God jul från mig och Karl-Bertil Jonsson

Sista inlägget innan jul så därför kommer nu ett

GOD JUL!! önskar Er egen Triviolog.


Glöm för allt i världen inte att titta på Karl-Bertil Jonssons julafton på SVT1 kl 19.00 på julafton. Kalle Anka är givetvis tradition att se men Disney har i modern tid pushed it too far och förhandlat in ett par rena jävla reklamfilmer för multinationella koncernens aktuella såväl köp-DVD'er som biofilmer mitt i programmet, vilka visas helt ogenerat inför vanligtvis ca 4 miljoner människor - bland Svt's mest sedda på hela året. Jag som trodde att det var licensfinansierad statlig Fri Television man tittade på. Att de för längesen började visade programmet var ju för att svenska barn bara fick se tjeckoslovakisk dockfilm och sällan tecknat, allra minst Disney. Och när de väl hade köpt in ett program så valde de självklart att visa det på julafton som en julklapp till alla barn. Sen förändrade sig barn-tv-landskapet till den milda grad att det idag emellanåt visas Disneys moderna grejer, det är lätt att köpa hem en DVD-film med karaktärerna och sen ett par år tillbaka är det t.o.m. möjligt att abonnera på det stora företagets egna tv-kanal! Alltså finns det egentligen ingen som helst anledning för SVT att nuförtiden visa programmet alls. OK om det hade varit originalklippningen med Alice i Underlandet och Tre små grisar m.fl. som skymtar i slutet. Då hade det kunnat ge upphov till äkta kultstatus men nu får man koncentrera sig på att hitta tillbaka känslomässigt till den tiden då man inte kunde tänka i såna här banor och stålsätta sig under själva reklamen. Tomteverkstan är onekligen klassiskt julig och rolig och Bengt Feldreichs och Benjamin Syrsas stämningsfulla duett är ju trots allt orörd.

Nej, prioritera rätt och ställ klockan på tre timmar senare för då börjar Karl-Bertil! Jag har förstått att det tyvärr är långtifrån alla som har koll på denna kultförklarade godbit. Det är en varm och fin saga av Tage Danielsson om den idealistiske fjortonåringen som så gärna vill vara hjälte genom att omfördela mellan rika och fattiga. Och nej, detta är inget ideologiskt vurmande vänsterut. Det rör sig helt enkelt om ett smart indie-program med glimten i ögat. En animerad satir från 70-talet. Den är charmigt historiskt inkorrekt på ett medvetet och uppenbart sätt. T.ex. är taxin gengasdriven och flaggirlangen innehåller en nasseflagga, samtidigt som Tyko sitter hemma och tittar på sin tv... Och framförallt delas det i smyg ut kängor i förbifarten på ett sätt som nästan bara görs i Simpsons. "...den här sagan tilldrog sig på den tiden då julen fortfarande firades till minne av Kristi födelse" är ju t.ex. en helt lysande replik. Dessutom innehåller programmet en hel uppsjö av citat som med tiden har blivit klassiska och väldigt förknippade med julafton.

I ett ev. förestående krig mellan Karl-Bertils Armé och Kalle Anka Crusaders skulle jag alltså lätt ta värvning i den förstnämnda. Om du inte redan är ett fan så gör dig själv en tjänst och se till att bänka dig framför tv'n klockan sju på julaftons kväll!

"Nu så kommer julen
nu är julen här,
lite mörk och kulen
men ändå så kär. . .
"

I jymden kan ingen höja dig gjåta

Efter stenhårda tester och svåra prövningar blev det så dags för Klistel Blygdeslapp att få åka upp i jyyymden. Igårkväll var det dags för dockning till ISS, något som han också har fått utbildning för... De där gamla sketcherna har ju fått en helt annan aktualitetsprägel nu... :)

Måste kännas som ett skönt långfinger åt Killinggäng och andra belackare att han verkligen svävar omkring tyngdlös just nu...

Skilj på knarkande och dopning

En elitseriespelare i handboll har åkt fast i ett dopningstest och riskerar avstängning. Tråkigt men inte så mycket att höja på ögonbrynen för. Det anmärkningsvärda är att det är kokain det handlar om - men inte uppséendeväckande i den bemärkelsen att en elitidrottsman de facto har knarkat. Det är inte min uppgift att leka moraltant, det är inte ens särskilt skoj. Var och en får ta ansvar för sitt eget liv. Nä, det märkliga är att han riskerar att stängas av för dopning! Syftet med att dopa sig är väl såklart att bli bättre på sin idrott, per se. Skulle då kokain vara ett prestationshöjande medel? Knappast! Möjligen för olika former av skytte el.dyl. men aldrig för handbollspel. Då skulle han givetvis ha tagit nåt annat medel. Nu är den avgörande frågan för hans del huruvida träningsturneringen räknas som match eller som träning, för kokain räknas visst bara som dopning om det sker i samband med match...

Idrottsrörelsen ska hålla sig till sin egen verksamhet i första hand, däribland att motarbeta dopning. Att ansvara för kampen mot droganvändning är däremot samhällets uppgift. Det är därför bruket är kriminaliserat. Sen kan idrotten gärna hjälpa till i olika samhällsfrågor och gå före med gott exempel genom att ha olika etiska program, t.ex. en antidrogpolicy, p.g.a. att idrottsmän är förebilder för ungdomar etc. Gärna för mig. Det är en annan sak och det är viktigt för idrottens trovärdighet att atleterna inte knarkar osv. Men skilj på substanserna och i vilka syften dom tas!

Ska spelaren, i det här fallet, stängas av från sitt handbollsspel så ska det alltså vara av det skälet att han har brutit mot nån antidrogpolicy (och då erbjudas hjälp och stöttning). Han ska i vilket fall som helst INTE stängas av för dopning!!

Det heter ju ibland att frukt är godis. Men frukt är inte godis. Frukt är frukt och godis är godis. På samma sätt är ryssfemmor ryssfemmor och kokain är kokain.

Kompensationsutnämning!!!

Bah! Anja Pärson fick SvDs bragdguld och det luktar kompensation. Hon har förbisetts flera gånger och nu hade hon gjort ännu en bra prestation när hon tog OS-guld. Bara det att Tre Kronor gjorde en ännu bättre säsong som tog BÅDE OS- och VM-guld. Anja hade givetvis blivit förbannad om hon inte hade fått utmärkelsen och sagt nåt i stil med att hon hade gjort allt som överhuvudtaget är möjligt och att om hon inte vann nu kan hon aldrig vinna. Tough luck isåfall, för den här tävlingen är inte som andra, här beror det så mycket på vilka andra som också har vunnit under säsongen och 2006 var ett ovanligt framgångsrikt svenskt sportår. Eller handlar det om att en enskild idrottare traditionellt har lättare att vinna än lagsporter? Ishockey är den enda idrott som utmanar fotboll om att vara svensk nationalsport och när de lyckas göra sin bästa säsong genom tiderna borde priset ha tillfallit dom. Nu får istället B-Å säga med en touch av bitterhet att de har vunnit allt som är möjligt att vinna och att om dom inte vann bragdguldet nu kan dom aldrig vinna det igen.

Jerringpriset finns ju kvar kanske man kan tycka och visst, jag uppmanar verkligen alla att
rösta på Tre Kronor som jerringprisvinnare, mina argument finns här, här och här, men är det några som är klåpare och som man definitivt inte kan lita på så är det ju folket. De kommer säkert rösta fram Sanna Kallur som vinnare för hon är ju så trevlig, sympatisk och käck och positiva förebilder är viktigt, yada yada yada. På samma sätt som Magdalena Forsberg vann varje år och som Klüft sen tog över. De går "genom rutan" etc. Jag minns när Micke Ljungberg blev rånad på sitt Jerringpris -00. Han ledde omröstningen och hade också vunnit överlägset tack vare sitt OS-guld i den klassiska olympiska idrotten brottning om de inte hade förlängt röstperioden t.o.m. den s.k. "idrottsgalan" för första gången det året. Nu tilläts man ringa och rösta under galans gång, som var på en måndagkväll i januari. Problemet var att Magdalena Forsberg just hade vunnit en vanlig jäkla världscuptävling och därför varit mycket i media dagarna innan. Och "hon är ju så mysig..." Folk röstade alltså på henne för en vinst i nästkommande säsong som ju inte var inom perioden och hon gick därför om och vann över Ljungberg. HALLÅ?! Priset går till bästa prestation - inte bäst personlighet. Hade det gjort det hade jag också röstat på Kallur i år men det gör det inte. Nä, nu får alla hockeysupportrar mobiliseras och visa att ishockey är största eller näst största sport i Sverige och rösta fram dess landslag till åtminstone den andra utmärkelsen nu när de blev blåsta på den första.

Déjà Vu

Jay Leno hade just ett skämt från sin monolog som var enkelt men som jag ändå tyckte var väldigt kul:

"The new movie Déjà Vu premières this weekend.

Hmm... I thought it was last weekend..."