Stoppa mysfrosseriet!

Nej, jag vill varken avhålla folk från att idka trevligt socialt umgänge eller hindra ömsint fysisk närhet. Givetvis inte.

 

Men väl det substantivifierade ordet som har skapats av uttrycket "att mysa" eller "att ha det mysigt". Jag snackar alltså om det enorma överanvändandet av det påhittade barnordet ”mys” - ensamt eller som suffix i otaliga kombinationer. På Facebook har det mysts ett bra tag nu och jag ser ingen hejd på eländet.

 

Enligt vad Triviologi erfar från sina högst initierade barnfamiljs- och dagiskällor är ”fredagsmys” själva termen för den ritual då barnfamiljen ägnar sig åt den enda quality time som är möjlig med utarbetade föräldrar i veckoslutet, dvs. ätandes snacks i soffan framför tv:s stora underhållningssatsning på fredagskvällar. Särskilt TV4:s folkliga helgkvällsnöjen är i åtanke, då kanalen med stor tydlighet har nischat in sig på denna kategori tittare i sina programformat för denna slot.

 

Tanken är helt enkelt ett uppfostringsförhandlingsknep för att styra de små illbattingarnas förväntningar så att de inte ska få för sig att kräva onyttiga ostbågar oftare än framför Let’s Dance, samtidigt som de hålls glada, tysta och lugna så trötta föräldrar lugnt kan njuta av sitt fredagskvällsvin. Rationellt och smart.

 

Där kunde det ha stannat.

 

Men så plockar snacks- och reklamindustrin upp fenomenet och rullar ut reklamfilm för OLW där de medverkande sjunger att det är dags för Fredagsmys. Fair enough. De har helt enkelt läst av en viktig målgrupp. Det köper jag också rakt av, såklart.

 

Men DÄR kunde det – nej, BORDE det – ha stannat.

 

Istället urartar det helt och myset sprider sig som en cancertsunami för vinden.

På Facebook informerar människor att de minsann ägnar sig åt kvällsmys, middagsmys, filmmys, helgmys, höstmys och fan och hans mysiga moster. Det finns ingen hejd på de olika suffixvarianterna och det hela har, som här framgår, vuxit ur alla proportioner. I skrivande stund har den första snön just kommit så nu väntar jag bara med bävan på att någon ska vara först med ordet ”snömys”…

 

Man inser att botten slutligen är nådd helt officiellt när Sturegallerian i TV4:s reklam över Stockholmsområdet uppmanar till… håll i er nu… ”shoppingmys”!!

 

Inför spöstraff för otyget!

 

Som sagt, fortsätt gärna att ha det koseligt, som man säger i Norge, men variera för sjutton språkbruket!


Gruvschakt har blivit ett sätt att leva

Ricardo och Niño har nyligen gjort i ordning sitt skyddsrum. De jobbade i två år innan de fastnade i schaktet med mörka tunnlar långt ner under jord i San Jose-gruvan i Atacamaöknen, 80 mil norr om Santiago.

 

Ricardo vänder vant de spröda spelkorten på sin patienshäll. Kungar, knektar och damernas dekorativa kort lierar sig med tior och ess. Anti-depressiva medikamenter från flaskor och burkar med besynnerligt innehåll får fullborda verket.

 

– Vi äter endast en mun konserverad tonfisk varannan dag sedan tidigare, men efter varje nedsänkt kapsel snappar man upp nya smaker. Den här frystorkade soppan skickades med hjälppaket till oss från Peking förra veckan, säger Ricardo, som hade velat korka upp en flaska vitt vin, tillverkad på Semillondruvan. Enligt den bolivianske gästarbetaren som brukar ta till flaskan skulle den ha passat utmärkt till nödproviant.

 

Den gigantiska tunnelborrmaskinen suger effektivt upp gruset på väg ner de 700 meterna till gruvarbetarna, för att sedermera sprida stendammet in till dem.


– Enligt originalborriktningarna gick pilotborren ut en bra bit över schaktet. Men har man över 1,5 meter i takhöjd, vill man ju borra så rätt som möjligt, säger Niño och blickar ut över sina få kubikmeter.


Arbetarna har själva varit med
och projekterat, från sprängning till färdigt skyddsrum. Precis som inför färdigställandet av deras tidigare ventilationsschakt.


– Vi visste precis vad vi inte skulle räkna med efter raset i den här gången. Inga öppna ytor med lysrör och öppen fläkt centralt placerade, inget ljusinsläpp så man drömmer ju om en terrass i söderläge. Men det tar förhoppningsvis inte två år att hitta upp enligt det perfekta scenariot, berättar Niño.


I samband med raset
skildes de även från ett outnyttjat schakt. Trots att det kändes som i en stor ångbastu redan under arbetets gång, var arbetarna tvungna att försöka stå ut i sin underjordiska bastu utan generöst med java eller helkroppsdusch. Precis som ovan jord finns här nedskickade högtalare kopplade till en central tv-anläggning på 15 tum.


Ytterligare en bonus blev beskedet om ännu ett kommande borrhål, beläget på en del av en utrymningsplattform i höjd med tunneln. Här är det mest Ricardo som håller till för att åtnjuta undansmusslat ur fiskkonserven.


Efter sina två månader tillsammans
har Niño och Ricardo utvecklat en i det närmaste synkroniserad videosmak; fotboll med stark dragning åt modern sydamerikansk teknik.


– Vi har också lärt oss att inte stressa fram syre- och vätskepanik. Det är till exempel först nu som vi beställt syrgas, tobak, sprit, m.m. Det blev dock nej till betongmännen med stålpsyke från en chilensk tillståndsgivare, säger Niño.


Den fasta borriggen
är stor men sofistikerad. Den så kallade raisebore-maskinen i borren har lånats in från det statliga chilenska gruvbolaget Codelco och körts i flera dagar från en av Codelcos koppargruvor där den använts för att borra upp ventilationsschakt. Till andra exklusiviteter hör just den rigg som nu ska användas, en sydafrikabyggd Strata 950, som är en piratkopia av Atlas Copcos stora raisebore-maskin Atlas Copco Robins 83. Genom en stor klarglasruta ovan jord exponeras det djupa gruvschaktet när det är ledigt. När kylan biter på natten ändras glaset till frostat.


Sina många önskningar om frihet till trots lyser paniken med sin frånvaro. En utvald samling deprimerade har dock tagit sin plats på stocken intill ”köket”. Här tronar också ett vackert förstahjälpenkit från östra delen och den underjordiska guden Chibchacums, som enligt colombiansk mytologi bär himlavalvet på sina skuldror och som orsakar jordbävning när han flyttar bördan mellan sina skuldror. Denna gång tyvärr alltså ett gruvras. Enligt anhöriga skulle den lilla figuren bringa rikedom och skydda mot ondska.

Henrik Wilhelmsson


(edit. Detta är alltså min snällt narrande remix av den uppmärksammade artikeln i 
DN Bostad - Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva - för den som inte är så aktiv på nätet och som eventuellt har missat stormen runt detta.)


Guld på kontot eller mellan benen?

Det rapporteras ju om att kidsen inte väljer naturvetenskapliga och tekniska utbildningar lika mycket som tidigare eller i lika hög utsträckning som de borde för att utgöra den bas av kompetenta ingenjörer som ska sörja för Sveriges framtid. Detta är den uppenbara storyn bakom den nya programserien på TV4, ”Felix stör en ingenjör”. Jag utgick från att det var nån central aktör, typ någon ingenjörig branschorganisation, eller kanske programmets sponsor, Luleå tekniska universitet, som hade pröjsat en byrå med uppdraget att göra det coolt att plugga vidare med teknisk inriktning. En snabb googling visar att det är arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen som står för fiolerna och initiativet. Upplägget är ett samarbete mellan TV4 och produktionsbolaget DFM.

 

Det handlar helt enkelt om att den schyssta snubben, komikern och alltiallon Felix Herngren åker ut i världen till nåt flashigt ställe där han hänger med en ganska ung svensk som läst ingenjörsutbildning och nu har ett roligt, spännande och välbetalt jobb i en annan kultur. Tillsammans umgås de och gör roliga saker som värden kan fixa tack vare sitt jobb. I första avsnittet spelade de t.ex. in en filmsekvens som, efter Hollywoodsvenskingenjörens databearbetning, blev till en Felix Herngren med superkrafter som sprängde sönder en övervåning genom att skicka en blixt med ögonen. Budskapet är att ingenjörer inte alls behöver vara trista squares och att den tonåring som tittar mycket väl kan få uppleva liknande äventyr själv, om denne bara väljer naturvetenskap och teknik som studieinriktning.

 

Syftet är hedervärt. Jag vill också att fler ska söka sig till ingenjörsskrået. Visserligen skulle jag rent egoistiskt gilla lite minskad framtida konkurrens i det överfolkade samhällsvetarfacket men framförallt har Sveriges ingenjörer (både inhemska och invandrade, SD!!) historiskt bidragit med så mycket till det här landets utveckling och välstånd i form av idéer, patent, fabriker, industrikoncerner, arbetstillfällen och exportintäkter.

 

Detta är dock inte den enda dokuserien om utlandssvenskar som går på tv just nu. Samma kväll ser nämligen kvällsisarna ut så här, angående ett annat program om svenskar som lever gott i USA, fast mer riktat till tjejer. Suck…


Jag är ingen moralist. Myndiga personer har rätt att göra vad fan de vill med sina egna kroppar, det skiter ju jag i.

 

Jag är inte heller feminist men det behöver man ju inte vara för att notera de uppenbara kontrasterna i signalerna till unga killar respektive tjejer, vilket är min poäng:

 

Hemmafruprogrammen har t.o.m. ett kvinnoord i sina namn, de riktar sig tveklöst till yngre kvinnor och tjejer där de framgångsrikt har blivit snackisar, vilket jag har varit inne på tidigare. På nyheterna häromdan berättade t.ex. två flickor i yngre tonåren om att dessa hemmafruars göranden och havanden var stora samtalsämnen i skolan…

 

Felix kommer säkert störa en och annan kvinnlig ingenjör också men det är ju inget snack om att området är traditionellt manligt och att det fortfarande är killar som är i majoritet på de naturvetenskapliga/tekniska gymnasieprogrammen och att det är de manliga studenterna som dominerar på högskolornas ingenjörsutbildningar.

 

Så för att summera hur dessa signaler yttrades samtidigt under en kväll (i måndags):

 

Kille: vill du leva det ljuva livet i USA och jobba med att snyggt datorsimulera coola explosioner i feta Hollywoodproduktioner med hög lön och status? Välj då teknikstudier och gör karriär som ingenjör.

 

Tjej: vill du leva det ljuva livet i USA och uppfylla dina drömmars mål och självförverkliga din längtan efter att operera fast diamanter på könsorganet för en mans skull? Gift dig då rikt och degradera dig själv till ett passivt pleasande bihang till en förmögen amerikan.

 

Och när jag nu har bidragit till denna ”senaste heta trends” uppmärksamhet måste jag kompensera det genom att uppmana tjejer att skita i sånt här trams och istället satsa på sig själva. Bli subjektet i ditt eget liv, för bövelen!