Håkan Juholt - the George Lazenby of Socialdemokraterna

När politiskt storvilt efter en tids dödskamp dundrar i marken p.g.a. vad som sagts vara såväl drevjakt med blodhund som krypskytte från egna led, är det dags att skaka liv i bloggen.

Idag vaknade Sverige upp utan ledare för landets största parti, ett parti vars ordförandepost brukar innehas av en landsfaderlig patron som leder Parti’t minst ett decennium. Men för andra gången på mindre än ett år (!) har alltså en socialdemokratisk partiledare avgått. Denna rekordkorta ordförandetid, som inte ens innehöll ett val, gör Håkan Juholt till en parentes i sitt partis historia.

Han är helt enkelt Socialdemokraternas egen George Lazenby, skådespelaren som bara gjorde en film i rollen som James Bond.

Så baserat på kronologi, tyngd och tid på sin post måste listan på paralleller mellan S-ledare och Bondskådisar se ut så här:

 

  • Håkan Juholt - George Lazenby. Juholt spelade huvudrollen i S under blott 10 månader. Lazenby i endast en film och cineastikhistorien betraktar honom som lättviktaren bland Bondgestaltarna.

  • Mona Sahlin - Timothy Dalton. Filmsmaken och tidsandan hade börjat gå emot Bondkonceptet när Dalton tog vid så att han inte går till historien som en av de mer inflytelserika Bondskådisarna beror mycket på de dåliga förutsättningarna vid tidpunkten. Gjorde endast två filmer. Det motsvarande kan sägas om Sahlin och hennes tid vid S-rodret.

  • Göran Persson - Daniel Craig. Craig hade visserligen motvind i början men har fått mer respekt för sin insats allt eftersom. Likaså Persson. Och om bara Figge gjorde ett bakom-kulisserna-porträtt på Craig får vi tids nog se hur han resonerade när omvärlden tvivlade på hans förmåga.

  • Ingvar Carlsson - Pierce Brosnan. Tog över i en turbulent tid och lyckades med att föra in Bondtemat in i en ny tid, post kalla kriget. Det gjorde Ingvar också. Sedan svalnade biopubliken/den svenska väljarkåren något. Brosnan byttes ut som Bond mot en efterträdare som var väldigt olik honom – Daniel Craig. Carlsson byttes ut som regeringschef mot en efterträdare som var väldigt olik honom – Carl Bildt.

  • Olof Palme - Roger Moore. En tung pjäs som spelade Bond under lång tid. Är ännu högt uppskattad av sina fans för sina insatser, vilka nådde ut till de breda lagren.

  • Per Albin Hansson och Tage Erlander - Sean Connery. Betraktas med oerhört stor respekt bland anhängarna och gjorde betydande insatser för att etablera konceptet. Kom att utgöra stilmall för franchisen för lång tid framöver. Detsamma gäller Hansson/Erlander. Den oerhört tidskontextuella approachen travesteras ibland av Austin Powers/Jimmie Åkesson, vilket alltid lockar till skratt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback