Renare skidsport öppnar för svenska framgångar?

Guld! Till Sverige! i OS! i längdskidor!! För första gången på 18 år!

Det sägs ju att det alltid förekommer och nästan alltid har förekommit doping inom idrotter som friidrott och längdskidor. Det sägs också att det finns hos alla nationer och Sverige är inte förmer än andra, det finns även här. Men antidopningskampen har de facto gått framåt mycket under de senaste åren. Mühlegg trasslade sig igenom många kontroller och var OS-kung ett tag under förra spelen, men även han fångades in till sist. Detta måste ju ha signalerat att dopingpolisen numera har skaffat sig vassa klor, vilket ju givetvis måste ha respektingivande preventiv verkan på den mest suspekte atleten.

Även jag har tidigare tänkt att även Sverige, rent sannolikhetsmässigt, också borde ha ungefär samma andel (eller något lägre p.g.a. brist på medaljer) dopade skidåkare men nu har jag bytt spår: Jag har naturligtvis inga fakta till hands men det skulle faktiskt inte förvåna om det verkligen, trots allt, var så att "alla" andra länder tidigare ägnade sig åt systematisk doping utom just Sverige. Dagens OS-guld var ju alltså det första sedan Gundes -88. Det skulle vara typiskt svenska idrottare att vara tillräckligt naiva för att lita på att bara gedigen och ren träning skulle resultera så småningom. Och tänk på vad som har hänt med dem som har åkt fast här: Det har inte varit nån hejd på den mediala och sociala bestraffningen. Deras svek uppmålas, med rätta, som enormt och oförlåtligt och alla sponsorer flyr, alla skojiga erbjudanden upphör och det enda journalisterna vill ha är förklaringar och ursäkter. Ingen rolig sits. På samma sätt ser det nog inte ut i riktigt alla andra länder...

När/om nu skidsporten har renats så fungerar återigen hård träning som enda medel för framgång, vilket
ju dagens dam-guld, det första sedan Toini Gustafssons -68, isåfall är ett tecken på. Och det låter ju rimligt att dopningsmuskelmassan ju måste ge större utslag på kvinnor än på män.

Andra faktorer räknas givetvis in också men dopningsfrågan är ju ganska viktig...


Dagens roligaste var i samband med att direktsändningen gick över till segerintervju utan att Björn Lind uppfattade att ljud och bild hade kommit till honom. Den uppmärksamme tittaren hann då höra vad han sa till Leijnegaard: "Det känns som när man fick ligga för första gången". Detta upprepade han dock inte under själva intervjun sen... :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback