Negativt för klimatforskningen när kritiken kidnappas av oseriösa krafter

Läser i DN:s märklighetsblogg att de seriösa klimatopponenterna har fått de amerikanska religiösa Intelligent Design-tokarna på halsen. De sluter upp i skepsisen gentemot växthuseffekten med inställningen att lilla människan knappast kan ha förstört eller ens påverkat jorden, för den är ju Guds underbara skapelse. Forskare som påvisar onaturligt snabb klimatförändring hör alltså till samma sorts självgoda hädare som byggde Babels torn eller som dyrkade guldkalven, enligt dessa kreationister. ”Människor med sådan hybris att de ifrågasätter och utmanar Guds verk, vilken fräckhet!” är attityden de har och man tror att man har hamnat i 1700-talet igen. Upplysningstidens landvinningar är tydligen inte för evigt erövrade. Jorden-är-platt-sällskapet nästa?

Tokiga åsikter baserat på vetenskapsfrämmande underlag får man väl acceptera så länge de stannar på kammaren men värre är det när de förs fram politiskt och sätter avtryck i läroplanen, som skett i stater som Oklahoma, Texas, Louisiana och South Dakota. I den sistnämnda har man via ett politiskt beslut valt att införa en s.k. ”balanserad utlärning”, där även klimatkritiska argument ska läras ut. Genom att använda sig av klimatet bland ID-argumenten har kreationisterna märkt att de kan få draghjälp mot sitt mål att utarma vetenskapen som metod och forskarna som uttolkare av den.

Detta slår dock inte bara mot de vetenskapsmän som bedriver en seriös forskning som säger att klimatförändringarna inte är riktigt lika stora som FN:s klimatpanel hävdar. För man vill ju ha kunniga och duktiga experter som kan syna varandra. Det är ju bara då som de riktigt hållbara argumenten överlever. En seriöst klimatskeptisk vetenskapsman är den enda som har kompetens att genomskåda eventuella felaktigheter och en sådan utgör också en garant mot t.ex. självuppfyllande forskning i jakt på nya anslag. Detta innebär paradoxalt nog alltså att hans/hennes existens bidrar till klimatförändringsuppgifternas trovärdighet.

Men när dessa klimatopponenters gärning nu dras i smutsen från den amerikanska södern på detta sätt riskerar de att buntas ihop med de bibliska klimatskeptikerna och därmed kan deras legitimitet i debatten hotas, vilket på sikt kan ge negativa effekter för de vetenskapliga framsteg som slår fast att människan påverkar jordens klimat.

För vetenskaplig utveckling sker ju, som (nästan) alla vet, i mötet mellan tes och antites. För varje framlagt forskningsframsteg som stöts och blöts mot olika tänkbara seriösa motargument enligt vetenskapsreglerna läggs en ny pusselbit till vetenskapen och vi kommer ett steg närmare en objektiv sanning. Och dit hör inte religiös tro.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback