både symboliskt och pedagogiskt, tydliggöra att det inte finns någon som helst koppling mellan landets statsledningar nu och då.

 

Men tilltaget var kontroversiellt bland ryssarna. Strax under hälften av de tillfrågade i en opinionsundersökning var emot och kommunistpartiet genomförde t.o.m. en protestmarsch då man ansåg att Nato-truppernas närvaro var en onödig påminnelse om att Sovjetunionen förlorade det kalla kriget.

 

Segrarmakternas gemensamma manifestation och förbrödring blev dock tydligen istället till en enorm rysk styrkedemonstration med fadd eftersmak. Militärparaden var den största någonsin med över 10 000 (!) soldater, inklusive stora kärnbestyckningsbara robotar! Många ryssar dog i kriget så dagen ska naturligtvis uppmärksammas men vad denna version har med fred, andra världskriget och Europas räddning undan Hitler att göra förstår inte jag. Jag har tidigare bloggat om ett Ryssland på jakt efter upprättelse och revansch och detta är ju onekligen ännu ett tecken på det. Dessutom visade tv:s intervjuer med ”folk på stan” att Stalinkulten verkar leva och frodas, vilket ju också är ganska obehagligt.

 

Därmed framstår inbjudningarna till Nato-länderna helt plötsligt inte lika hedervärda längre. Om man vill spänna sina militärmuskler inför omvärlden är det ju en fördel om adressaterna tittar på, s.a.s... Statsledningen gick alltså nationalisternas ärenden trots allt, även om hälften av dem inte verkar ha fattat det p.g.a. att det listigt nog skedde under vänskaplig täckmantel.

 

Tankarna leder direkt till denna klassika (och fantastiskt roliga) sekvens från Simpsons:

 

(edit. Efter att klippet försvann uppdaterade jag med samma klipp från nån asiatisk videosajt, men även där försvann det så nu har jag lagt in en ny version från Youtube, som av okänd anledning är spegelvänd. Men det funkar ju ändå.)