Guld på kontot eller mellan benen?

Det rapporteras ju om att kidsen inte väljer naturvetenskapliga och tekniska utbildningar lika mycket som tidigare eller i lika hög utsträckning som de borde för att utgöra den bas av kompetenta ingenjörer som ska sörja för Sveriges framtid. Detta är den uppenbara storyn bakom den nya programserien på TV4, ”Felix stör en ingenjör”. Jag utgick från att det var nån central aktör, typ någon ingenjörig branschorganisation, eller kanske programmets sponsor, Luleå tekniska universitet, som hade pröjsat en byrå med uppdraget att göra det coolt att plugga vidare med teknisk inriktning. En snabb googling visar att det är arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen som står för fiolerna och initiativet. Upplägget är ett samarbete mellan TV4 och produktionsbolaget DFM.

 

Det handlar helt enkelt om att den schyssta snubben, komikern och alltiallon Felix Herngren åker ut i världen till nåt flashigt ställe där han hänger med en ganska ung svensk som läst ingenjörsutbildning och nu har ett roligt, spännande och välbetalt jobb i en annan kultur. Tillsammans umgås de och gör roliga saker som värden kan fixa tack vare sitt jobb. I första avsnittet spelade de t.ex. in en filmsekvens som, efter Hollywoodsvenskingenjörens databearbetning, blev till en Felix Herngren med superkrafter som sprängde sönder en övervåning genom att skicka en blixt med ögonen. Budskapet är att ingenjörer inte alls behöver vara trista squares och att den tonåring som tittar mycket väl kan få uppleva liknande äventyr själv, om denne bara väljer naturvetenskap och teknik som studieinriktning.

 

Syftet är hedervärt. Jag vill också att fler ska söka sig till ingenjörsskrået. Visserligen skulle jag rent egoistiskt gilla lite minskad framtida konkurrens i det överfolkade samhällsvetarfacket men framförallt har Sveriges ingenjörer (både inhemska och invandrade, SD!!) historiskt bidragit med så mycket till det här landets utveckling och välstånd i form av idéer, patent, fabriker, industrikoncerner, arbetstillfällen och exportintäkter.

 

Detta är dock inte den enda dokuserien om utlandssvenskar som går på tv just nu. Samma kväll ser nämligen kvällsisarna ut så här, angående ett annat program om svenskar som lever gott i USA, fast mer riktat till tjejer. Suck…


Jag är ingen moralist. Myndiga personer har rätt att göra vad fan de vill med sina egna kroppar, det skiter ju jag i.

 

Jag är inte heller feminist men det behöver man ju inte vara för att notera de uppenbara kontrasterna i signalerna till unga killar respektive tjejer, vilket är min poäng:

 

Hemmafruprogrammen har t.o.m. ett kvinnoord i sina namn, de riktar sig tveklöst till yngre kvinnor och tjejer där de framgångsrikt har blivit snackisar, vilket jag har varit inne på tidigare. På nyheterna häromdan berättade t.ex. två flickor i yngre tonåren om att dessa hemmafruars göranden och havanden var stora samtalsämnen i skolan…

 

Felix kommer säkert störa en och annan kvinnlig ingenjör också men det är ju inget snack om att området är traditionellt manligt och att det fortfarande är killar som är i majoritet på de naturvetenskapliga/tekniska gymnasieprogrammen och att det är de manliga studenterna som dominerar på högskolornas ingenjörsutbildningar.

 

Så för att summera hur dessa signaler yttrades samtidigt under en kväll (i måndags):

 

Kille: vill du leva det ljuva livet i USA och jobba med att snyggt datorsimulera coola explosioner i feta Hollywoodproduktioner med hög lön och status? Välj då teknikstudier och gör karriär som ingenjör.

 

Tjej: vill du leva det ljuva livet i USA och uppfylla dina drömmars mål och självförverkliga din längtan efter att operera fast diamanter på könsorganet för en mans skull? Gift dig då rikt och degradera dig själv till ett passivt pleasande bihang till en förmögen amerikan.

 

Och när jag nu har bidragit till denna ”senaste heta trends” uppmärksamhet måste jag kompensera det genom att uppmana tjejer att skita i sånt här trams och istället satsa på sig själva. Bli subjektet i ditt eget liv, för bövelen!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback