Gruvschakt har blivit ett sätt att leva

Ricardo och Niño har nyligen gjort i ordning sitt skyddsrum. De jobbade i två år innan de fastnade i schaktet med mörka tunnlar långt ner under jord i San Jose-gruvan i Atacamaöknen, 80 mil norr om Santiago.

 

Ricardo vänder vant de spröda spelkorten på sin patienshäll. Kungar, knektar och damernas dekorativa kort lierar sig med tior och ess. Anti-depressiva medikamenter från flaskor och burkar med besynnerligt innehåll får fullborda verket.

 

– Vi äter endast en mun konserverad tonfisk varannan dag sedan tidigare, men efter varje nedsänkt kapsel snappar man upp nya smaker. Den här frystorkade soppan skickades med hjälppaket till oss från Peking förra veckan, säger Ricardo, som hade velat korka upp en flaska vitt vin, tillverkad på Semillondruvan. Enligt den bolivianske gästarbetaren som brukar ta till flaskan skulle den ha passat utmärkt till nödproviant.

 

Den gigantiska tunnelborrmaskinen suger effektivt upp gruset på väg ner de 700 meterna till gruvarbetarna, för att sedermera sprida stendammet in till dem.


– Enligt originalborriktningarna gick pilotborren ut en bra bit över schaktet. Men har man över 1,5 meter i takhöjd, vill man ju borra så rätt som möjligt, säger Niño och blickar ut över sina få kubikmeter.


Arbetarna har själva varit med
och projekterat, från sprängning till färdigt skyddsrum. Precis som inför färdigställandet av deras tidigare ventilationsschakt.


– Vi visste precis vad vi inte skulle räkna med efter raset i den här gången. Inga öppna ytor med lysrör och öppen fläkt centralt placerade, inget ljusinsläpp så man drömmer ju om en terrass i söderläge. Men det tar förhoppningsvis inte två år att hitta upp enligt det perfekta scenariot, berättar Niño.


I samband med raset
skildes de även från ett outnyttjat schakt. Trots att det kändes som i en stor ångbastu redan under arbetets gång, var arbetarna tvungna att försöka stå ut i sin underjordiska bastu utan generöst med java eller helkroppsdusch. Precis som ovan jord finns här nedskickade högtalare kopplade till en central tv-anläggning på 15 tum.


Ytterligare en bonus blev beskedet om ännu ett kommande borrhål, beläget på en del av en utrymningsplattform i höjd med tunneln. Här är det mest Ricardo som håller till för att åtnjuta undansmusslat ur fiskkonserven.


Efter sina två månader tillsammans
har Niño och Ricardo utvecklat en i det närmaste synkroniserad videosmak; fotboll med stark dragning åt modern sydamerikansk teknik.


– Vi har också lärt oss att inte stressa fram syre- och vätskepanik. Det är till exempel först nu som vi beställt syrgas, tobak, sprit, m.m. Det blev dock nej till betongmännen med stålpsyke från en chilensk tillståndsgivare, säger Niño.


Den fasta borriggen
är stor men sofistikerad. Den så kallade raisebore-maskinen i borren har lånats in från det statliga chilenska gruvbolaget Codelco och körts i flera dagar från en av Codelcos koppargruvor där den använts för att borra upp ventilationsschakt. Till andra exklusiviteter hör just den rigg som nu ska användas, en sydafrikabyggd Strata 950, som är en piratkopia av Atlas Copcos stora raisebore-maskin Atlas Copco Robins 83. Genom en stor klarglasruta ovan jord exponeras det djupa gruvschaktet när det är ledigt. När kylan biter på natten ändras glaset till frostat.


Sina många önskningar om frihet till trots lyser paniken med sin frånvaro. En utvald samling deprimerade har dock tagit sin plats på stocken intill ”köket”. Här tronar också ett vackert förstahjälpenkit från östra delen och den underjordiska guden Chibchacums, som enligt colombiansk mytologi bär himlavalvet på sina skuldror och som orsakar jordbävning när han flyttar bördan mellan sina skuldror. Denna gång tyvärr alltså ett gruvras. Enligt anhöriga skulle den lilla figuren bringa rikedom och skydda mot ondska.

Henrik Wilhelmsson


(edit. Detta är alltså min snällt narrande remix av den uppmärksammade artikeln i 
DN Bostad - Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva - för den som inte är så aktiv på nätet och som eventuellt har missat stormen runt detta.)


Kommentarer
Postat av: Fredric

Det var fanimej bland det roligaste jag läst.

Postat av: Henrik

Stort tack!

2010-10-13 @ 00:24:09
Postat av: Naomi

Brilljant!

2010-10-13 @ 10:18:19
Postat av: Justin

Kul och intressant läsning!

Spännande att höra hur "de där" bor. Fast jag saknar en liten ordlista - svårt att veta vad som är pseudovetenskap och vad som inte är det.

2010-10-13 @ 10:42:31
Postat av: Adam

Det bästa jag har läst på hela dagen.

2010-10-13 @ 14:35:02
Postat av: Sanna Eriksson

Tack för dagens skratt. Väldigt roligt!

2010-10-13 @ 14:35:05
Postat av: Henry

Briljant!

2010-10-13 @ 14:54:41
URL: http://henryohlsson.wordpress.com/
Postat av: indelon

ah, tack tack tack.

2010-10-13 @ 15:11:49
URL: http://www.indelon.wordpress.com
Postat av: anna

Helt underbart ! Tack för ett gott skratt !!

2010-10-13 @ 20:20:53
Postat av: Vayu

Detta ar for bra ahhahahahaa UNDERBART

2010-10-13 @ 21:26:10
URL: http://youngNYChefs.wordpress.com
Postat av: Henrik Triviolog

Tack alla! :) F.ö. mottages jobbtips (PR/politik/media) tacksamt...

2010-10-13 @ 21:59:20
Postat av: Martin

Vacker artikel!Angående jobbtips, testa DN, jag tror att du skulle bli en utmärkt utrikeskorrespondent åt dem.

2010-10-14 @ 10:40:11
Postat av: Anonym

Vilket liv dom ska ha haft som har varit där nere i gruvan så länge...

Föresten, vad tycker du om min blogg? Jag försöker få fler läsare så jag undrar om du vill göra bloglovinbyten? ;)

2010-10-14 @ 22:20:23
URL: http://tvminnen.blogg.se/
Postat av: dr. Alby

Spot on!

2010-10-14 @ 22:38:09
Postat av: Miklo

Briljant! En stor eloge till Henrik.Jag har ägnat nästan hela fredagskvällen åt att läsa vad som skrivits på nätet om DN-artikeln, däribland ett antal pastischer liknande den här.

Men ingen av de andra har lagt sig så nära originalet, vilket är vad jag tycker gör den här texten så lyckad:

Henrik verkar ha suttit och vägt vartenda ord i originaltexten med samma noggrannhet som någon som översätter vers från främmande språk.Min tanke vad gäller jobbtips, varför inte bara söka till DN Bostad?

2010-10-15 @ 23:54:20
Postat av: Henrik

Tack för berömmet! Mycket riktigt har min avsikt varit att försöka behålla så många originalord eller byta ut dem mot så lika ord som möjligt för komikens skull. Ju mer likt originalartikeln och ju större kontraster i semantiken - desto roligare, tycker jag.Tack för tipset men mitt intresse för satir är betydligt större än mitt intresse för inredning s.a.s... DN Bostad är inte min grej, jag skulle hellre skriva för DN På stan i så fall.

2010-10-21 @ 18:46:41
Postat av: Linda Bernbo

Underbar läsning! Ska lägga in den i min signatur på flashback! Tack!

2013-11-23 @ 09:24:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback