Champions of the World, my ass!

Idag, söndag, utses två olika lag till världsmästare. Det ena är redan klart, Ryssland slog Sverige i en välspelad och spännande bandyfinal och vann därmed Internationella Bandyförbundets VM-turnering och kan rättvist kalla sig världsmästare. Inget konstigt med det.

Den andra utnämningen står nu mellan Seattle Seahawks och Pittsburgh Steelers i Super Bowl. Just det, vinnaren av en amerikansk proffsliga brukar nämligen betitlas "Champions of the World". Vän av ordning undrar när en nationell liga fick moraliska befogenheter att utse världsmästare. Visst, vinnarlaget i det här fallet är väldigt sannolikt det bästa laget i världen i sporten amerikansk fotboll men det räcker inte för att kunna kalla sig världsmästare. Det måste ju för bövelen vara lag från olika länder som gör upp om att bli världsmästare! Inte kallas SM-vinnarna i innebandy för världsmästare trots att de troligen är bäst i hela världen...

Bandyvärlden är liten, ljusår mycket mindre kommersiell och hade t.ex. betydligt färre länder som sände finalen än som visar Super Bowl. Men ändå är bandy-VM:s utnämning av världsmästare legitim, trots många ojämna matcher och att de tre bästa lagen är överlägsna de övriga, som fallet inte är i NFL. Det beror på att IBF är en paraplyorganisation med ett antal nationella bandyförbund utspridda i olika länder underställda sig. NFL, däremot, är ett företag som har sålt franchiserättigheter till finansmän i olika städer runt om i USA.

Seattles/Pittsburghs footballag har de facto kämpat under längre tid än Rysslands bandylag och en av dem kommer att bli värdiga Super Bowl-mästare men de kommer ändå aldrig vara i närheten så legitima världsmästare som Ryssland, god damnit!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback