Allsvenskan on fire!

De här allsvenska dagarna är de roligaste på mycket länge. Tabellen är fullt levande inför sista omgången och de lag som inte har nåt att spela för är ytterst få. Även om toppstriden rent tekniskt inte har varit klar inför sista omgången några gånger under de senaste åren har den ändå varit det i mina ögon. Det har alltid stått mellan stora, fula och elaka fotbollsorganisatoriska maskiner som DIF och MFF och lite IFKG (fast de har varit för dåliga).

Representanten från den kategorin den här gången är förstås AIK. De har visserligen inte toksatsat i ett par års tid med dyra etablerade nyförvärv som de ovan nämnda men i det här fallet räcker det inte. AIK är trots allt alltid AIK. Jag missunnade inte dem deras två nittiotalsguld men om de skulle vinna den här gången skulle de bli fullständigt unika genom att ha marscherat genom Superettan och rakt genom Allsvenskan till SM-guld. Och DET unnar jag dem förstås inte. Alla som trackade dem när de åkte ur för två år sen skulle få käka upp det och de själva skulle spricka av revanschkaxighet. Nä, det får naturligtvis inte ske. Det finns ju gränser... Om de överhuvudtaget tvunget måste vinna får de göra det någon gång från nästa år och framåt, inte nu. Elfsborg är däremot en liten och anspråkslös förening som inte gör en fluga förnär. De har visserligen flera offensiva profiler och spelat attraktiv fotboll i år men det är ändå ett lag som ligger mitt i älska-hata-skalan och som man normalt inte bryr sig om och det räcker i det här sammanhanget långt för att inta rollen som good guy. Som Skönheten mot Odjuret, St Görans mot draken, Ban Ki-Moon mot Kim Jong Il, Letterman mot O'Reilly, Whitney mot Bobby eller P3 mot reklamradiostationernas "morrongäng" - ja, ni hajjar.

Detta resonemang tycks alla icke-gnagande fotbollsintresserade människor vara överens om. Igår kväll var därför en tid av samling runt ett tillfälligt AIK-hinder - GAIS. Det var på något sätt en fin stämning som infann sig då vi alla, i denna prövningens tid, förenades kring våra tillfälliga sympatier för GAIS. De var ett av få lag som i praktiken inte hade nåt att spela för men anti-AIK-känslan är en stark drivkraft, i synnerhet när man representerar en göterborgsklubb. De stod upp och såg till så att Elfsborg har allt i egna händer nästa omgång.

Men där slutar inte historien, den tar istället en lustig vändning. AIK:s öde kan helt enkelt hamna i händerna på Djurgården och där är det ju knappast nån som vill hjälpa dem till vinst. Spelarna kommer ju att kämpa normalt för de är professionella, de vill nå Royal League, plus att de ofta har rötter i andra klubbar och är vana vid att skifta tillhörighet. Men de tillresta supportrarna passar i de flesta fall inte in på nån av dessa beskrivningar och det skulle egentligen inte heller ha någon betydelse men efter Råsundaupploppet för två år sen skulle arenaupploppsstraffen skärpas. I såna sammanhang tävlas det som bekant alltid över att vara mest pk och rösterna höjdes därför för att förbundet skulle få befogenhet att straffa klubbarna även idrottsligt. Argumentet var att fansen på läktarna inte bryr sig om deras klubb får dryga böter men att de däremot skulle bry sig mer om laget bli berövade poäng och därför skulle låta bli att storma planer i framtiden. Denna påstådda koppling kan ju aldrig styrkas och istället blir det en ful klassisk gammal kollektiv bestraffning som drabbar spelarna som kämpar för framgång och skötsamma hardcorefans lika mycket, eller antagligen mer än de lösa ligister som orsakat allt. Hammarbys pilotfall visade att SvFF menar allvar med att nyttja denna regel. En praxis är upprättad så nu måste förbundet vara konsekventa. Visst, när regeln kom kunde ju ingen förutspå att någon hade något att vinna på att bli av med en seger men i det tabelläget som nu har uppstått kan alla räkna ut resten själva... Signalen kan alltså inte vara tydligare till Djurgårdens supportrar: Om ert lag håller på att vinna matchen och ni inte vill att er största ärkefiende tar SM-guld är det bara att storma planen och ställa till med så mycket djävulskap som möjligt så får ni precis som ni vill...

Såhär kan det naturligtvis inte vara. Av många skäl bör denna misslyckade regel tas bort. Bråk och sportsliga poäng kan aldrig höra ihop. Hellre då som Ingvarsson sa igår att man går civilrättsligt tillväga och gör om lagar så att de skyldiga individerna grips och straffas hårdare. Klubbarna kan fortsatt få böter från förbundet p.g.a. bristande säkerhetsarrangemang men det räcker.

Hursomhelst, djurgårdssupporterpoliser, vakter på Borås Arena och inte minst Boråspolisen vet vad som gäller på söndag.

Sportsligt sett njuter jag iaf dessa dagar av full allsvensk action och kommer hålla alla mina tummar stenhårt för mitt tillfälliga favoritlag Elfsborg på söndag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback